Rok Tičar je prispeval dva gola in dve podaji. Foto: Iztok Novak
Rok Tičar je prispeval dva gola in dve podaji. Foto: Iztok Novak
Matej Hočevar
Matej Hočevar je bil osmoljenec prve finalne tekme. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hebar
Andrej Hebar je bil neustavljiv v drugi tretjini. Foto: Iztok Novak
Egon Murič
Egon Murič je bil zelo razigran, dosegel je prvi in šesti zadetek za Olimpijo. Foto: Iztok Novak

Finalna serija se je začela že z burnim dopoldnevom v Tivoliju. Na treningu je policija zaradi domnevno neurejenih dokumentov odpeljala tri Olimpijine tujce, Harlana Pratta, Matta Higginsa in Burka Henryja. Ljubljančani so v Podmežakli zaigrali le s 14 igralci in dvema vratarjema. Borili so se kot levi in bili izjemno blizu podaljšku. Imeli so tudi več strelov na vrata (32:35).


Kar sedem golov v uvodni tretjini
Gostje so presenetljivo povedli že v 3. minuti, ko je Tommy Hannus ob prednosti igralca več lepo zaposlil Egona Muriča, ki je z močnim strelom ukanil Dova Grumet-Morrisa. Železarji so začeli brezglavo in Jurij Goličič je ob "power playu" v 8. minuti povišal vodstvo Ljubljančanov. Že v naslednji minuti sta Andrej Makrov in Rok Tičar izigrala obrambo Olimpije, pred golom pa je Todd Elik zlahka znižal. V 11. minuti je bilo že 2:2, po sijajni podaji veterana Elika izza vrat je bil natančen Tičar.

Festival zadetkov je nadaljeval Hannus, ki je z desne strani pridrsal pred vrata in mojstrsko poslal plošček pod prečko. Ob novi prednosti igralca več je Tičar izkoristil zmedo v ljubljanski obrambi. Končni izid prve tretjine je z lepim bekhend strelom postavil Boštjan Goličič v 17. minuti.
Hebar zrežiral preobrat
V drugi tretjini so železarji zaigrali precej bolj zavzeto, zmaji pa so postajali vse bolj utrujeni. V 22. minuti je izenačil Anže Terlikar po podaji Andreja Hebarja. Novo nedisciplino gostov je s strelom z modre črte izkoristil Alexander Dück in Jeseničani so prvič povedli (5:4). Hebar je z desne strani v 28. minuti presenetil Aleša Silo, ki ni imel svojega dne in trener Hannu Järvenpää ga je zamenjal z Matijo Pintaričem. Že v naslednji minuti je znižal Matej Hočevar, a sta Makrov in Hebar poskrbela za lepo prednost železarjev po drugi tretjini (8:5).

Hočevar ni znal kaznovati ležerne igre železarjev
V zadnji tretjini je ritem igre padel. V 55. minuti je novo napako obrambe Jesenic izkoristil Murič. V zadnjih minutah so bili gostitelji popolnoma razglašeni, delovali so kot razbita vojska. Hočevar je minuto in pol pred koncem spretno izigral Grumet-Morrisa in znižal na 8:7. V zadnji minuti je Järvenpää z vrat potegnil Pintariča, Žiga Pance je v izjemnem slalomu pridrsal pred vrata in podal do Hočevarja, ki je zgrešil prazna vrata.
Tičar: To je bila katastrofa!
"Sedem golov prejeti doma, to je katastrofa! Lahko bi igrali tudi podaljšek. Nismo podcenjevali Olimpije, čeprav smo izvedeli, da bodo igrali brez treh tujcev. V zadnjem delu smo igrali živčno in neodgovorno, Olimpija nas je v zadnjih minutah vozila po naši tretjini. Tega si v naslednji tekmi ne smemo več privoščiti. Vseeno pa le vodimo 1:0," je povedal najboljši igralec tekme Tičar.
Hebar: Igrali smo le 40 minut
"Drugo tretjino smo igrali fenomenalno. V tretjo smo šli z željo, da ne prejmemo zadetka, ampak se nam je zgodilo to, da smo se morali boriti do konca. Tega si ne smemo več privoščiti. Že naslednjič bomo morali pripeljati tekmo v naš prid, treba se je malo usesti in se pogovoriti. Igrali smo 40 minut, nato pa padli v igri," je pojasnil Hebar.
J. Goličič: To je bila bolj Poletna liga
"To je tekma za pozabiti. Morali bi se bolj zapreti. Nismo bili disciplinirani, tako ne moremo dobiti nobene tekme. Poznala se je utrujenost, imamo samo tri branilce. Ne iščemo izgovorov, saj smo prejeli kar osem zadetkov," je bil razočaran Boštjan Goličič.
Še bolj odločen je bil njegov brat Jurij: "Ta tekma ni izgledala kot končnica, ampak bolj kot Poletna liga. Ne vem, kako je današnje dogajanje vplivalo na nas. Saj smo že vsega navajeni, mogoče nas lahko pridejo kar na led zapret ali vklenit. Težko bi rekel, ali nas je to vrglo iz tira, vsekakor pa takšna igra, kot je bila danes, ni bila naša igra in s takšno igro ne bomo zmagali, tudi če bomo dali deset golov."

Druga tekma bo v sredo
Železarji naskakujejo peti državni naslov v zadnjih šestih letih in 31. v zgodovini kluba. Zeleno-beli v zadnjih treh finalnih obračunih z večnimi tekmeci niso dobili niti tekme. Druga tekma bo v sredo prav tako v dvorani Podmežakla, v petek pa se serija seli v Tivoli.

Glavni zvezdnik Olimpije v zadnjih dveh sezonah Frank Banham, ki je odločil številne večne derbije v zadnjih dveh sezonah, je danes podpisal pogodbo z Medveščakom.

Prva tekma:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA
8:7 (3:4, 5:1, 0:2)
1.800; Elik 9., Tičar 11., 15., Terlikar 22., Dück 27., Hebar 28., 37., Makrov 31.; Murič 3., 55., J. Goličič 8., Hannus 12., B. Goličič 17., Hočevar 29., 58.

Druga tekma, sreda ob 18.00:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA

Tretja tekma, petek ob 19.00:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

Četrta tekma, ponedeljek, 29. marca, ob 19.00:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

Morebitna peta tekma bo 31. marca, šesta pa 2. aprila.