Takole je Matt Calvert odločil zmagovalca v Pittsburghu. Foto: Reuters
Takole je Matt Calvert odločil zmagovalca v Pittsburghu. Foto: Reuters

Žal mi je bilo videti igralca, kot je Backes, ležati na ledu. Tudi jaz sem se že znašel v takšnem položaju. Vseeno moram poudariti, da nisem meril v njegovo glavo.

Brent Seabrook
Vladimir Tarasenko
Vladimir Tarasenko je dobrih 6 sekund pred koncem rednega dela s strelom iz zapestja (na fotografiji) poravnal izid na 3:3 in izsilil podaljšek. Foto: Reuters
Hokejisti Colorada
Hokejisti Colorada so ugnali Minnesoto. Foto: Reuters

Columbus Blue Jackets, ki je bilo ustanovljeno 25. junija 1997, se je letos šele drugič v zgodovini uvrstilo v končnico. Prvič mu je to uspelo leta 2009, ko je z njim pometel Detroit (4:0). Njihovi navijači so se po prvi tekmi bali, da se utegne zgodovina ponoviti, a je Blue Jacketsom po podaljšku le uspelo streti odpor Pittsburgha in serijo izenačiti na 1:1.

Calvert poskrbel za evforijo
Mož odločitve je bil Matt Calvert, ki je najprej sredi druge tretjine z igralcem manj na ledu po krasno izvedenem protinapadu zmanjšal zaostanek na -1 (3:2), na začetku drugega podaljška pa je, potem ko je izid dobrih šest minut pred koncem rednega dela poravnal Jack Johnson, v mrežo iz bližine pospravil lasten odbitek in poskrbel za pravo evforijo med svojimi soigralci. "To je bil velik korak za našo ekipo in franšizo. Občutek je bil fantastičen in prepričan sem, da bomo danes zelo uživali, a serija je še zelo dolga," je dejal junak tekme Calvert.

Branilci naslova še brez zmage
V velikih težavah so se znašli tudi lanski zmagovalci Stanleyjevega pokala, hokejisti Chichaga, ki so izgubili še drugo tekmo in zdaj v seriji proti St. Louisu zaostajajo z 2:0. Blackhawksom, ki so bili sicer v prvi tretjini katastrofalni, je v nadaljevanju kazalo dobro, rezultat so spreobrnili sebi v prid (2:3), nato pa je njihov branilec Brent Seabrook z zverinskim naletom na Davida Backesa poskrbel za 5-minutno kazen, ki so jo gostitelji izkoristili tik pred zvokom zadnje sirene. Vladimir Tarasenko je s strelom iz zapestja 6,4 sekunde pred koncem tekme izenačil na 3:3.

Srečanje je v podaljšku odločil Barret Jackman, ki je sprožil z razdalje, plošček pa se je med nogama vratarja Coreyja Crawforda počasi odkotalil čez golovo črto.

Vzhod, 1. krog:
PITTSBURGH - COLUMBUS 1:1
* 3:4 (3:1, 0:1, 0:1)
Gibbons 4., 5., Niskanen 18.; Johansen 6., Calvert 28., 82., Johnson 54.
* - po dveh podaljških

Zahod, 1. krog:
COLORADO - MINNESOTA 2:0
4:2 (1:1, 2:0, 1:1)
MacKinnon 7., Landeskog 23., 32., Stasny 60.; Coyle 5., Scandella 59.

ST. LOUIS - CHICAGO 4:3 2:0
* 4:3 (2:0, 0:1, 1:2)
Porter 8., Shattenkirk 20., Tarasenko 60., Jackman 66.; Keith 38., Seabrook 45., Rozsival 47.
* - po podaljšku

V krepkem tisku so izidi v zmagah. Igrajo na štiri zmage.

Žal mi je bilo videti igralca, kot je Backes, ležati na ledu. Tudi jaz sem se že znašel v takšnem položaju. Vseeno moram poudariti, da nisem meril v njegovo glavo.

Brent Seabrook