Ne to ni Filip-flisarmanija, temveč
Ne to ni Filip-flisarmanija, temveč "movembrska" brata Kopitar, ki sta prvi večer v Tivoliju sklenila s 5 točkami: golom in 4 podajami. Foto: BoBo
Luka Gračnar in Marcel Rodman
Luka Gračnar se je že odpravil v Pontebbo, kjer ga čakata dve tekmi reprezentance do 20 let, ki se pripravlja na decembrski SP Divizije I v Amiensu v Franciji. Foto: BoBo
Nalet Gašperja Kopitarja na Italijana ob slovenski klopi
Na začetno ostrino Italijanov so Slovenci hitro odgovorili in so si tekmeca, ki je spomladi izpadel iz elitne divizije, povsem podredili. Foto: BoBo
Selektor Matjaž Kopitar in risi
Selektor Kopitar vztraja, da bo igralni čas razporejen in bo vsak prišel do priložnosti. V vratih bo zdaj branil Robert Kristan, nato pa še Andrej Hočevar. Foto: BoBo
Prvi napad: Jeglič - Tičar - Sabolič
Navkljub prisotnosti Kopitarja, Muršaka in Urbasa si naziv prvega napada še naprej lasti trojka Žiga Jeglič - Rok Tičar - Robert Sabolič. Foto: BoBo

dva izredno uspešna debija.

Če bi kot v zdaj "zaklenjeni" Ligi NHL, od koder sta prišli tudi prvi dve atrakciji pripravljalnega hokejskega turnirja v Ljubljani, v četrtek podeljevali tri zvezde, bi dve morali dati novincema v slovenski članski reprezentanci: Luki Gračnarju in Gašperju Kopitarju. No, vseeno dvoma o "prvi zvezdi" ni, saj je bil tudi uradno za najboljšega igralca tekme izbran Anže Kopitar, ki je zbral hat-trik podaj.

Anže Kopitar o moštvu in dejavniku NHL-a
"Dobro ekipo sestavlja 22 igralcev. Če bova šla mogoče midva z Janom Muršakom nazaj, ne bo najbolj prijetno. A trener in ves strokovni štab ima zaupanje v preostalih 20 igralcev, ki so kakovostni in so sposobni priiti na olimpijske igre in tudi ostati v elitni diviziji, če midva ne bi igrala. Če pa bova, mislim, da bo to bonus za naju in za ekipo, samo do takrat je še kar nekaj časa. Bomo videli, kako se bo razpletli v Ameriki."
V New Yorku se je medtem odvil že tretji dan večurnih pogajanj med lastniki moštev in NHL-hokejisti, pri čemer pa po poročilih opazovalcev ni bilo opaznega napredka. Številni novinarji za dober znak jemljejo le, da se bodo pogovori kljub razhajanjem nadaljevali še četrti dan. Do kvalifikacij za Soči 2014 na Danskem je še tri mesece ...


Hitro pregnal misel na "shutout"
"Ta bo pa še dolga,"
je po solo prodoru in strelu Italijana Benettija v prvi minuti krstnega nastopa pomislil komaj 19-letni vratar. "Smo se zbrali in zatrli Italijane, da niso več prihajali do takšnih priložnosti," je nadaljevanje opisal Luka Gračnar, ki je debitantski nastop sklenil s 15 obrambami in nedotaknjeno mrežo. "Če sem odkrit, se mi je v zadnji tretjini prikradla misel o "shutoutu", samo moraš to čim prej pregnati iz glave," je po tretjem "shutoutu" v sezoni, v kateri je nenadejano zasedel mesto 1. vratarja Salzburga, dejal mladi Hrušičan.

Odlično je šlo tudi njegovima sosedoma in najboljšima prijateljema: od Anžeta so kot osvajalca Stanleyjevega pokala seveda vsi veliko pričakovali in dobili tri podaje, Gašper Kopitar pa je bil pod pritiskom, da dokaže, da je med "risi" zaradi znanja, in ne priimka. "Na začetku je bilo kar nekaj nervoze, a sem bil skupaj z Anžetom, da je bilo lažje, po prvi izmeni pa je bilo že vse normalno," je "Kopi 13" opisal drugo izmeno tekme, med katero je debitiral v izbrani članski vrsti.

Uigrana bratska akcija za debitantski gol
Nadaljeval je v slogu: skupaj z bratom je bil Gašper podajalec pri uvodnem "snajperskem" golu branilca Aleša Kranjca, ki je za Slovenijo na zadnji tekmi aprilskega SP-ja v Stožicah dosegel zmagoviti gol proti Avstriji (3:2), zdaj pa prvega na novembrskem turnirju v Tivoliju.

V zadnji tretjini sta mu Kranjc in A. Kopitar pripravila še priložnost, iz katere je 21-letnik zabil še gol ob svojem krstu. "Anže je lepo podal, jaz pa zadel. To sva že v Mori nekajkrat naredila. Gre za uigrano potezo, ki je bila že uspešna," je zmagoviti recept opisal Gašper, ki se je nato dotaknil še kako dojema brata - hokejskega superzvezdnika kot svojega centra: "Z Anžetom je lepo igrati. Zdaj sem ga 5, 6 let spremljal v Los Angelesu in vem, kakšen igralec je. V Mori, ko smo igrali prvo tekmo, je dvakrat tako zavrtel, da jaz nisem vedel, kje je "pak" in sem se iskal po ledu. Po televiziji ne vidiš zares tega, koliko so ti fantje boljši, dokler jih ne vidiš v živo na ledu."

O očetu - selektorju najmlajši Kopitar ni dolgo razglabljal in dal vedeti, da tu protekcije ni. "Trener je šef na in ob ledu, pa čeprav ti je oče. Kvečjemu od tebe zaradi tega pričakuje še več."

Proti Franciji nova zahtevna tekma
Selektor Matjaž Kopitar je bil po videnem lahko zadovoljen, a tega po svoji navadi seveda ni razkrival. Glede na to, da je šlo za prvo tekmo, so "risi" delovali zelo uigrano, plošček je šel od palice do palice, veliko se je poskušalo (30 strelov v okvir vrat razpoloženega Dennisa), čeprav so Italijani številne strele tudi blokirali, dobro pa se je tresla tako prečka (dvakrat) kot ograda.

Pri strelih, a žal neučinkovitih, je izstopal zlasti napad Jan Urbas - Marcel Rodman - Jan Muršak. "Zame je to zelo pozitivno, veliko so poskušali, veliko kombinirali in veliko streljali. Bo pa na naslednji tekmi ravno ta napad dal največ golov," je nato odvrnil Matjaž Kopitar, ki si želi še dveh dobrih tekem in seveda zmag.

"Francija je zelo dobra in kakovostna ekipa. Niso bili čisto slučajno deveti na zadnjem SP-ju. Premagali so kar nekaj reprezentanc. Pričakujem zahtevno tekmo, ki jo bomo odigrali po najboljših strelih," napoveduje selektor zanimivo petkovo tekmo.

Če ne morete v Tivoli, je tu RTV SLO
Preostali tekmi iz EIHC turnirja si lahko ogledate v neposrednem prenosu na TVS 2 in MMC-jevem portalu, komentiral pa jih bo Andrej Stare. Tivolsko dogajanje bo spremljal tudi Val 202.


EIHC SLOVENIJA
2. krog, danes ob 14.00:

ITALIJA - AVSTRIJA

Ob 17.30:

SLOVENIJA - FRANCIJA (TVS 2/MMC)

Slovenija in Francija po 3, Avstrija in Italija brez točk.


Risi nadigrali Italijane v Tivoliju
Risi nadigrali Italijane v Tivoliju