Kapetan Olimpije Aleš Mušič je dvakrat zadel v polno, dosegel pa je tudi odločilni zadetek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kapetan Olimpije Aleš Mušič je dvakrat zadel v polno, dosegel pa je tudi odločilni zadetek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matic Boh
Matic Boh je odlično opravil svojo nalogo in bil na koncu celo izbran za najboljšega igralca tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Veliko slavje ljubljanskih hokejistov po uvrstitvi med najboljših štiri moštva v ligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ograjenšek
Veselje zmajev po vodilnem zadetku, ki ga je dosegel 20-letni Ken Ograjenšek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ljubljanski navijači so pripravili izjemno vzdušje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na krilih bučne podpore zmaji v polfinale

Močno zdesetkana vrsta Hannuja Järvenpääja je na krilih izjemnega občinstva, ki je v Tivoliju skozi vso tekmo bučno spodbujalo Ljubljančane, odigrala odlično. Z borbeno igro v napadu in s številnimi nevarnimi streli (razmerje v strelih 47:39) so se zasluženo uvrstili med štiri najboljša moštva tekmovanja.
Eden izmed junakov tekme je bil nedvomno tudi 20-letni vratar Matic Boh, ki je uspešno zamenjal J. P. Lamoureuxa in Matijo Pintariča. Mladenič je odlično branil predvsem v zadnji tretjini, ko so Madžari nevarno napadali. Tudi obramba Olimpije je bila zanesljiva, poleg tega pa so zmaji igrali zelo pametno in so si prislužili le eno izključitev. Izkazali so se prav vsi hokejisti Olimpije, na čelu s številnimi mladimi igralci.

Madžari takoj kaznovali napako obrambe
Uvodne minute so minile v znamenju gostov, ki so bili na začetku tekme nevarnejši, Boh pa se je izkazal tudi z nekaj dobrimi obrambami. Olimpija si je prve resne priložnosti priigrala po šestih minutah igre, ko je imela prvič igralca več na ledu, saj je bil izključen nekdanji član ljubljanskega moštva Harlan Pratt, vendar je madžarska obramba vzdržala. Ko so bile moči na ledu znova izenačene, se je igra razživela.

V 11. minuti si je domača obramba privoščila veliko napako. Juray Durco je podal Martonu Vasu, ki je skupaj z najboljšim po številu zadetkov v ligi Istvanom Sofronom zadrsal v protinapad. V ljubljanski obrambni tretjini je ob vratarju ostal le branilec Igor Cvetek, ki je dobro zaprl možnost podaje Sofronu, Vas pa je zaključil kar sam in premagal Boha.

Ograjenšek preusmeril strel Cvetka
Slabih pet minut pozneje je Boštjan Goličič lepo popeljal plošček v napadalno tretjino in ga prepustil Cvetku, ki je takoj ustrelil proti vratom. Pred Adamom Munrojem je smer preusmeril Ken Ograjenšek in ploščica je med nogama vratarja Sape končala v mreži. Do konca tretjine sta lepi priložnosti imela še Eric Pance in Brock McBride.

Po prihodu iz slačilnice so zmaji takoj prevzeli pobudo. S številnimi poskusi proti vratom in požrtvovalno igro so dvignili Tivoli na noge. Veliko priložnost je imel na začetku tretjine John Hughes, a je bil Munro na mestu. V 28. minuti je bil zaradi nove pregrobe igre ob vratarju izključen Derek Ryan. "Power play" so zmaji izkoristili. Jamie Fraser in Brad Cole sta razširila madžarsko obrambo, slednji je nato poskusil z modre črte. Munro je plošček odbil, pred vrati pa je bil najspretnejši Mušič, ki je povedel Olimpijo v vodstvo.

McBride mojstrsko izvedel kazenski strel
Dobro minuto pozneje je moral na klop za kaznovane Sikorcin. Hokejisti Sape so z igralcem manj celo prišli do izenačujočega zadetka. Cole je z nekoliko smole nespretno izgubil plošček, v protinapad je hitro zadrsal Balazs Ladanyi, podal Vasu, ki ga je spremljal, ta pa je še drugič premagal Boha. V 36. minuti je McBride prodrl proti vratom Sape, ob tem ga je nepravilno oviral Andras Horvath. Kanadski napadalec v ljubljanskem moštvu je imel tako na voljo kazenski strel. 25-letni center Olimpije je z mojstrskim strelom iz zapestja v levi zgornji vratarjev kot vrnil zmaje v vodstvo.

Hokejisti iz Szekesfehervarja so v zadnji tretjini pritisnili proti vratom Boha. V 47. minuti je Sofron izza vrat podal na modro črto, kjer je sam ostal Pratt. Kanadčan je z natančnim strelom pod prečko premagal mladega ljubljanskega vratarja in izid poravnal na 3:3. Takoj po izenačenju so nekoliko napadalneje zaigrali tudi gostitelji.

Mušič tri minute pred koncem odločil srečanje
Kanadski branilec pri Sapi je šest minut pred iztekom rednega dela nepravilno ob ogradi oviral Ograjenška. Z igralcem več so si Ljubljančani priigrali številne zrele priložnosti, a je Munroju uspelo ohraniti mrežo nedotaknjeno. Komaj se je na led vrnil Pratt, je bil po novi napaki izključen Arpad Mihaly. Takoj za tem so z igralcem manj znova nevarno zapretili Madžari, a je bila obramba zmajev na mestu. Nato je Mušič dobil sodniški met, Hughes je takoj sprožil, kapetan Olimpije pa preusmeril plošček za hrbet razpoloženega Munroja in odločil srečanje.

Nasprotnik Olimpije bo znan v nedeljo
Za senzacijo je poskrbel KAC, ki je s 5:2 izločil branilce naslova iz Salzburga. Sedma tekma med Linzem in Dunajem bo v nedeljo. Če zmagajo črna krila, potem Olimpija v torek potuje v Linz. V primeru zmage Dunaja, pa bi Ljubljančani odšli v Celovec.

ČETRTFINALE, šeste tekme
TILIA OLIMPIJA
- Sapa Fehervar 4:2
4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
4.800; Ograjenšek 16., Mušič 29., 58., McBride 36.; Vas 11., 30., Pratt 47.

DUNAJ - LINZ 3:3
4:2 (3:1, 0:0, 1:1)
Ferland 12., 19., P. Lakos 17., A. Lakos 57.; Baumgartner 16.Veidman 50.

KAC CELOVEC - Salzburg 4:2
5:2 (2:1, 1:0, 2:1)
Koch 13., Pirmann 16., Schellander 27., Tenute 49., Geier 58.; Earl 13., Raffl 52.

V okrepljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na 4 zmage.

Že končana serija:

MEDVEŠČAK - Orli Znojmo 4:0

Morebitne sedme tekme bodo v nedeljo. Polfinale se začenja v torek.

Na krilih bučne podpore zmaji v polfinale