Pavel Dacjuk je zadel za vodstvo Detroita v seriji proti favoriziranemu Bostonu. Foto: Reuters
Pavel Dacjuk je zadel za vodstvo Detroita v seriji proti favoriziranemu Bostonu. Foto: Reuters
Ryan Getzlaf
Kapetan Anaheima Ryan Getzlaf se je izkazal z golom in podajo. Foto: Reuters
Rene Bourque
Rene Bourque je dvakrat zatresel mrežo Tampe. Foto: Reuters

yjem Howardom veliki junak uvodne tekme serije končnice Lige NHL med Bostonom in Detroitom. Ruski hokejski virtuoz je tri minute pred koncem zadel za 1:0.

Serija med Red Wingsi in Bruinsi, ki so bili po rednem delu najboljše moštvo lige, lani pa so postali prvaki Vzhodne konference, se je v letošnji končnici začela kot zadnja. Do konca tekme so bile še dobre tri minute, ko se je z izjemno obrambo izkazal Howard. Plošček je po strelu Jarome Iginle Milan Lucic preusmeril že za Howarda (25 obramb), ki ga je z zadnjimi močmi odbil mimo leve vratnice.

Sledil je protinapad Detroita, ki ga je začel Johan Franzen. Švedski napadalec je v svoji tretjini pridobil ploščico, ob prvi modri črti jo je prepustil Dacjuku, ki si jo je mojstrsko podal naprej in krenil v napad, elegantno zadrsal z desne proti levi ter z natančnim strelom matiral Tuukko Raska, ki je zbral 23 obramb.

Napake Starse drago stale
Drugo najboljše moštvo rednega dela Anaheim je dobilo tudi drugo tekmo. Dallas je v Kaliforniji klonil s 3:2. Starsi so sicer povedli v osmi minuti, ko je z igralcem več zadel Alex Chiasson, toda že v prvi tretjini je izenačil Ryan Geztlaf. Kapetan Racmanov, ki so bili v rednem delu najboljši na Zahodu, je zadel po samostojni akciji, potem ko je ukradel ploščico ob ogradi.

S samostojno akcijo – ploščico so gostje izgubili v nevtralni tretjini – in izjemno natančnim strelom je Duckse v vodstvo popeljal Corey Perry, gostitelji pa os prednost še povišali po petih minutah igre v zadnji tretjini, ko je po dvojni podaji z Getzlafom ob igralcu manj na ledu zadel Andrew Cogliano. Nekaj upanja je deset minut pred koncem gostom vlil Ryan Garbutt, toda v vratih Anaheima je bil razpoložen novinec Frederik Andersen, ki je ustavil 34 strelov.

Canadiensi v gosteh do 2:0
Montrealu je proti Tampi uspel v gosteh še drugi "brejk" (1:4). V prvi tretjini sta mreži mirovali, nato pa je David Desharnais zadel vsega šest sekund po začetku drugega 'powerplaya' za goste. Canadiensi so osem minut pozneje povišali prednost, ko je prvič v končnici mrežo zatresel Rene Bourque.

Brendan Gallagher je povišal na 3:0 devet minut pred koncem, za tem je v domačih vratih Andersa Lindbacka zamenjal novinec Kristers Gudlevskis, ki je kmalu klonil. Še drugič se je med strelce vpisal Bourque, častni gol za Tampo pa je dve minuti pred koncem dosegel Teddy Purcell.

Liga NHL, Končnica, vzhod, 1. krog:
TAMPA BAY - MONTREAL 0:2
1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Purcell 59.; Desharnais 23., Bourque 31., 55., Gallagher 52.
Obrambe: Lindback 20, Gudlevskis 2; Price 26.

BOSTON - DETROIT 0:1
0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Dacjuk 57.
Obrambe: Rask 23; Howard 25.

Sobota:
PITTSBURGH - COLUMBUS 1:0
Nedelja:
NY RANGERS - PHILADELPHIA 1:0


Zahod:
ANAHEIM - DALLAS 2:0
3:2 (1:1, 1:3, 2:0)
Getzlaf 18., Perry 37., Cogliano 46.; Chiasson 8., Garbutt 50.
Obrambe: Andersen 34; Lehtonen 16.

Sobota:
COLORADO - MINNESOTA 1:0

ST. LOUIS - CHICAGO 1:0
Nedelja:
SAN JOSE - LOS ANGELES 1:0

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage.