Foto:
Foto:
Otok v Sredozemskem morju je razdeljen že 30 let.

Predstavnik EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je dejal, da gre za priložnost, da predolgo razdeljeni otok obrne nov list zgodovine.

Predstavniki Turčije, Grčije in Cipra so končali pogajanja o sporazumu za združitev otoka, ki so ga pripravili Združeni narodi. O dogovorih bodo zdaj odločali še Ciprčani na ločenih referendumih, ki bosta 24. aprila.

Veliko odprtih vprašanj
Turška in grška stran sta pustili veliko odprtih vprašanj, vendar sta končno odločitev prepustili ljudstvu. Javnomnenjske raziskave ne kažejo nič dobrega, saj bodo na grškem delu skoraj zagotovo sporazum zavrnili, na turškem pa bo izid tesen. Turki in turški Ciprčani so pripravljeni podpisati sporazum, Grki in grški Ciprčani pa ne, kar le še zmanjšuje možnost za uspeh.

Grški del otoka sicer podpira združitev, vendar ne za vsako ceno. Eno izmed najspornejših vprašanj je vrnitev 180.000 ciprskih Grkov na sever otoka, od koder so zbežali po turški zasedbi leta 1974.

Amerika podprla sporazum
ZDA so pozdravile sporazum ZN-a. Ameriški zunanji minister Colin Powell, ki je bil med pogovori v stiku z vsemi stranmi, je dejal, da gre za zgodovinski dogodek in močan klic po spravi.

Če referenduma ne bosta uspela, bo 1. maja v EU vstopil le grški, mednarodno priznani del otoka.