7.022 gledalcev si je po uradnih podatkih ogledalo spektakel v puljski Areni. Prizorišče površine 1900 kvadartnih metrov so pripeljali z 22 tovornjakiin dvema žerjavoma. Foto: Reuters
7.022 gledalcev si je po uradnih podatkih ogledalo spektakel v puljski Areni. Prizorišče površine 1900 kvadartnih metrov so pripeljali z 22 tovornjakiin dvema žerjavoma. Foto: Reuters
Puljska Arena
Tribune so bile povsem polne, veliko pa je bilo tudi navijačev Olimpije. Foto: MMC RTV SLO
Puljska Arena
Puljska arena je šesti največji rimski amfiteater na svetu. Letno jo obišče okoli 300.000 ljudi, letni zaslužek pa znaša okoli milijon evrov. Foto: MMC RTV SLO
Jerry Kuhn
Jerry Kuhn je bil najzaslužnejši za prvo zmago zeleno-belih v letošnji sezoni. Foto: MMC RTV SLO
Hokejsti Telemacha Olimpije so izpolnili cilj v Pulju, v nedeljo pa jih čaka tekma z Orli v Tivoliju. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Sekelj
Direktor Matjaž Sekelj je bil v preteklih dneh malce zaskrbljen zaradi slabega začetka, po tekmi pa je prejemal številne čestitke. Foto: MMC RTV SLO
Robert Kristan in Damir Gojanović
Predsednik Damir Gojanović že razmišlja o novih izzivih, idej mu nikoli ne zmanjka. Foto: BoBo

kejisti Telemacha Olimpije, blestel je vratar Jerry Kuhn z 42 obrambami.

Zeleno-beli so zelo slabo štartali v novo sezono, poraza doma z Dunajem (1:4) in v Linzu (7:3) sta povzročila prvi manjši alarm v Tivoliju. Ekipo je zapustil branilec Sergej Smirnov, prišel je napadalec Brock McBride, trener Heikki Mälkiä pa je dobil novega pomočnika, saj je nekdanji sijajni napadalec Ivo Jan po novem pristojen za videoanalize. Ljubljančani so se res temeljito pripravili na Zagrebčane, saj so krvavo potrebovali dve točki za beg z dna lestvice.
Ledena ploskev v zelo slabem stanju
Tekma v Pulju bi se morala začeti ob 21.00, več kot 7.000 gledalcev je nestrpno pričakovalo to prav posebno srečanje. Pogled na ledeno ploskev pa ni veliko obetal. Zaradi izpada električne energije po neurju v noči s srede na četrtek led ni bil brezhiben, na sredini igrišča je bila velika luža, na več koncih pa razpoke. Najprej smo srečali direktorja Zagrebčanov Dragutina Ljubića, ki je bil že kar malce zaskrbljen, Ivo Jan pa nam je v pogovoru zatrdil, da led ne bo zdržal vseh 60 minut.
Začelo se je dolgo čakanje, gledalci niso prav nič žvižgali in negodovali, ostali so na svojih sedežih, najzadovoljnejši pa so bili gostinci ob številnih točilnih pultih, saj so prodali še več piva. 6.000 litrov so celo poklonili obiskovalcem. Po uri in 35 minutah čakanja se je spektakel le začel.
Lepa zadetka Freemana in Ankersta
V prvih dveh tretjinah so zmaji z disciplinirano igro v obrambi in učinkovito igro v napadu popolnoma nadigrali "medvede". Scott Freeman je z izjemno akcijo na koncu poslal plošček v prazno mrežo, Jaka Ankerst pa je mojstrsko zadel pod prečko. Navijači Medveščaka so bili šokirani, na drugi strani pa se je smejalo številnim privržencem v zelenih dresih.
Že v prvih dveh tretjinah je bil vratar Kuhn nerešljiva uganka za Zagrebčane. Trener Marty Raymond je pred zadnjo tretjino našel prave besede v garderobi, saj so gostitelji krenili na vse ali nič, sprožili so kar 24 strelov, a Kuhn je klonil le dvakrat in Olimpija je prišla do prvih dveh točk v novi sezoni.
Ratchuk: To je bilo res nepozabno doživetje
Prvi zadetek za Ljubljančane je v gneči pred vrati Medveščaka dosegel Michael Ratchuk v 14. minuti: "To je bil zares neverjeten dan. Že ob prihodu v Pulj je bilo v mestu ogromno navijačev, zares se je veliko dogajalo. Nikoli še nisem igral tekem na odprtem, s soigralci smo se slikali pred tekmo. Tudi poznejši začetek nas ni motil, to je bilo res nepozabno doživetje. Preprosto nismo smeli izgubiti te tekme, dvakrat so hitro zadeli in znižali na 2:3, a mi smo zdržali do konca," je bil vesel 24-letni branilec.
Odkrit pogovor in videoanaliza sta zelo pomagala
"Najhuje je bilo, ker nismo vedeli, kdaj se bo tekma začela oz. ali se bo sploh začela. Ko smo zvedeli, da bomo igrali, smo se vsi veselili velikega izziva. Na začetku tekme je bilo težko igrati, saj so bile luknje v ledu. Med srečanjem ne razmišljaš o teh stvareh, saj si popolnoma osredotočen na dogajanje. Slišal sem tudi številne naše navijače," je dodal Ratchuk, ki je poudaril, da so v preteklih dneh v Tivoliju odlično trenirali: "Sezono smo začeli slabo. Izgubili smo skoraj vse pripravljalne tekme in tudi uvodni dve v Ligi Ebel. V tem tednu smo zares dobro trenirali, igralci smo se odkrito pogovorili med seboj, pripravili smo se tudi z videoanalizami, bili smo zelo temeljiti. Vsi se zavedamo, da bi lahko z zmago ali dvema zelo pridobili samozavest. Zdaj moramo nadaljevati v tem slogu, že v nedeljo moramo zmagati. Doma moramo osvajati točke. Že na prvo tekmo proti Dunaju je prišlo lepo število gledalcev in samo z zmagami jih bomo navdušili."
Najbolj neobičajno mesto za igranje hokeja
"Na začetku je bil led videti katastrofalno, zato res vsa čast organizatorjem, da so pripravili igralno površino tako dobro, da se je lahko odigrala cela tekma. Spektakel si bomo za vedno zapomnili. To je bilo najbolj neobičajno mesto za igranje hokeja. Imeli smo številne navijače, ki so lahko zelo zadovoljni," je bil razpoložen Žiga Pance, ki je zaigral v napadu z bratom Ericom in kapetanom Alešem Mušičem.
Kuhn se je prav posebej pripravil na to tekmo
Igralec tekme je bil brez dvoma sijajni vratar Kuhn, ki je dokazal, da je imel v Linzu le slab dan. "To je bilo vsekakor eno izmed najbolj nepozabnih doživetij v moji karieri. Na srečo smo tekmo odigrali do konca, čeprav je slabo kazalo zaradi razpok v ledu. Ko bom starejši in bom imel otroke, jim bom zagotovo povedal izkušnjo s te tekme. Zelo nestrpno sem pričakoval začetek, bil sem že v opremi, ko sem izvedel, da se bo začetek preložil. Res sem si želel odigrati to srečanje, saj je to priložnost, ki se ne ponudi kar vsak dan," je v zelo umirjenem tonu razlagal 26-letni Američan.
Sedmica v Linzu ga je izučila
"Prvih dveh tekem nisem branil dobro. Ta teden sem imel še dodatne treninge, veliko sem delal za to tekmo. Odlično sem se pripravil tudi v psihičnem smislu. Zavedam se, da me je direktor kluba pripeljal sem, ker je prepričan o tem, da lahko pomagam tej ekipi zmagovati. Nisem hotel znova prejeti sedmih zadetkov kot prejšnji teden v Linzu. Končno smo odigrali dobro tekmo, v obrambi smo bili trdni, nismo se zapletali, ampak smo igrali zelo enostavno. Ko nam je igra enkrat stekla, so se stvari odvijale kar same, vsak je iztisnil še malce več iz sebe," je poudaril vratar zeleno-belih.
Tujci se morajo še privaditi na nove razmere
"Medveščak je ena izmed najboljših ekip v ligi. Vedel sem, da bodo šli v zadnji tretjini "na nož". Dokazali smo, da smo zelo dobri igralci. Tuji igralci se moramo privaditi na novo mesto, nove razmere. Ko nam bo steklo, nas ne bo lahko premagati. V nedeljo moramo premagati Orle iz Znojma. V soboto se bomo pripravljali na to tekmo. Zelo pomembno je, da razveselimo svoje navijače," je sklenil Kuhn.
Kristan: Olimpija je bila boljša
Robert Kristan je proti Olimpiji že večkrat zaklenil vrata, v Tivoliju je bil v preteklih sezonah nerešljiva uganka za napadalce zeleno-belih. "Čestitam organizatorjem, da so šli v ta projekt. Vsi smo si želeli, da bi izpeljali tekmo do konca, čeprav so bile težave z ledom očitne. Ni se izšlo po naših načrtih, Olimpija je bila boljši tekmec in moram ji čestitati. Prepričan sem, da se bo vsak igralcev obeh ekip za vedno zapomnil to srečanje. Verjetno ne bomo več velikokrat igrali v objektu, starem 2000 let. Razmere so bile enake za obe ekipi, Olimpija pa se je precej bolje znašla."
"Igra nam v uvodnih dveh tretjinah sploh ni stekla, nato smo pritisnili na plin, a je bilo prepozno za preobrat, saj je treba garati vseh 60 minut. Upam, da v nedeljo premagamo Dunaj in razveselimo navijače v Pulju," je še dodal slovenski reprezentančni vratar, ki je pohvalil tudi vratarja Salzburga Luko Gračnarja, ki je blestel prejšnjo nedeljo v Domu športov.
V nedeljo še z Dunajčani v amfiteatru
Organizatorji so se zares potrudili in ničesar niso prepuščali naključju, obrobna dogajanja so bila odlično izpeljana, mesto že vse zadnje dni diha s hokejem. Z vstopnicami za petkovo tekmo si bo mogoče ogledati tudi srečanje istih nasprotnikov 14. novembra v zagrebški Areni. V Pulju bodo v soboto zvečer uživali na tekmi veteranov Medveščaka in veteranov ruskega hokeja, v nedeljo ob 20.30 pa bo Medveščak gostil še Dunaj.
Zimmermann ima že nove načrte
Predsednik Zagrebčanov Damir Gojanović je poudaril, da projekt v Pulju stane skoraj pol milijona evrov, vsekakor ga ne bodo izpeljali v kratkem, medtem ko so tekme v zagrebški Areni in zimska klasika na Šalati stalnici v koledarju Lige Ebel. Poslovnež Daniel Zimmermann, ki je bil z Juretom Koširjem idejni vodja puljskega projekta, že razmišlja o novih prizoriščih. Hrvatom idej nikoli ne zmanjka, tekma v Dubrovniku ali pa na stadionu Maksimir vsekakor ni izključena.