Foto:
Foto:
Američani so napadli domnevno skrivališče skrajnežev.
Kerry v predvolilni kampanji obsoja vojno v Iraku.

Poleg 999 vojakov so bili ubiti še trije uslužbenci obrambnega ministrstva. Velika večina jih je umrla v gverilskih napadih upornikov, potem ko je ameriški predsednik George Bush 1. maja lani že razglasil konec spopadov. Po podatkih Pentagona je bilo ranjenih skoraj 7.000 vojakov.


Sodelujte na forumu ali prispevajte komentar na dnu novice.

Ugrabitelji zanikali nove zahteve
Iraški ugrabitelji francoskih novinarjev so zanikali, da bi postavili nove zahteve za izpustitev, in niso določili 48-urnega ultimata. Islamska vojska v Iraku je na neki spletni strani sporočila, da poročanja o zahtevi za pet milijonov dolarjev odkupnine absolutno niso resnična.

Na isti spletni strani pa so v drugi izjavi sporočili, da ne priznavajo iraškega šejka Hišama Dulejmija, ki se je pogajal za izpustitev talcev, ob tem pa so še pozvali, naj se nihče ne vpleta v pogajanja za izpustitev.

V ponedeljek so na neki spletni strani v imenu ugrabiteljev zapisali, da zahtevajo pet milijonov dolarjev odkupnine za Francoza.

Silovit napad v Faludži
Ameriška vojaška letala so v torek in sredo napadla položaje domnevnih iraških skrajnežev v Faludži, pri tem pa naj bi umrlo okoli sto Iračanov. Predstavnik vojske je dejal, da so operacijo sprožili po zadnjih napadih na ameriške sile, v katerih je prvi teden septembra umrlo več kot 20 vojakov. Po njegovih besedah so bili ubiti sovražni borci.

V napadu na vojaški konvoj je bil pri mestu Balad, 80 kilometrov severno od Bagdada, ubit ameriški vojak, eden pa je bil ranjen.


Koalicijske žrtve:

Spopadi/Napadi

Nesreče

ZDA

756 (647)

246 (217)

Velika Britanija

23 (15)

39 (14)

Druge države

57 (57)

7 (7)

* V oklepajih so žrtve po 1. maju 2003, ko je ameriški predsednik George Bush razglasil konec spopadov


Kerry: Tragičen mejnik
Bushev tekmec na bližajočih se volitvah, John Kerry, je tisočo žrtev označil za tragičen mejnik. "Njihovo žrtev občutimo na zelo osebni ravni, naše misli pa so z družinami, ki so šele pred kratkim izvedele za izgubo svojih bližnjih," je dejal.

Bush: Niso umrli zaman
Ameriški predsednik Bush pa se je odločil, da ameriške žrtve v Iraku vključi v kontekst vojne proti terorizmu: "Obljubim vam, da bomo izpolnili nalogo, tako da noben otrok, mož ali žena ni umrl zaman. Tam bomo, dokler ne izpolnimo naloge, in potem se vrnemo domov."