Lewis Hamilton je prvič v karieri slavil na dirki za VN Španije v Barceloni. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je prvič v karieri slavil na dirki za VN Španije v Barceloni. Foto: Reuters

Rad bi se zahvalil svoji ekipi za zares neverjetno delo v letošnji sezoni. Podpora, ki so mi jo navijači izkazali tu, je najboljša, kar sem jih kdaj imel. Moja prva zmaga na dirki za VN Španije mi pomeni vse!

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Hamiltonu (v ospredju) je uspel odličen štart, brez težav je zadržal vodstvo pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je dirko začel s 15. mesta in jo končal tik pod zmagovalnim odrom. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso po lanskem slavju v Barceloni na novo zmago v formuli ena čaka že leto dni. Foto: Reuters
Hamilton v Španiji do četrte zmage letos

Mercedesa sta bila znova premočna za konkurenco, v nedeljo se je šele prvič po letu 1955 zgodilo, da bi moštvo še četrtič zapored vknjižilo dvojno zmago. S tem je Britanec v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena prehitel svojega velikega tekmeca, postal je tudi tretji Britanec, ki je v formuli ena slavil četrtič zapored. Pred njim je to uspelo Damonu Hillu z williamsom in Jensonu Buttnu z brawnom.

Odlična dirka je uspela tudi aktualnemu svetovnemu prvaku Sebastianu Vettlu, ki je moral zaradi slabega zadnjega dela kvalifikacij in menjave menjalnika dirko začeti s 15. mesta. Nemec se je počasi, a vztrajno povzpenjal po lestvici navzgor, na koncu je moral poleg mercedesov premoč priznati le še moštvenemu kolegu Danielu Ricciardu.

Mercedesa zadržala vodstvo in pobegnila
Hamilton je dirko začel brezhibno, Rosberg jo je začel nekoliko slabše, a je obdržal drugo mesto. Daniela Ricciarda je še pred prvim zavojem ugnal Valtteri Bottas, Romain Grosjean je za seboj zadržal oba ferrarija, Kimija Räikkönena in Fernanda Alonsa. Vettel je napredoval zgolj za mesto, zapeljal je za Jensona Buttna.

Mercedesa sta po pričakovanjih dirkala izjemno hitro, na krog sta v primerjavi s tekmeci pridobivala po dobro sekundo prednosti. Po 12 krogih je Bottas, ki je uspešno odbijal napade Ricciarda, za vodilnim dvojcem zaostajal že za 16 sekund!

Grosjean nemočen proti ferrarijema
Prvi je postanek opravil Vettel, ki je v 13. krogu zavil v bokse, nato so mu sledili še drugi. V 19. krogu je v boks zavil vodilni Hamilton, na njegov dirkalnik so namestili tršo različico gum, tri kroge pozneje je postanek opravil še Rosberg in ob prihodu na stezo znova zapeljal na drugo mesto. Medtem je Räikkönenu v prvem zavoju 25. kroga uspelo prehiteti lanskega moštvenega kolega Grosjeana - mimo njega je krog pozneje švignil še Alonso -, Jean-Eric Vergne pa je svoj toro rosso zapeljal v garažo. Francoz je imel ta konec tedna veliko smole. Poleg nedeljskega odstopa je med sobotnimi kvalifikacijami izgubil kolo, s čimer si je prislužil kazen, pred dirko pa se mu je med predstavitvijo dirkačev pokvaril še starodobnik.

Hamilton le zadržal prednost
Končnico dirke sta začinila Hamilton in Rosberg. Po zadnjih postankih v 43. in 45. krogu je začel Rosberg kot za stavo nizati najhitrejše kroge, konkretno je zarezal v prednost vodilnega Britanca, ta je deset krogov pred koncem znašala le še dobri dve sekundi, kopnela pa je približno tri desetinke na krog. Sedem krogov pred koncem se je Nemec Britancu približal že na manj kot sekundo. Zaključek dirke je poskrbel za dva boja med moštvenimi kolegi - za zmago med Hamiltonom in Rosbergom, za šesto mesto pa med Räikkönenom in Alonsom. Temu je v 64. krogu vendarle uspelo prehiteti 'ledeno hladnega' Finca, medtem ko se je moral Rosberg znova zadovoljiti z drugim mestom. Za Hamiltonom je na koncu zaostal za dobre pol sekunde.

Končni vrstni red (po 66 krogih):     
 1. L. HAMILTON   Merc. 1:41:05,155
 2. N. ROSBERG    Mercedes     +0,6
 3. D. RICCIARDO  Red Bull     48,9
 4. S. VETTEL     Red Bull   1:16,5
 5. V. BOTTAS     Williams   1:19,0
 6. F. ALONSO     Ferrari    1:27,4
 7. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    1 krog
 8. R. GROSJEAN   Lotus      1 krog
 9. S. PEREZ      F. India   1 krog
10. N. HÜLKENBERG F. India   1 krog
                                 
                                
SKUPNI VRSTNI RED (5/19)          
                                  
Dirkači:                          
 1. L. HAMILTON   Mercedes     100
 2. N. ROSBERG    Mercedes      97
 3. F. ALONSO     Ferrari       49
 4. S. VETTEL     Red Bull      45
 5. D. RICCIARDO  Red Bull      39
 6. N. HÜLKENBERG Force India   37
 7. V. BOTTAS     Williams      34
 8. J. BUTTON     McLaren       23
 9. S. PEREZ      Force India   20
  . K. MAGNUSSEN  McLaren       20
                                  
Kontruktorji:                     
 1. MERCEDES 197  4. F. INDIA   57
 2. RED BULL  84  5. WILLIAMS   46
 3. FERRARI   66  6. McLAREN    43
                                  

Rad bi se zahvalil svoji ekipi za zares neverjetno delo v letošnji sezoni. Podpora, ki so mi jo navijači izkazali tu, je najboljša, kar sem jih kdaj imel. Moja prva zmaga na dirki za VN Španije mi pomeni vse!

Lewis Hamilton
Hamilton v Španiji do četrte zmage letos