Matija Pintarič ni imel svojega dne, petkrat je plošček pobral iz svoje mrežo, ubranil je 76 odstotkov vseh strelov (16/21). Foto: Marko Kovič
Matija Pintarič ni imel svojega dne, petkrat je plošček pobral iz svoje mrežo, ubranil je 76 odstotkov vseh strelov (16/21). Foto: Marko Kovič
Eric Pance
Eric Pance je v uvodnih minutah izsilil fantastično obrambo Alexa Westlunda. Foto: Marko Kovič
Aleš Mušič
Aleš Mušič je ob koncu prve tretjine zadel gol in znižal zaostanek (3:1). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Linz je le še eno zmago oddaljen od četrtega finala Lige Ebel v klubski zgodovini. V finale so se Črna krila uvrstila v sezonah 2001/02, 2002/03 in 2009/10, leta 2003 pa so osvojila tudi naslov prvaka.

Po zelo izenačenem obračunu v Tivoliju, tokrat v Linzu dvomov o zmagovalcu ni bilo. Gostitelji so hitro povedli, igrali so skoraj brezhibno in so do vrha napolnili mrežo Matije Pintariča, ki je sredi druge tretjine med vratnicama mesto prepustil Maticu Bohu. Zmaje v finale peljejo le štiri zaporedne zmage, kar pa je malo verjeten razplet.

Linz zelo hitro do dvojnega vodstva
Tekmo so za odtenek bolje začeli gostitelji, a že takoj na začetku se je moral po strelu Erica Panceta iz neposredne bližine izkazati vratar Alex Westlund. Linz je na lepo priložnost gostov odgovoril z zadetkom v 5. minuti. Iz obrambne tretjine je Daniel Oberkofler v ogenj poslal Martina Mairitscha, ki je z diagonalnim strelom plošček poslal pod prečko Pintaričevih vrat in svojo ekipo popeljal v vodstvo. Že nekaj trenutkov pozneje so gostitelji vodstvo podvojili, med strelce pa se je vpisal Brian Lebler, ki je že pred tem dvakrat nevarno ustrelil iz bližine. 23-letni Kanadčan je izkoristil napako Olimpijine obrambe in po odbitem ploščku dosegel še tretji zadetek v letošnji končnici.

Mušič znižal še pred koncem prve tretjine
Razmere so se za Olimpijo še poslabšale. Justin Keller je kmalu zatem zadel prečko, v 12. minuti je bil zaradi napačno izvedene menjave izključen Žiga Pance, igro z igralcem več pa so Avstrijci izkoristili že po 12 sekundah. Povsem neovirano je do strela prišel Adrian Veideman in z natančnim strelom v levi zgornji kot Pintaričevih vrat zadel za 3:0. Ljubljanski vratar je bil povsem nemočen. Kljub vsemu so se slovenski podprvaki zbrali, po nevarnem protinapadu Roba Hiseyja so vendarle zatresli mrežo. Po podaji Johna Hughesa je z natančnim strelom ob bližnji vratnici v polno zadel Aleš Mušič.

Mat v dveh potezah
Že v drugi minuti druge tretjine je Pintarič plošček iz svoje mreže pobral še četrtič. Pravzaprav je gostiteljem uspel mat v dveh potezah. Iz obrambne tretjine je po robu plošček v napad poslal Veideman, 22-letnega ljubljanskega vratarja pa je ob bližnji vratnici s strelom z razdalje premagal Oberkofler.

Keller kaznoval slabo izvedeno menjavo
Zmaji so nalete nasprotnika nekoliko ublažili, v 27. minuti je po odbitem strelu iz bližine Westlunda testiral Boštjan Goličič, po pol ure igre je z razdalje sprožil še Domen Vedlin. Linz je nato ostal brez kaznovanega Franklina MacDonalda, Olimpija je imela dve minuti igralca več na ledu, kar pa ni izkoristila. Še več, v 33. minuti je v vratih Pintariča odjeknila 'petarda'. Slabo izvedeno menjavo gostujoče ekipe je izkoristil Keller, ki je po hitrem napadu Olimpijino obrambo ujel nepripravljeno in ob daljši vratnici plošček poslal v mrežo.

V 33. minuti Pintariča zamenjal Boh
Trener Hannu Järvenpää je nato namesto Pintariča, ki je ubranil 76 odstotkov vseh strelov (16/21), v vrata poslal mladega Boha. Ta je klonil že po nekaj minutah igre - v 37. minuti ga je iz neposredne bližine po strelu Veidemana premagal Mike Ouellette.

Namesto golov izključitve
V zadnji tretjini je raven igre precej upadla, Ljubljančani so se sprijaznili s porazom, gostitelji pa niso več napadali s takšno vnemo kot v 40 minutah. Izdelane priložnosti so bile redke, končnica tekme pa je bila prežeta z izključitvami (skupaj kar pet, tri na strani Olimpije), ki pa, čeprav so zmaji pet minut pred koncem nekaj časa igrali brez vratarja, niso prinesle novega gola.

Polfinale, tretji tekmi:
LINZ - TILIA OLIMPIJA 3:0
6:1 (3:1, 3:0, 0:0)
3.650; Mairitsch 5., Lebler 7., Veideman 13., Oberkofler 22., Keller 33., Oullette 37.; Mušič 17.

MEDVEŠČAK - KAC CELOVEC 1:2
3:2 (2:0, 0:0, 1:2)
7.000; Kinasewich 5., Zanoski 9., 45.; Reichel 46., Hundertpfund 52.

V krepkem tisku je izid v zmagah; igrajo na 4 zmage. Četrte tekme bodo v torek, morebitne pete pa v četrtek.