12. junija lani je Anže Kopitar dvignil Stanleyjev pokal, potem ko je kot eden ključnih mož popeljal LA do prvega in nepričakovanega naslova prvakov Lige NHL. Kako daleč lahko pridejo letos? Foto: Reuters
12. junija lani je Anže Kopitar dvignil Stanleyjev pokal, potem ko je kot eden ključnih mož popeljal LA do prvega in nepričakovanega naslova prvakov Lige NHL. Kako daleč lahko pridejo letos? Foto: Reuters

Lani smo vse skupaj malce presenetili, potem ko smo komaj prišli v končnico, na koncu pa smo se skozi njo kar sprehodili.

Anže Kopitar
Zadnje dni trener Darryl Sutter išče nove kombinacije, tako je razdrl 1. napad in na Kopitarjeva krila postavil Kyla Clifforda in Jeffa Carterja, medtem ko sta se Dustin Brown in Justin Williams preselila na krila Mika Richardsa v 2. napadu. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Za 25-letnim Hrušičanom je sedma redna sezona v NHL-u, kjer je na 522 tekmah dosegel 173 golov in 303 podaje, torej skupno 476 točk. Ob letošnji statistiki ob najdaljši strelski suši v karieri izstopa tudi podatek, da niti enega izmed 10 golov ni dosegel ob številčni premoči. Foto: Reuters

Zdaj bo treba doseči še kakšen gol, da bom misli lahko preusmeril še kam drugam kot pa le v to, koliko časa že nisem dosegel zadetka.

Los Angeles Kings, dvig šampionskega praporja
AK11 je izpustil le eno samo tekmo - prvo, na kateri so dvignili šampionski prapor pod strop Staples Centra. Foto: Reuters

Morali se bomo dobro pripraviti na njih, oni pa se bodo verjetno malce želeli tudi maščevati za tisto, kar se je zgodilo lani. Mislim, da se nam obeta zanimiva serija.

Willie Mitchell, Justin Williams in Anže Kopitar
Moštvo Los Angelesa se je v prejšnjem letu le minimalno spremenilo - največja luknja je odsotnost prekaljenega branilca Willija Mitchlla, ki mu grozi, da se bo moral zaradi poškodbe upokojiti. Foto: Reuters
Jonathan Quick, Dustin Brown in Anže Kopitar
Jonathan Quick, Dustin Brown in Anže Kopitar. Trojica, ki je lani spisala neverjetno zgodbo, zdaj pa bo nosila breme favorita - vsaj v prvem dvoboju s St. Louisom, ki se začne že v noči na sredo. Foto: Reuters

, kjer branijo prestižni Stanleyjev pokal, ki je spomladi obnorel tudi Slovenijo.

Pred svojim tretjim bojem za hokejski sveti gral je "Kopi" strnil misli, komentiral zaradi "lockouta" skrajšano sezono, v kateri je vsak klub namesto 82 odigral le 48 tekem, predvsem pa se ozrl k obrambi naslova prvaka v najboljši hokejski ligi na svetu. Kingse s prvim centrom na čelu za začetek čaka dvoboj s St. Louisom, ki velja za pravo kopijo prvakov, katerim verjetnost pripisuje le malo možnosti za obrambo naslova - zadnji, ki je dvakrat zapored osvojil Stanleyjev pokal, je "rdeči stroj" iz Detroita v letih 1997 in 1998.


Končan je letošnji skrajšani redni del sezone v Ligi NHL. Na koncu ste s Kralji s 27 zmagami zasedli 5. mesto na Zahodu. Kako bi opisali to kratko sezono Kingsov?
Letošnji redni del sezone je bil kar v redu. Morda nismo začeli najbolj blesteče, a nekje na sredini sezone smo našli formo, s katero smo se malce dvignili na lestvici in na koncu smo ekipo znova pripeljali v končnico.


Kako pa ste zadovoljni s svojo osebno statistiko? Na 47 tekmah ste vpisali 42 točk, od tega kar 32 podaj. Končali ste na 28. mestu med vsemi, med podajalci pa ste 16. v Ligi NHL.

Lahko sem kar zadovoljen, normalno pa je, da bi bilo lahko tudi bolje. Morda bi lahko dosegel še kakšen gol več, vendar na koncu šteje to, da smo se znova uvrstili v končnico in da bomo lahko branili naslov prvakov.

16 tekem je minilo, odkar ste zadnjič dosegli gol v igralnem času. Vam to dejstvo pred končnico povzroča kaj skrbi?
Ne, nič. Točke so kljub temu kapljale, kar je v redu. Zdaj bo treba doseči še kakšen gol, da bom misli lahko preusmeril še kam drugam kot pa le v to, koliko časa že nisem dosegel zadetka. A skrbi ni nobenih in v končnico vstopam samozavestno.

Znova, še šesto sezono zapored, ste najboljši strelec Kraljev po rednem delu sezone, s čimer ste v tem pogledu postali drugi najuspešnejši igralec Kingsov v zgodovini. Pred vami je le še legendarni Marcel Dionne, ki mu je med letoma 1975 in 1983 to uspelo kar osemkrat zapored.

Na koncu koncev je to vse skupaj le statistika. Glede na to, da sem bil na vrhu že šest sezon zapored, je to lepa stvar oz. lepa pohvala osebnega rezultata. Še enkrat pa moram poudariti, da je najbolj pomembno to, da smo se zopet uvrstili v končnico in da lahko začnemo pisati novo zgodbo.


Mediji pa so vas izbrali tudi za najboljšega obrambnega igralca pri Kraljih.

Za to sem izvedel po tekmi s San Josejem in tudi za to lahko rečem, da je zelo lepa pohvala. To je del moje igre, ki jo skušam uravnovesiti med obrambo in napadom.
Kako bi potegnili vzporednice z lanskim in letošnjim vstopom v končnico Lige NHL? Lani ekipa Los Angelesa ni bila favorit, letos pa bodo moštva na vas zagotovo gledala precej drugače.
Vsekakor. Lani smo vse skupaj malce presenetili, potem ko smo komaj prišli v končnico, na koncu pa smo se skozi njo kar sprehodili. Mislim, da bo letos ekipa St. Louisa na nas zelo dobro pripravljena, kar pomeni, da se moramo tudi mi pripraviti zelo dobro, nato pa bomo videli, kako se bo vse skupaj odvilo.
Že sami ste omenili starega znanca, ki vas čaka v prvem krogu končnice, ekipo St. Louisa. Lani ste z njimi v konferenčnem polfinalu “pometli”, tudi letos ste dobili vse tri tekme rednega dela. Zdi se, da so Note kar pravšnji nasprotnik za začetek končnice?
Mislim, da imajo zelo dobro ekipo z veliko izkušnjami, poleg tega pa začenjajo na domačem ledu, kar je verjetno tudi določena prednost. Morali se bomo dobro pripraviti na njih, oni pa se bodo verjetno malce želeli tudi maščevati za tisto, kar se je zgodilo lani. Mislim, da se nam obeta zanimiva serija.
Kakšna je strategija kluba pri ubranitvi Stanleyjevega pokala? Na glas razmišljati o končnem cilju ali iti iz tekme v tekmo? Zadnja ekipa, ki je ubranila Stanleyjev pokal, je ekipa Detroita v sezoni 1997/98.
Tu ni nobene skrivnosti. Treba je iti iz tekme v tekmo. Vsaka tekma je svoja zgodba in nekako takšno miselnost smo imeli tudi v lanski končnici, in to je treba ponoviti. Vemo, da kar je bilo lani, je bilo, in zdaj bo treba spisati novo zgodbo in biti na novo osredotočen na stvari.

Zadnji dve tekmi rednega dela sta bili za Kralje kar stresni, saj ste igrali brez kaznovanega kapetana Dustina Browna, zaradi poškodbe pa je proti San Joseju manjkal tudi Matt Greene. Mislite, da bo to kaj vplivalo na vašo predstavo v končnici?

Mislim, da ne. Smo ekipa, ki je navajena igrati skupaj, ne glede na to, kdo je s kom v napadu. Menim, da to ne bi smelo vplivati na naše igre, zato bomo krenili samozavestno. Seveda si želimo dobrega začetka v končnico.
Ravno zaradi vseh omenjenih rošad je trener Darryl Sutter opravil kar nekaj menjav v napadalnih trojkah. Sami ste zaigrali tudi ob Jeffu Carterju in Miku Richardsu. Kako ste se počutili?
Dobro. Znotraj ekipe se igra isti sistem in tudi, če kdaj zamenjaš igralce v napadu, to ni večji šok. Normalno je, da morda potrebuješ nekaj malega časa, da se navadiš drug na drugega, a spet pa to ni prevelik šok.
Če ste lani v Jeffu Carterju pridobili veliko okrepitev sredi sezone, letos to velja za branilca Robyna Regehrja, prišel pa je tudi Keaton Ellerby. Kako gledate na ti dve okrepitvi?
Oba sta zelo dobra defenzivna branilca in zato menim, da sta prinesla še dodatno moč naši obrambi. To je velik plus za nas in upajmo, da se bo vse skupaj dobro izteklo.
Pred končnico je, kot kaže, v pravo formo znova prišel Jonathan Quick. Kako ga vi vidite na ledeni ploskvi?
Kot kaže, je res ujel tisto dobro, staro formo. Morda na začetku sezone res ni bil v formi, kot smo ga bili vajeni v lanski sezoni. Daleč od tega, da bi slabo branil, a zdaj je naredil še tisti korak naprej in dodal piko na i. Upajmo, da bo tako šlo do konca.

Kdaj se boste ali ste se že nazadnje obrili?

Znotraj garderobe smo se z nekaterimi fanti dogovorili, da se obrijemo takrat, ko se tudi teoretično uvrstimo v končnico. Od tega je torej že kakšen teden dni, tako da brada že poganja (smeh).


Anže Kopitar je v končnici Lige NHL prvič igral v sezoni 2009/10, ko so se Kralji udarili z Vancouvrom in po šestih tekmah izpadli z izidom v zmagah 2:4 za Canuckse. Prvi center Kraljev je na šestih tekmah dosegel dva gola in tri podaje. Leto dni pozneje Anže v končnici zaradi poškodbe gležnja ni igral, Kingsi pa so San Josejem izgubili z 2:4. Lani je Kopitar na 20 tekmah končnice dosegel 8 zadetkov in 12 podaj, s čimer je izdatno pripomogel k osvojitvi prvega Stanleyjevega pokala. Skupaj z Dustinom Brownom je bil z 20 točkami tudi najučinkovitejši igralec lanske končnice, kjer je Los Angeles prvič osvojil prestižni Stanleyjev pokal.

Še malo za zabavo - filmček, ki ga je posnela kanadska športna televizija TSN o "prekrokani" noči v šampionskem Los Angelesu, kjer ima med Kralji glavno vlogo ravno Anže Kopitar.

Lani smo vse skupaj malce presenetili, potem ko smo komaj prišli v končnico, na koncu pa smo se skozi njo kar sprehodili.

Zdaj bo treba doseči še kakšen gol, da bom misli lahko preusmeril še kam drugam kot pa le v to, koliko časa že nisem dosegel zadetka.

Morali se bomo dobro pripraviti na njih, oni pa se bodo verjetno malce želeli tudi maščevati za tisto, kar se je zgodilo lani. Mislim, da se nam obeta zanimiva serija.