Foto:
Foto:
John Kerry upa, da mu bodo televizijska soočenja prinesla prednost pred Georgeem Bushem.
George Bush se je po mnenju večine gledalcev odrezal slabše kot John Kerry.
Soočenje so si ogledale tudi žena ameriškega predsednika Laura Bush skupaj s hčerkama Jenno in Barbaro.
John Kerry skupaj z ženo in hčerkama po soočenju

Tretje in tudi zadnje soočenje, ki je potekalo na univerzi v ameriški zvezni državi Arizona, je bilo namenjeno domačim temam, kandidata pa tokrat nista bila tako napadalna drug do drugega kot na prejšnjih dveh soočenjih.

Medsebojno obtoževanje kandidatov
Bush je Kerryja označil za skrajnega levičarja in ga obtožil, da si prizadeva za zvišanje davkov. Kerry v 20 letih v senatu ni pokazal voditeljskih sposobnosti, je dejal Bush, ki je Američane opozoril, da bo demokratski senator povečal javno porabo in podprl večjo vpletenost vlade v zdravstveno varstvo.

Kerry je poudaril, da je bilo pod Bushem izgubljenih rekordno veliko delovnih mest, povečal se je proračunski primanjkljaj, vrtoglavo visoko pa so narasli tudi stroški zdravstvenega zavarovanja. Busha je Kerry označil za ujetnika posebnih interesov, sam pa je zatrdil, da se bo bojeval za ameriškega delavca in znova vzpostavil davčno disciplino, kot je bila v 90. letih.

Busha vera pomirja
Kandidata sta se na soočenju dotaknila tudi vprašanja vere in porok med istospolnimi partnerji. Bush, ki je protestant, je dejal, da mu vera pomeni pomiritev med nemirnim predsednikovanjem, vendar pa je nikomur ne vsiljuje.

Ameriški predsednik je vero povezal tudi z zunanjo politiko, saj po njegovih besedah Bog želi, da bi bili vsi svobodni, kar si želi tudi sam, zato je to tudi del njegove zunanje politike.

Kerry zagovarja pravico do splava
Kerry, ki je katoličan, se je z Bushem strinjal v pomembnosti vere, vendar pa se je ne sme vsiljevati drugim. Čeprav so Kerryja nekateri cerkveni dostojanstveniki kritizirali zaradi njegove podpore pravici do splava, je senator znova poudaril, da je pravica do splava izbira ženske, saj gre za stvar med žensko, Bogom in njenim zdravnikom.

Poroka - zveza med moškim in žensko
Pri vprašanju istospolnih porok imata predsedniška kandidata različni stališči, saj se Kerry zavzema, da bi to vprašanje urejala vsaka zvezna država posebej, medtem ko se Bush zavzema za ustavno prepoved istospolnih porok.

Na vprašanje voditelja soočenja, ali je homoseksualnost stvar izbire, je Bush dejal, da ne ve, Kerry pa je dejal, da gre za to, kdo si, in ne za stvar izbire, pri tem pa je omenil tudi hčerko republikanskega podpredsedniškega kandidata Dicka Cheneyja, ki je lezbijka.

Kerry je pozval k sprejetju protidiskriminacijskih zakonov, ki bi ščitili pravice homoseksualcev, oba sogovornika pa sta se strinjala, da je poroka zveza med moškim in žensko.

Soočenje dobil Kerry
Dve raziskavi javnega mnenja takoj po soočenju sta pokazali, da se je Kerry odrezal bolje kot Bush, ena raziskava pa je pokazala, da je izid med kandidatoma neodločen. Do volitev v začetku novembra je še dvajset dni, vse raziskave javnega mnenja pa kažejo na tesen izid.