Član prvega napada Žiga Jeglič je dosegel zmagoviti gol. Foto: BoBo
Član prvega napada Žiga Jeglič je dosegel zmagoviti gol. Foto: BoBo
Matjaž Kopitar
Selektor Matjaž Kopitar preverja moči pred februarskimi kvalifikacijami za olimpijske igre. Foto: BoBo
Prvi napad: Jeglič - Tičar - Sabolič
Slovenski hokejska reprezentanca igra praktično v najmočnejši postavi. Foto: BoBo
Druga zmaga slovenskih hokejistov

Varovanci Matjaža Kopitarja so imeli precej več dela kot ob četrtkovi zmagi nad Italijo (4:0). Tekmo je v 57. minuti odločil Žiga Jeglič, piko na i pa je z golom v prazna vrata postavil Aleš Kranjc. Trdoživi Francozi so na vrata Roberta Kristana sprožili en strel več kot Slovenci na gol Cristobala Hueta (29:28).

Žiga Pance prvi matiral Hueta
Slovenija je srečanje začela napadalno, tako da je vodilni gol vseskozi visel v zraku. Zanj je v 11. minuti poskrbel Žiga Pance, član četrtega napada, ki je pred vrati v mrežo pospravil odbiti plošček po strelu oziroma podaji Mitje Robarja. Pritisk "risov" po vodilnem golu ni popustil. V 17. minuti je Rok Pajić na desni strani ostal sam pred Huetom, a ga ni premagali. Pajić je imel že na začetku tekmo lepo priložnost. Razmerje v strelih po prvi tretjini je bilo 8:7.

Kopitar zgrešil nemogoče; kazen sledila
Na začetku drugega dela se je izjemna priložnost ponudila Anžetu Kopitarju, ki je na desni strani dobesedno zgrešil prazna vrata. Zares neverjetno. Na drugi strani so Francozi zadeli vratnico, nato pa nanizali še nekaj priložnosti. In v 33. minuti tudi izenačili. S "polrazdalje" je za desno vratnico Kristana natančno meril Antonin Manavian. Francija je bila do konca tretjine občutno boljši nasprotnik, o čemer priča tudi razmerje strelov v njihovo korist -22:14.

Jeglič in Kranjc prevesila tehtnico
Slovenija je zadnji del začela silovito, a kljub številnim priložnostim ji ni uspelo zabiti gola. Tako je bilo vse do 57. minute, ko je po podaji Roka Tičarja Žiga Jeglič ob izteku kazni Manavianu le matiral Hueta. Malo pozneje je bil izključen kapetan Marcel Rodman, tako da so imeli Francozi minuto in 26 sekund pred koncem dva igralca več, saj je vrata zapustil tudi Huet. Vendar jim to ni pomagalo, saj je Kranjc iz svoje tretjine poslal plošček v prazna vrata.

"Tekma je bila bolj naporna kot z Italijo, to smo tudi pričakovali. Igrali smo z boljšim tekmecem in se nanj tudi temeljito pripravili. Ne glede na rezultat smo imeli več kot polovico tekme pod kontrolo. Na koncu smo to nadgradili še z zmago. Če bi lahko, bi seveda zmagovalca odločili že v prvi tretjini, ker bi imeli potem lažje delo. A to je hokej, moraš biti zbran 60 minut in mi smo danes to naredili," je tekmo ocenil vratar Kristan.

V drugi tekmi dneva je Avstrija s 6:2 ugnala Italijo. Avstrijci bodo v soboto ob 17.30 zadnji nasprotnik Slovencev.

TURNIR EVROPSKI IZZIV
LJUBLJANA

2. KROG

SLOVENIJA
- FRANCIJA 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Ž. Pance 11., Jeglič 57., Kranjc 59.; Manavian 33.

AVSTRIJA - ITALIJA 6:2 (0:0, 2:1, 4:1)

1. KROG:

SLOVENIJA
- ITALIJA 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

AVSTRIJA - FRANCIJA 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

3. KROG
Sobota ob 14.00:
FRANCIJA - ITALIJA

Ob 17.30:
SLOVENIJA - AVSTRIJA (TVS 2/MMC)

Druga zmaga slovenskih hokejistov