Jeseničani so se prebili v četrtfinale Lige INL, kjer pa je bila s 3:1 v zmagah boljša Gardena. Foto: Drago Cvetanovič
Jeseničani so se prebili v četrtfinale Lige INL, kjer pa je bila s 3:1 v zmagah boljša Gardena. Foto: Drago Cvetanovič
Ivo Jan
Ivo Jan se zaveda, da mora Olimpija zanesljivo osvojiti naslov prvaka. Morebiten neuspeh bi bil pravi polom za zmaje. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Avgustinčič
Jaka Avgustinčič je lani vodil Slavijo v finalu proti Olimpiji. Tudi letos želijo Založani zaigrati v finalu. Foto: MMC RTV SLO

Hokejska zveza Slovenije je štirim udeležencem odločilnega dela prvenstva določila štartna izhodišča po dosežkih iz mednarodnega dela sezone. Številko 1 je dobil edini slovenski predstavnik v Ligi Ebel Telemach Olimpija, številko 2 najvišje uvrščeno moštvo v INL-u (Team Jesenice), številko 3 Playboy Slavija in številko 4 Triglav.

Finalni tekmi 31. marca in 3. aprila
V polfinalu bodo ekipe igrale dve tekmi po sistemu boljši z dveh tekem po rezultatu. Ob morebitnem enakem izidu se igra podaljšek do prvega gola s štirimi igralci na ledu. Enak sistem bo v finalu. Polfinalne tekme bodo na sporedu 20. in 27. marca, finalni pa 31. marca in 3. aprila. Malega finala ne bo, tretje mesto bo osvojila ekipa poraženih polfinalistov z boljšim štartnim izhodiščem.

Datumi končnice postavljeni že pred začetkom sezone
Večina novinarskih vprašanj je bila postavljena vodji tekmovanj Bogdanu Jakopiču, ki je skušal razložiti vse zaplete z urnikom končnice. "Datume končnice je bilo treba postaviti že pred začetkom sezone. Ko se je pokazalo, da obstaja možnost za razširitev končnice, smo se na strokovnem svetu pogovarjali, da bi odigrali polfinale in finale na dve dobljeni tekmi. Žal nam ni uspelo doseči dogovora in ostaja pri prvotnem sistemu. Klubi prihajajo iz različnih tekmovanj, zelo težko je uskladiti termine in že vnaprej narediti urnik končnice državnega prvenstva," je pojasnil Jakopič.

Kontrec: Vsi imajo spočite ekipe in izgovorov ne bo
"Predsedstvo je potrdilo tak sistem tekmovanja že pred sezono, podlaga sta bila urnika Lige Ebel in Lige INL. Težko je bilo napovedati, koliko časa bo kateri klub igral v končnici. Lani je Slavija igrala finale Lige INL z Bregenzerwaldom, odigrali so kar pet tekem, nato pa so morali igrati finale DP-ja dva dni zapored. To je bilo manj regularno od končnice letošnje sezone, ko imajo vsi klubi dovolj časa za priprave in ne bo izgovorov. Zdaj so se vsi pripravljali 14 dni, imajo spočite ekipe in bodo lahko kakovostno odigrali državno prvenstvo. SP divizije I v Južni Koreji je pač na sporedu pred SP-jem elitne divizije," je dodal generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec.

Prihodnjo sezono tudi Olimpija v rednem delu DP-ja?
Pojavila se je tudi zamisel, da bi v prihodnji sezoni izvedli DP že med sezono kot ločeno tekmovanje, ne le del lig Ebel in INL, a se morajo najprej o tem dogovoriti s klubi, predvsem z Olimpijo, ki bi bila v tem primeru najbolj obremenjena. Urnik Lige Ebel v naslednji sezoni ne bo več tako zgoščen, saj ne bo olimpijskih iger. Veliko torkov bo predvidoma prostih.

Našteti so bili tudi primeri iz tujine. Sapa Fehervar ne more biti madžarski prvak, Bolzano pa ne more biti italijanski prvak, ker igrata v Ligi Ebel.

Jan: Mladi igralci so željni dokazovanja
"To bomo vzeli stoodstotno resno. Vsi igralci in tudi jaz se zavedamo, da šale ne bo. Zavedamo se, kaj bi morebitni debakel predstavljal za vse nas. Vse ekipe bodo izjemno motivirane proti nam. Zdaj je čas, da vsi skupaj pokažemo, zakaj mi igramo v Eblu, oni pa v INL-u. Ekipa je mlada, željna dokazovanja. Osvojitev naslova prvaka ne glede na to, da se je čar prvenstva v zadnjih letih nekoliko razvodenel, je najvišja mogoča lovorika za hokejski kolektiv v Sloveniji in že to bi moralo vplivati na motivacijo vsakega igralca," je pojasnil Ivo Jan. Zeleno-beli so Ligo Ebel končali že 2. marca v Gradcu, nato pa so imeli teden dni odmora.

Drinovec: Ključna bo obrambna igra
"Tekmovalni ritem v INL-u smo zelo dobro končali, imeli smo malo smole na tekmi z Meranom, če bi zmagali, bi šli v končnico. Fante smo potem poskusili motivirati, v zadnjih 14 dneh pa stopnjujemo intenzivnost treningov. Morda manjka kakšna tekma, a ne bi smelo biti težav. Na Olimpijo smo se pripravljali, za nas bo ključnega pomena obrambna igra, upam in želim, da fantje to odigrajo maksimalno, takrat se za nas odpira priložnost," je poudaril trener Triglava Gorazd Drinovec.

Rekelj računa na finale z Olimpijo
"V vsakem primeru je najbolje, da se tekme takoj nadaljujejo. Rajši bi imeli to kot dvotedenski premor, a drugače ni šlo in moramo se pripraviti po najboljših močeh. Tiste tekme s Slavijo zdaj ne pomenijo nič, zdaj bo vse skupaj zelo specifično. Pričakujem, da bomo igrali na ravni, kot znamo, in če bomo to naredili, lahko pridemo tudi v finale. To je velik motiv, a treba je vedeti, da je sezona za naše fante, ki niso profesionalci, dolga. Najprej bo treba premagati prvo stopničko. Če bi se v finalu pomerili z Olimpijo, bi bil to velik dogodek. Derbiji so na Jesenicah vedno posebnega pomena," je previden jeseniški trener Gorazd Rekelj.

"Želje so vsekakor pokazati dober hokej in se uvrstiti v finale DP-ja. Že pred sezono smo vedeli, kaj nas čaka, če ne bomo v končnici INL-a. Na podlagi datumov smo postavili načrt dela in s tem nismo imeli težav, je pa državno prvenstvo motiv za igralce, ker se odloča o najboljši ekipi v državi, in motiv ne sme biti težava," je dejal trener Založanov Jaka Avgustinčič. Prvo medsebojno tekmo v rednem delu Lige INL je dobila Slavija s 4:2, v Podmežakli pa so železarji slavili kar z 9:0.

POLFINALE, prvi tekmi, četrtek ob 18.00:
TRIGLAV KRANJ - TELEMACH OLIMPIJA

Ob 19.00:
PLAYBOY SLAVIJA - TEAM JESENICE




Povratni tekmi, četrtek, 27. marca, ob 18.00:
TEAM JESENICE - PLAYBOY SLAVIJA

Ob 19.15:
TELEMACH OLIMPIJA - TRIGLAV KRANJ

Finalni tekmi bosta 31. marca in 3. aprila.