Jože Kovač se čuti odgovornega, da je Olimpija v Podmežakli igrala s sedmimi tujci, zato je ponudil odstop. Foto: MMC RTV SLO
Jože Kovač se čuti odgovornega, da je Olimpija v Podmežakli igrala s sedmimi tujci, zato je ponudil odstop. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Mušič
Aleš Mušič je bil dolgoletni kapetan, v letošnji sezoni pa le trenira v Tivoliju, saj še ni prišlo do dogovora z vodstvom kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija ima v Ligi Ebel po osmih krogih le dve točki. Foto: www.alesfevzer.com
Maks Selan
Maks Selan se je že vrnil v Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija v Podmežakli do superpokala

Zmaji so na zadnjem mestu v Ligi Ebel, v torek pa so zmagali v superpokalu na Jesenicah (2:4), a igrali so s sedmimi tujci, po pravilniku pa bi lahko le s šestimi.
"Opravičujem se igralcem in navijačem, če bomo zaradi nastalega položaja ostali brez pokala. Čutim se delno odgovornega za nastali položaj, zato upravnemu odboru ponujam svoj odstop," je sporočil Kovač. O tem bo odločal upravni odbor kluba v petek.

55-letni Ljubljančan je bil leta 1984 v Sarajevu tehnično izjemno podkovan branilec in eden izmed nosilcev igre v jugoslovanski izbrani vrsti. Za jugoslovansko reprezentanco je nastopil tudi na svetovnem prvenstvu leta 1987. Odličen poznavalec hokeja ima številna poznanstva v športu, bil je tudi vodja ekipe pri slovenski hokejski reprezentanci, zdaj pa to nalogo opravlja v Tivoliju.


Ste zadovoljni z igro v Podmežakli?
Prvi dve tretjini smo prevladovali, ko sta bili obe ekipi v polnih postavah. V zadnji tretjini je bilo preveč izključitev. Raje sploh ne bi komentiral, a nekatere kazni so bile malce privlečene za lase. Redno berem tudi forume in celo Jeseničani so se tokrat strinjali z mojo ugotovitvijo. Jeseničani so imeli več strelov, a mi smo zdržali do konca.

Aprila ste se zelo razjezili na sodnike v finalni seriji državnega prvenstva proti Jeseničanom. Tudi tokrat niste zadovoljni.
V finalu lanske sezone sem se jezil zaradi delegiranja sodnikov, ki niso bili kos nalogi. Zadnjo tekmo je sodila četverica, ki sodi v Ligi Ebel, in nalogo je odlično opravila. Torkovo tekmo na Jesenicah so sodili delivci pravice iz Lige Ebel in so sposobni soditi na tej ravni. V finalu lanske sezone je na četrti tekmi na Jesenicah prišlo do namere po poškodovanju naših igralcev, a sodniki tega niso videli.

Derbi med Jesenicami in Olimpijo ima v Sloveniji veliko veljavo. V torek je bil zelo neprimeren termin zaradi nogometnega spektakla med Slovenijo in Anglijo v Stožicah. Verjetno bi kakšen drug dan bilo veliko več zanimanja za srečanje, tudi novinarjev bi bilo veliko več, saj bi derbi pomenil glavni športni dogodek dneva pri nas.
Hokejska zveza je določila termin superpokala. Verjetno nihče ni pregledal terminov drugih tekmovanj. Trudili so se, da najdejo ustrezen termin za obe ekipi, ki tekmujeta v različnih tekmovanjih. Moštvi potrebujeta dva dni počitka med tekmami. V našem klubu smo predlagali sredo, a je bila na sporedu tekma Uniona Olimpije v Tivoliju v Evropskem pokalu. Hala Tivoli ne more vzporedno omogočiti dveh takih dogodkov. Predlagali smo tekmo v Podmežakli in tekma se je nato odigrala v torek zvečer.

Kako vidite položaj klubskega hokeja v Sloveniji? Najboljši moštvi v državi sta daleč od stare slave.
Klubski hokej v Sloveniji je bil pred nekaj leti na najnižji točki, zdaj pa se počasi dviguje. Na Jesenicah se znova igra zelo dober hokej. Sestavili so profesionalno moštvo, vodijo v Alpski ligi. V Ljubljani smo preživeli grožnjo izključitve iz Lige Ebel. Sestavili smo moštvo, ki lahko še precej napreduje. Računam, da bomo bolj konkurenčni v nadaljevanju sezone. Na večini tekem smo bili blizu, eno tekmo smo tudi dobili. Prepričan sem, da lahko najboljše predstave prikažemo v drugem delu Lige Ebel, ko se ekipe iz spodnjega dela lestvice borijo za končnico.

V superpokalu sta se srečali najboljša ekipa Alpske lige z maksimalnim izkupičkom in najslabša ekipa Lige Ebel, ki ima le dve točki.
Liga Ebel je stik z vrhunskim hokejem v Evropi. Dunaj je v Ligi prvakov premagal švedskega prvaka. Velikokrat me ljudje sprašujejo, zakaj ne igramo v Alpski ligi. Liga Ebel omogoča igralcem odhod v še močnejše lige. Vseh pet slovenskih igralcev, ki nastopa v Ligi KHL, je igralo tudi v Ligi Ebel. Tujci prihajajo k nam, da bi se dokazali in ob naslednjem prestopu dobili bistveno višje plače v drugih evropskih klubih. Privolijo v nizke plače.

Razširjeno avstrijsko prvenstvo omogoča veliko možnosti za marketing kluba, ki pa žal v Ljubljani ni izkoriščena. Ta liga se igra in oglašuje v petih evropskih državah. Vložek mesta Ljubljane v naš klub je desetkrat večji v Ligi Ebel od tistega, ki bi ga dobili, če bi igrali v nižjerazrednem tekmovanju. Liga Ebel je popolnoma druga raven tekmovanja, tu imam v mislih tudi prenose, statistiko in seveda boljše sodnike. Nekateri naši pokrovitelji so zainteresirani za sodelovanje le v primeru, da igramo v Ligi Ebel. To tekmovanje je za nas velik izziv, z leti želimo znova postati bolj konkurenčni.

Predsednik Marko Popovič je poudaril, da igranje v Alpski ligi za Olimpijo ne pride v poštev. Vsi v Sloveniji bi si želeli dveh slovenskih ekip v Ligi Ebel, a to ni realnost v naslednjih letih.
Udeležujem se vseh sestankov Lige Ebel. To je profesionalno tekmovanje, kjer klubi ne izpadajo. Širitev pride v poštev v naslednji sezoni, glavna kandidata sta Medveščak Zagreb in MAC iz Budimpešte. Mi si zelo želimo, da bi tudi Jesenice igrale v Ligi Ebel, a možnosti so zelo majhne, saj vodstvo lige in tudi predstavniki drugih klubov niso naklonjeni ideji o dveh slovenskih predstavnikih. Nam bi to veliko pomenilo, saj je derbi magnet za gledalce.

Če bi mi želeli igrati v Alpski ligi, bi se soočili z isto težavo, kot jo imajo na Jesenicah. Namen tujcev je, da okrepijo moštvo na položajih, ki so deficitarni. Mladi igralci se od njih učijo. Treba je vztrajati v Ligi Ebel, finančnih sredstev ni lahko zagotoviti, a ne smemo obupati. V Ligi Ebel so vložki moštev vsako leto večji, zato v Ljubljani težko držimo korak. V letošnji sezoni je gledanost po televizijskih zaslonih večja, saj tekme prenašata postaji Servus TV in tudi Sky. Narejeni so bili veliki koraki naprej v organizacijskem smislu.

Po osmih krogih ste že izgubili priključek s konkurenco, premagali ste le Innsbruck. Bo letošnja sezona lahko boljša od lanske?
Upam, da so gledalci prepoznali drugačen slog igre. Skušamo igrati napadalnejše tudi z najmlajšo ekipo v Ligi Ebel. Zaradi neizkušenosti dobimo tudi nekaj poceni zadetkov. V pretekli sezoni smo se le branili. Filozofija je bila prejeti malo golov. V Bolzanu in v Dornbirnu smo bili do konca v igri za točke. Igrali bomo še naprej odprt in dinamičen hokej. Le tako lahko razvijemo pravi sistem tudi za drugi del Lige Ebel, ko se je še mogoče prebiti v končnico. Glavni cilj je osvojitev domačih lovorik in razvoj mlajših igralcev.

Prva dva napada delujeta, nato pa je kader preozek. Kakšen je položaj z dolgoletnim kapetanom Alešem Mušičem?
V Ligi Ebel se zelo pozna, da nimamo Mušiča. Nekatere stvari so se uredile, a vse še ne, potekajo pogajanja s predsednikom. Postavil je svoje interese pred interese moštva, česar Maks Selan ni naredil in že nastopa za nas. Če se nam ne bo uspelo dogovoriti, bo prišlo do prekinitve pogodbe, mi pa bomo poiskali zamenjavo na tem mestu. Mušič vztraja pri določenih stvareh, ki si jih je zamislil. Vse skupaj je šlo že daleč čez mero. Preveč se že govori o Mušiču, Olimpijo pa sestavlja 30 igralcev.

V zadnjih letih je zaradi finančnih težav veliko tujcev predčasno zapustilo klub. Januarja so na sporedu odločilne tekme v Ligi Ebel, nato pa še boj za državni naslov. Brez tujcev ne boste konkurenčni.
Jeseničani imajo zelo močno zasedbo in le v trenutni postavi se lahko borimo z njimi. V okrnjeni zasedbi to ne bo mogoče. Upam, da bo uprava zagotovila finančna sredstva za normalno nadaljevanje sezone. V lanski sezoni so igralci skoraj celotno sezono igrali zastonj. Govorimo o profesionalcih, ki imajo doma družine in lačna usta, ki jih je treba nahraniti.

Kako gledate na veliko krizo moštvenih športov v Ljubljani? Le nogometaši Olimpije s predsednikom Milanom Mandarićem so izjema.
Košarkarski klub Union Olimpija in naš klub sta na kolenih že nekaj sezon. Nihče se ne vpraša, zakaj je tako. Je težava, da družba ne podpira teh dveh klubov? Mesto Ljubljana morda premalo podpira kluba. Nogometni klub Olimpija je zaradi zasebnega pokrovitelja postal državni prvak. Gospod Mandarić je v klub pripeljal denar in postavil stvari na svoje mesto. Na koncu se vprašamo, kaj bi bilo s klubom, če ne bi bilo njega. Moje opozorilo je, kakšen je dejansko interes za kolektivni šport v Ljubljani. Dva kolektiva dokazujeta, da je nekaj hudo narobe.

Olimpija v Podmežakli do superpokala