Nico Rosberg in Lewis Hamilton sta bila v Manami razred zase. Foto: Reuters
Nico Rosberg in Lewis Hamilton sta bila v Manami razred zase. Foto: Reuters

Bilo je res vznemerljivo. Nico je dirkal izjemno in težko ga je bilo zadržati za seboj. Na koncu sem komaj zdržal in prvi prečkal ciljno črto.

Lewis Hamilton
Varnostni avtomobil
Zaradi trka Pastorja Maldonada in Estebana Gutierreza je na stezo zapeljal tudi varnostni avtomobil. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je za dobrih pet sekund ugnal svojega moštvenega kolega, aktualnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla. Foto: Reuters
Ferrari
V Bahrajnu se je še enkrat pokazalo, da imata Fernando Alonso in Kimi Räikkönen letos precej povprečen dirkalnik, s katerim se ne moreta enakovredno boriti za najvišja mesta. Foto: Reuters
Hamilton vesel po zmagi v Manami
Hamiltonov prvenec v Bahrajnu

Hamilton je vodil praktično od začetka do konca, vseskozi je vozil suvereno in je brez večjih težav v uvodnih krogih in ob zaključku dirke odbijal napade moštvenega kolega Rosberga, ki v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo ostaja v vodstvu.

To je bila druga britanska zmaga v Manami po letu 2009, ko je z Brawn-Mercedesom slavil poznejši svetovni prvak Jenson Button.

Hamilton takoj smuknil v vodstvo
Hamilton je dirko začel izvrstno, saj je po notranji strani prehitel moštvenega kolega Rosberga, sijajen štart je uspel tudi Felipeju Massi, ki je smuknil na tretje mesto. Že v četrtem zavoju je Rosberg napadel Hamiltona in za trenutek zletel s steze. Znova je imel precej smole Kimi Räikkönen, ki je dirko začel iz tretje štartne vrste. Finec je po radijski zvezi moštvu sporočil, da je vanj znova trčil Kevin Magnussen, ki je imel bližnje srečanje z Räikkönenom že v Kuala Lumpurju. Prvi krog je sklenil na 9. mestu.

Ukaz Vettlu: Spusti predse Ricciarda
Svetovni prvak iz leta 2007 je hitro sporočil, da ima težave z zadnjo levo gumo, zaradi česar je moral v 15. krogu opraviti prvi postanek, na stezo se je vrnil kot 15. Težave je imel tudi aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki je po radijski zvezi v boks sporočil, da je zaznal okvaro na zadnjem gibljivem krilcu, zaradi česar je bil njegov moštveni kolega Daniel Ricciardo precej hitrejši. V 16. krogu je iz moštva sledil ukaz, da mora Nemec Avstralca spustiti predse, to je 26-letni Heppenheimčan tudi storil. Kmalu zatem je moral opraviti postanek, saj je imel že precej obrabljene gume.

Srdit boj mercedesov
Sledil je napet dvoboj obeh mercedesov. Rosberg je Hamiltona večkrat napadel, končno mu je mimo Britanca uspelo odpeljati v 19. krogu, a je Hamilton že po nekaj zavojih vrnil uslugo. Oba sta nato opravila hitra postanka, po katerih je vodstvo zadržal svetovni prvak iz sezone 2008.

Ferrari znova razočaral
V Manami se je še enkrat pokazalo, da ima Ferrari v letošnji sezoni sila povprečen dirkalnik. Räikkönen je kot po tekočem traku izgubljal mesta, v 25. krogu ga je brez težav prehitel Vettel, sedem krogov pozneje je mimo švignil še Ricciardo. Podobno se je dogajalo tudi Fernandu Alonsu, ki je v 36. krogu moral priznati premoč Sergiu Perezu.

Na stezi tudi varnostni avtomobil
V 41. krogu se je zgodila nesreča, zaradi katere je na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Pastor Maldonado je v zavoju 'nasadil' Estebana Gutierreza, ki je dirko po prevračanju končal ob stezi. Zaradi povzročitve nesreče je bil Maldonado pozneje kaznovan z 10 sekundami pribitka.

Hamilton odbi(ja)l Rosbergove napade
Tehnični vodja Mercedesa Paddy Lowe je svoja dirkača po radijski zvezi prosil, naj v zadnjih 10 krogih, potem ko bo varnostni avtomobil zapeljal s steze, ne počenjata neumnosti in naj dirkalnika le mirno pripeljeta na cilj. Oba sta se strinjala, a sta po odhodu varnostnega avtomobila hitro nadaljevala boj za zmago iz uvodnih krogov. Za tretje mesto sta se udarila tudi oba dirkača Force Indie. Do konca dirke smo lahko spremljali bolj ali manj le še boj obeh mercedesov za zmago, Rosberg je večkrat napadel, a je Hamilton poskuse sina legendarnega Kekeja Rosberga vsakič brez večjih težav odbil. Krog pred koncem je v garažo zapeljal še drugi mclaren, Button, s čimer je moštvo iz Wokinga v Manami vknjižilo točkovno ničlo.

Končni vrstni red:                 
 1. L. HAMILTON   Merc. 1:38,42,743
 2. N. ROSBERG    Mercedes   +1,085
 3. S. PEREZ      F. India   24,067
 4. D. RICCIARDO  Red Bull   24,489
 5. N. HÜLKENBERG F. India   28,654
 6. S. VETTEL     Red Bull   29,879
 7. F. MASSA      Williams   31,265
 8. V. BOTTAS     Williams   31,876
 9. F. ALONSO     Ferrari    32,595
10. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    33,462
                                   
Odstop: Sutil, Vergne, Ericsson,   
        Gutierrez, Magnussen,      
        Button.                    
                                   
Skupni vrstni red, dirkači:        
 1. N. ROSBERG    Mercedes       61
 2. L. HAMILTON   Mercedes       50
 3. N. HÜLKENBERG Force India    28
 4. F. ALONSO     Ferrari        26
 5. J. BUTTON     McLaren        23
 6. S. VETTEL     Red Bull       23
 7. K. MAGNUSSEN  McLaren        20
 8. V. BOTTAS     Williams       18
 9. S. PEREZ      Force India    16
10. D. RICCIARDO  Red Bull       12
                                   
Kontruktorji:                      
 1. MERCEDES 111 4. RED BULL     35
 2. F. INDIA  44 5. FERRARI      33
 3. McLAREN   43 6. WILLIAMS     30
                                   

Bilo je res vznemerljivo. Nico je dirkal izjemno in težko ga je bilo zadržati za seboj. Na koncu sem komaj zdržal in prvi prečkal ciljno črto.

Lewis Hamilton
Hamilton vesel po zmagi v Manami
Hamiltonov prvenec v Bahrajnu