Hokejisti Telemacha Olimpije se veselijo 14. naslova v samostojni Sloveniji. Foto: Aleš Fevžer
Hokejisti Telemacha Olimpije se veselijo 14. naslova v samostojni Sloveniji. Foto: Aleš Fevžer
Matej Hočevar in Aleš Mušič
Matej Hočevar in Aleš Mušič sta odigrala že številne velike tekme, zlate medalje za letošnji naslov pač nimajo nekega posebnega leska. Foto: Aleš Fevžer
Miha Brus
Miha Brus je z dvema zadetkoma kaznoval ležeren pristop Ljubljančanov na začetku povratne tekme. Foto: Drago Cvetanovič
Peter Bizalj
Peter Bizalj je dokazal, da bi lahko že v naslednji sezoni zaigral v Ligi Ebel. Foto: Drago Cvetanovič
Nad domačo hokejsko sezono padel zastor
Zmaji ubranili državni naslov


Hokejisti Telemacha Olimpije še nikoli v samostojni Sloveniji niso prišli do naslova na tako lahek način. V ekspresni končnici so opravili z amaterskimi klubi, ki tudi v Ligi INL niso igrali vidne vloge.
Olimpija tako ne more več delovati naprej
Ivo Jan
je v četrtek praznoval 39. rojstni dan. Sredi oktobra je prvič postal glavni trener in za njim so naporni meseci. Ekipo je prevzel popolnoma na dnu Lige Ebel (ena zmaga in enajst porazov), v drugem delu pa se je Olimpija precej dvignila in tudi dobila štiri tekme, kar je pomenilo, da razširjenega avstrijskega prvenstva ni končala na zadnjem mestu. To je glede na vse okoliščine in ogromne finančne težave kluba pravi čudež, saj imajo tudi tekmeci iz spodnjega dela Lige Ebel na voljo veliko večje proračune.
"Olimpija tako ne more več delovati naprej. Iskreno upam, da se bodo stvari v Ljubljani uredile. Igralci morajo dobiti izplačane dohodke, ki so določeni v pogodbah. Če so stvari urejene, je seveda veliko lažje igrati, tudi trenerjem je veliko lažje delati," je pojasnil nekdanji sijajni napadalec. To je bila 14. zvezdica za Olimpijo v samostojni Sloveniji, Jan pa se je nedvomno najbolj veselil prve. 26. aprila 1995 je v nabito polni Podmežakli zrežiral zadetek Tomaža Vnuka za 1:2, na koncu pa so zeleno-beli zmagali s 5:1. To je bil nedvomno najpomembnejši naslov za Olimpijo v samostojni Sloveniji.
"Zeleni Ivo" raje ni govoril o znesku dolga
"Zelo verjetno v naslednji sezoni ne bom več vodil Olimpije, saj v zadnjem mesecu in pol ni bilo nobene pobude vodstva kluba, da bi se zmenili za naprej. Zatrdili so mi, da se bomo v marcu pogovorili za naslednjo sezono. Marec je mimo in predvidevam, da ima vodstvo kluba že drugačne načrte," je odločno zatrdil Jan.
"Imamo veliko neporavnanih računov, dolžni so mi preveč. Raje ne povem, res je preveč. Res upam, da bi se lahko dolg poravnal, a dvomim, da je to mogoče. Fantom pa res kapa dol za prikazane igre v teh res težkih razmerah, na ledu so vedno prikazali svoj maksimum," ni bil nič kaj dobro razpoložen strateg Olimpije.
Mušič pohvalil Jeseničane
Pokal je dvignil kapetan Aleš Mušič: "Ne glede na to, kakšen je bil nasprotnik, vedno šteje zmaga in lepo je osvojiti naslov prvaka. Ni nam bilo težko iti v tekmo, prav obratno, a vedeli smo, da bodo Jeseničani igrali obrambno in čakali na svoje priložnosti. Treba jih je pohvaliti in jim čestitati, a nazadnje smo bili boljši in zasluženo zmagali. Če pogledamo celo sezono, smo imeli veliko poškodb in nismo igrali popolni, z Ligo Ebel pa ne moremo biti zadovoljni, cilj mora biti vedno končnica."
"Finale smo na žalost odigrali popolnoma brez naboja, čeprav smo igrali z Jeseničani. To zelo pogrešam. Že mi komaj pridemo skozi sezono, tudi na Jesenicah ne kaže nič boljše. Dvomim, da bomo kmalu znova videli pravi večni derbi. Tribune so prazne, včasih pa so pokale po šivih. Upam, da se bodo stvari znova kdaj popravile. Popolnoma drugače je osvojiti naslov prvaka, če igrata v finalu dve izenačeni ekipi na štiri zmage. Letos smo igrali praktično proti mladincem," je klavrni položaj slovenskega klubskega hokeja opisal Mušič.

Klubsko sezono bi lahko končali že 15. marca
Sistem tekmovanja v državnem prvenstvu je bil zares nenavaden. "Po koncu Lige Ebel smo tri tedne trenirali, nato imeli kar teden dni odmora med obema tekmama polfinala. Vse skupaj bi lahko uredili precej hitreje. Glede na to, da imamo v slovenskem hokeju veliko težav, bi lahko precej privarčevali, če bi vse skupaj odigrali v desetih dneh. Sezone bi lahko bilo konec že 15. marca," je dodal Mušič.
Je smiselno igrati redni del DP-ja?
V naslednji sezoni naj bi prišlo do sprememb v sistemu tekmovanja za državno prvenstvo. Tekme rednega dela naj bi igrali med tednom, ko bodo prosti termini, nastopala pa naj bi tudi Olimpija. To je za zdaj le eden izmed predlogov.
"V Ligi Ebel imamo tri tekme na teden, v Ligi INL pa so tekme na sporedu ob koncih tedna. Ne vem, kdaj bi našli proste termine. Morda bi se našel kakšen prost torek, treba bi bilo pregledati vse termine v obeh ligah," je dejal Mušič, ki se veseli zamenjave okolja, v petek bo začel treninge z reprezetanco, ki se pripravlja na svetovno prvenstvo divizije I v Južni Koreji.
Bizalj z dobrimi igrami opozoril nase
Zadnji zadetek v letošnji sezoni je dosegel Peter Bizalj, ki je v letošnji sezoni prikazal odlične igre. Pred njim je lepa kariera, hitro pa bo moral najti primeren klub na profesionalni ravni.
"V tekmo smo krenili veliko bolj sproščeno. Takoj smo začeli napadati, kar se nam je obrestovalo. Doživeli smo padec v igri, ker smo morda premalo izkušeni, a smo lahko zadovoljni s tem, kar smo pokazali. Tekmo smo začeli s tem, da lahko premagamo tudi na papirju boljše tekmece. Pokazali smo, da se lahko kosamo z njimi, manjka pa nam izkušenj in fizične moči," je dejal 21-letni napadalec, ki je zadovoljen z doseženim v letošnji sezoni: "Lahko smo zadovoljni s sezono. Prebili smo se v končnico Lige INL in se dobro kosali z vodilno Gardeno. V državnem prvenstvu smo se tudi prebili v finale in tudi na teh dveh tekmah pokazali, da znamo igrati hokej."
Vsako leto aprila ugotavljamo, da je finale državnega prvenstva iz sezone v sezono na nižji ravni. Samo upamo lahko, da se v bližnji prihodnosti ne bosta med seboj pomerili dve amaterski ekipi.

Nad domačo hokejsko sezono padel zastor
Zmaji ubranili državni naslov