Foto:
Foto:

Minister za evropske zadeve Janez Potočnik je obrazložil, da to pomeni, da bi se morali po eni strani osredotočiti na področja, ki so večja in je zato zastopstvo slovenskega kadra nujno, po drugi strani pa je treba pomisliti, na katerih področjih ima država zaradi znanja ljudi več razpisnih možnosti.

Velika večina kadra bo praviloma izbrana prek javnih razpisov. Ti bodo po pričakovanjih v večini odprti za vse zainteresirane, torej ne le za delavce v javni upravi. Gre za odprt postopek, ki ga obvladujejo objektivna merila, saj je cilj, da položaje v evropskih institucijah zasedejo ljudje, ki evropski posel obvladajo.

Za pogovore o kandidaturi za komisarja je prezgodaj
Glede kandidature za položaj evropskega komisarja je minister povedal, da ga sicer takšna služba zanima, je pa prezgodaj za kakršne koli pogovore na to temo. "Odločitev o slovenskem kandidatu niti približno še ni bila sprejeta, sploh pa to ni moja odločitev, ampak najverjetneje odločitev vlade oziroma predsednika vlade. S tem se tudi ne obremenjujem, menim pa, da gre za priložnost za ljudi, ki dobro horizontalno poznajo delovanje EU-ja," je tudi dejal in menil, da je treba pustiti času čas.

EU ne bi smel iskati alternativ ustavni pogodbi
Potočnik je izrazil tudi prepričanje, da alternativ ustavni pogodbi Evropska unija ne bi smela iskati, s čimer je odgovoril na vprašanje glede pobud za oblikovanje avantgardnega evropskega jedra ali celo Evrope dveh hitrosti. Slednji stvari nista enaki, je tudi opozoril. Evropa dveh hitrosti pomeni izključevanje in ločevanje, avantgarda na podlagi okrepljenega sodelovanja pa promocijo tesnejše integracije. Slednje danes že obstaja, npr. v primeru evra, v katerega niso vključene vse države, ali, podobno, schengenskega režima.