Nico Rosberg je s tretjo zmago v sezoni še povečal prednost v skupnem seštevku pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom. Foto: Reuters
Nico Rosberg je s tretjo zmago v sezoni še povečal prednost v skupnem seštevku pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom. Foto: Reuters

To ni bila ena lažjih dirk, moral sem biti osredotočen na veliko stvari, a imam zelo hiter dirkalnik. Lepo je bilo znova zmagati. Prav tako je bilo lepo znova doseči dvojno zmago. Vrnitev v Avstrijo se je izkazala za fantastično, odlično je tu znova imeti dirko pred izjemnimi navijači.

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Rosberg je unovčil prvi postanek in zapeljal pred Valtterija Bottasa, ki je moral nato po drugem postanku premoč priznati še Hamiltonu in se zadovoljiti s tretjim mestom. To so bile za Williams sploh prve stopničke po dirki za VN Španije leta 2012, ko je presenetljivo slavil Pastor Maldonado, in šele četrte v zadnjih šestih sezonah in pol. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso je iz povprečnega Ferrarijevega dirkalnika znova iztržil maksimum - peto mesto. Njegov moštveni kolega Kimi Räikkönen je bil šele deseti. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel je imel znova kopico težav, po polovici dirke je zapeljal v garažo in sklenil nastop na osmi dirki letošnje sezone. Foto: Reuters
Tudi na VN Avstrije prevlada Mercedesa
Rosberg osvojil VN Avstrije

Tokratni zmagovalec se je odločal v boksih. Pravzaprav sta mercedesa odlično unovčila oba postanka in ugnala williamsa, ki sta se sicer dobro držala, a jima ni uspelo preprečiti zmage letos daleč najboljšemu moštvu.
Rosberg je tako v skupnem dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena še povečal prednost pred moštvenim kolegom Hamiltonom, ki zdaj za Nemcem zaostaja že za 29 točk.

Hamilton kot strela do četrtega mesta
Dirko je odlično začel Felipe Massa, ki je zadržal vodilni položaj, Nico Rosberg je za kratek čas švignil mimo Valtterija Bottasa, ki pa je Nemca hitro dohitel in iz zavetrja prehitel nazaj. Še boljši štart je uspel Lewisu Hamiltonu, ki je zapeljal v sredino in se z devetega mesta prebil na peto, še pred koncem prvega kroga pa je s fantastičnim manevrom prehitel še Fernanda Alonsa in se zasidral na četrto mesto. Po prvem krogu je imel za vodilnim Masso slabe tri sekunde zaostanka.

Velike težave svetovnega prvaka
Precej manj sreče so imeli pri Red Bullu. Kevin Magnussen je v prvem zavoju s steze izrinil petouvrščenega Daniela Ricciarda, ki je zaradi tega izgubil pet mest, medtem ko je svetovni prvak Sebastian Vettel zelo hitro izgubil moč motorja in je s počasno vožnjo po stezi poskrbel, da so zavihrale rumene zastave. Nemec je - seveda - padel na zadnje, 22. mesto.

Prvi postanek najbolje unovčil Rosberg
Po desetih krogih so dirkači začeli opravljati prve postanke. V 13. krogu je v boks prvič zapeljal Rosberg, krog zatem še Hamilton. V 15. in 16. krogu sta se po sveže gume namenila tudi oba williamsa, ki pa sta ob vrnitvi na stezo izgubila svoja položaja. Rosberg je najbolje unovčil prvi postanek, zapeljal je tako pred Masso kot tudi pred Bottasa. Največ je izgubil Massa, ki je izgubil boj z obema mercedesoma in z moštvenim kolegom.

Po drugem postanku v vodstvo mercedesa
Vodstvo je prevzel Sergio Perez, ki je dolgo vozil na prvem mestu, nato pa je moral v 27. krogu najprej priznati premoč Rosbergu in Bottasu, krog pozneje še Hamiltonu. V 30. krogu je nato zapeljal v boks in se na progo vrnil na osmo mesto. Po polovici dirke je vodil Rosberg, drugi je bil Bottas, tretji Hamilton. V prvi peterici sta vozila še Massa in Alonso. V 40. krogu so se začeli drugi postanki, od najboljših je prvi v boks zapeljal Hamilton, ki pa mu tudi po Rosbergovem postanku ni uspelo prehiteti moštvenega kolega. Sta pa po pričakovanjih oba mercedesa švignila mimo Bottasa, ko se je ta po drugem postanku vračal na stezo. Nemec je dirkal hitreje od Britanca, 22 krogov pred koncem je imel sekundo in pol prednosti.

V drugi polovici dirke malo akcije
Drugi del dirke je bil precej nezanimiv, vodilna trojka je mirno držala svoj položaj, še najzanimivejše je bilo vprašanje, ali bo Alonsu v zadnjih krogih v boju za četrto mesto uspelo ugnati lanskega moštvenega kolega Masso. Ta je bil v ravninah bistveno hitrejši od Španca, zato so mu po radijski zvezi naročili, naj pazi predvsem na gume. Neposrednega boja ni bilo - Alonso, ki je na vseh letošnjih dirkah ugnal moštvenega kolega Kimija Räikkönena, je moral priznati premoč Brazilcu, ki na novo zmago v kraljici motošporta sicer čaka že vse od leta 2008.

Dirka za VN Avstrije, Zeltweg

Končni vrstni red (71/71):         
 1. N. ROSBERG    Merc. 1:27:54,976
 2. L. HAMILTON   Mercedes   +1,932
 3. V. BOTTAS     Williams    8,172
 4. F. MASSA      Williams   17,358
 5. F. ALONSO     Ferrari    18,553
 6. S. PEREZ      F. India   28,546
 7. K. MAGNUSSEN  McLaren    32,031
 8. D. RICCIARDO  Red Bull   43,522
 9. N. HÜLKENBERG F. India   44,137
10. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    47,777
                                   
Odstop: Kvjat, Vettel, Vergne      
                                   
Skupni vrstni red, dirkači:        
 1. N. ROSBERG    Mercedes      165
 2. L. HAMILTON   Mercedes      136
 3. D. RICCIARDO  Red Bull       83
 4. F. ALONSO     Ferrari        79
 5. S. VETTEL     Red Bull       60
 6. N. HÜLKENBERG Force India    59
 7. V. BOTTAS     Williams       55
 8. J. BUTTON     McLaren        43
 9. F. MASSA      Williams       30
10. K. MAGNUSSEN  McLaren        29
                                   
Kontruktorji:                      
 1. MERCEDES 301    4. F. INDIA  87
 2. RED BULL 143    5. WILLIAMS  85
 3. FERRARI   98    6. McLAREN   72
                                   

To ni bila ena lažjih dirk, moral sem biti osredotočen na veliko stvari, a imam zelo hiter dirkalnik. Lepo je bilo znova zmagati. Prav tako je bilo lepo znova doseči dvojno zmago. Vrnitev v Avstrijo se je izkazala za fantastično, odlično je tu znova imeti dirko pred izjemnimi navijači.

Nico Rosberg
Tudi na VN Avstrije prevlada Mercedesa
Rosberg osvojil VN Avstrije