Magny-Cours je 18 sezon gostil dirko za VN Francije. Foto: EPA
Magny-Cours je 18 sezon gostil dirko za VN Francije. Foto: EPA
Felipe Massa
Zadnjo dirko za VN Francije so izpeljali 22. junija 2008, dobil jo je Felipe Massa (na fotografiji). V Franciji je bil Ferrari sicer daleč najuspešnejše moštvo, zbralo je kar 17 zmag - osem več od drugouvrščenega Williamsa. Foto: EPA

Izvršni direktor formule ena, ki je konec aprila britansko javnost razburil z razkritjem, da se je izognil plačilu kar 1,45 milijarde evrov davkov, nima nobenega namena kraljico motošporta vrniti v državo, v kateri po zaslugi številnih dirkačev iz preteklosti (pa tudi sedanjosti) kar mrgoli ljubiteljev tega športa.

Kaj menite vi?
Bi moral Ecclestone vrniti formulo ena na klasična evropska dirkališča, kot sta denimo Magny-Cours in Imola, ali je bolje, da se dirke organizira na novih dirkališčih? Vabljeni h komentiranju pod člankom.

Dirko F1 za VN Francije so premierno organizirali že leta 1906, prvič je za svetovno prvenstvo štela leta 1950. Na Magny-Cours so jo nato preselili leta 1991, ko je pred Alainom Prostom in Ayrtonom Senno slavil Nigel Mansell. Zadnjič so na tem dirkališču dirko v formuli ena izpeljali leta 2008. Tedaj je na najvišjo stopničko stopil Felipe Massa.
V Bakuju do 30 milijonov evrov
"Iz Magny-Coursa mi trkajo na vrata, a menim, da je vrnitev francoske dirke na koledar formule ena malo verjetna," je dejal Ecclestone med dirkaškim koncem tedna v Monte Carlu. Je pa v isti sapi potrdil, da bodo prihodnje leto v Bakuju premierno organizirali dirko za VN Azerbajdžana. "Da, vse smo se dogovorili, dirka bo na sporedu že naslednje leto," je dejal 83-letnik. Ta se lahko za sklenjen dogovor zahvali kolegu Flaviu Briatoreju, ki je idejo o dirki po ulicah Bakuja 'prodal' azerbajdžanskemu predsedniku Ilhamu Alijevu. Po nekaterih podatkih naj bi v formuli ena z omenjeno dirko, ki bo nadomestila letos črtano VN Koreje, na leto zaslužili slabih 30 milijonov evrov.