Foto:
Foto:

Posvet organizirata ministrstvo za šolstvo ter Šola za ravnatelje. Udeleženci posveta z naslovom Evropa in izobraževanje odraslih v Sloveniji bodo v delavnicah razpravljali o pridobivanju sredstev iz evropskih strukturnih skladov in evropskega socialnega sklada.

Beseda bo tekla tudi o prijavljanju na razpise programov EU-ja, pridobivanju nacionalnih poklicnih kvalifikacij po certifikatnem sistemu ter o izkušnjah pri razvoju svetovalne dejavnosti za odrasle.

Gaber: Nacionalni program za izboljšanje kakovosti izobraževanja
Nekaj značilnosti nacionalnega programa izobraževanja odraslih je udeležencem predstavil minister za šolstvo Slavko Gaber, ki je poudaril, da naj bi program izboljšal kakovost in učinkovitost sistema izobraževanja odraslih ter jim olajšal dostop do programov izobraževanja in usposabljanja.

V povprečju je v izobraževalne programe v Sloveniji vključenih 8,8 odstotka odraslih, kar je več kot je povprečje v EU-ju, ki znaša 8,4 odstotka. Članice EU-ja so si v okviru Lizbonske strategije zastavile cilj, da bo do leta 2010 v sistem izobraževanja odraslih vključenih 12,5 odstotka odrasle populacije, naš cilj pa je po ministrovih besedah 20-odstotna vključenost odraslih v izobraževanje.