Nick Foligno je bil po zmagovitem zadetku imenovan za igralca tekme. Foto: Reuters
Nick Foligno je bil po zmagovitem zadetku imenovan za igralca tekme. Foto: Reuters

Občutek imam, da sem vsako tekmo boljši. Morda tudi zaradi tega, ker se počasi znova navajam na tekme v končnici. Kakor koli že, vselej poskušam biti boljši in izkoriščati tovrstne tekme sebi v prid.

Patrick Kane
Sidney Crosby
Sidney Crosby mreže ni zatresel že na zadnjih devetih tekmah v končnici. Strelski post Jevgenija Malkina v končnici traja tekmo manj. Foto: Reuters
Patrick Kane
Patrick Kane (levo spodaj) je še enkrat dokazal, da je eden najnevarnejših napadalcev v Ligi NHL. Foto: Reuters

Pittsburgh je bil zgolj 22 sekund in pol oddaljen od tretje zmage v seriji, ko je gostujoči vratar Marc-Andre Fleury storil veliko napako za svojim golom, plošček pa je v prazno mrežo pospravil Brandon Dubinsky. Med odmorom pred prvim podaljškom se je domači napadalec Nick Foligno v slačilnici pošalil, da bo odločil tekmo - in to je tudi storil.

Po manj kot treh minutah podaljška je dobil plošček v srednji tretjini in oddrsal v napad, kjer je s strelom iz zapestja z razdalje premagal nemočnega Fleuryja za izjemno zmago po preobratu. Pittsburgh je tekmo sicer začel sanjsko, po dobrih 11 minutah je z zadetki Craiga Adamsa, Chrisa Kunitza in Jamesa Neala vodil že s 3:0. Naslednja tekma je na sporedu v Pittsburghu v noči s sobote na nedeljo.

Chicago izenačil na 2:2
Slast zmage so okusili tudi hokejisti Chicaga, ki so St. Louis premagali v podaljšku s 4:3 in v seriji izenačili na 2:2. Junak tekme je bil Patrick Kane, ki je zadel dva gola, drugega v 12. minuti podaljška. Odličen ameriški napadalec, ki je leta 2010 zabil odločilni gol za Stanleyjev pokal, je zaradi poškodbe izpustil zadnjih 12 tekem rednega dela sezone, a kot kaže, je spet našel odlično formo. V 36. minuti je najprej rutinirano zadel iz neposredne bližine po podaji z leve, v podaljšku pa se je, potem ko je enkrat zatresel še prečko, izkazal s samostojno akcijo, po kateri je padel odločilni zadetek. 25-letnik je proti vratom prodrl po levi strani, branilci St. Louisa so pričakovali podajo v sredino, a se je Kane odločil za strel in premagal nemočnega Ryana Millerja. "To je zares poseben igralec. Je zelo potrpežljiv, vedno prepozna akcijo in izbere pravilno odločitev. Igra na ravni, ki je ne vidiš pogosto," ga je pohvalil trener Blackhawksov Joel Quenneville.

Na tretji tekmi je Dallas še drugič premagal Anaheim in serijo izenačil na 2:2. Gostitelji so morali najprej izničiti vodstvo Anaheima (2:0) iz prve tretjine, v zadnjih 20 minutah sta jim zmago prinesla Cody Eakin in Alex Goligoski.

Končnica, Vzhod, 1. krog:
COLUMBUS - PITTSBURGH 2:2
* 4:3 (1:3, 1:0, 1:0)
Jenner 17., Johansen 35., Dubinsky 60., Foligno 63.; Adams 7., Kunitz 11., Neal 12.
* - v podaljšku

Zahod, 1. krog:
CHICAGO - ST. LOUIS 2:2
* 4:3 (0:0, 2:2, 1:1)
Shaw 29., Kane 36., 72., Bickell 50.; Tarasenko 39., 54., Lapierre 40.
* - v podaljšku

DALLAS - ANAHEIM 2:2
4:2 (0:2, 2:0, 2:0)
Benn 21., Fiddler 27., Eakin 47., Goligoski 48.; Allen 13., Maroon 19.

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Občutek imam, da sem vsako tekmo boljši. Morda tudi zaradi tega, ker se počasi znova navajam na tekme v končnici. Kakor koli že, vselej poskušam biti boljši in izkoriščati tovrstne tekme sebi v prid.

Patrick Kane