24-letni Michael Ratchuk je načel Medveščakovo mrežo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
24-letni Michael Ratchuk je načel Medveščakovo mrežo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pulj
Puljski antični amfiteater je gostil zgodovinski hokejski spektakel. Foto: MMC RTV SLO
Scott Freeman
Scott Freeman se je najprej stepel z Andyjem Sertichem, nato pa istega igralca še preigral pri golu za 2:0. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jerry Kuhn
Eden od junakov Olimpijine zmage je bil Jerry Kuhn, ki je ustavil 42 strelov. Njegov kolega v vratih Medveščaka Robert Kristan pa 28. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zgodovinska tekma je bila kar nekaj časa pod vprašajem, saj so imeli organizatorji precej težav z ledeno ploskvijo, na kateri so se naredile luknje. Težave so se začele s srednim oziroma četrtkovim neurjem, zaradi katerega je prišlo do izpada elektrike, ki je trajal uro in pol. Posledično se ledena ploskev ni ohlajala, zato se je led topil. Pozneje sta svoje dodala še južni veter in burja.

Tekma bi se morala začeti v petek ob 21.00, a je bil začetek najprej prestavljen za eno uro, nato pa še na 22.30, ko je padla odločitev, da je led vendarle dovolj dober za tekmo.

Ratchuk matiral Kristana
Ekipi sta začeli previdno, saj so se morali igralci privaditi na zahtevno, neravno ledno površino. Ritem igre se je nato dvignil, nevarnejša pa je bila Olimpija. In zmaji so v 14. minuti tudi povedli. Robert Kristan je ubranil poskus Brocka McBrida, a je odbiti plošček v mrežo s pomočjo vratnice pospravil branilec Michael Ratchuk, ki je pridrsal iz ozadja. Za gladiatorski vložek sta malo pozneje s pretepom poskrbela Scott Freeman in Andy Sertich, za kar sta dobila petminutno kazen.

Freeman prodor kronal z zadetkom
V začetnih minutah druge tretjine je Medveščak pritisnil, a je nekajkrat odlično posredoval Jerry Kuhn. Kar ni uspelo Medveščaku, je še drugič Olimpiji. Za drugi zadetek je v 32. minuti poskrbel Freeman, ki je Kristana ugnal po samostojnem prodoru, pri čemer je s spremembo smeri iz igre vrgel tako Serticha kot Kristana, nato pa z bekhendom zatresel prazno mrežo. Podajalec je bil Ratchuk.

Ankerst pod prečko za 3:0
Malo pozneje je imela Olimpija dobro minuto dva igralca več na ledu, a prednosti 5 na 3 ni izkoristila. Je pa zato kronala številčno premoč 5 na 4, saj je Jaka Ankerst dve sekundi pred iztekom kazni Davidu Brinu pred Kristanom "pobral" odbiti plošček po strelu Andrewa Thomasa, nato pa ga mojstrsko poslal pod prečko za sanjski zaključek druge tretjine.

Zanoški in Naglich vrnila Medveščak v igro
Zadnji del se je začel po okusu domačih, saj je Tomislav Zanoški v 43. minuti presenetil Kuhna z nenadnim strelom kakšen meter stran od modre črte, s čimer je soigralcem vlil novih moči. Medveščak je še bolj pritisnil na gostujoča vrata in v 48. minuti bil uspešen. Saša Martinović je sprožil z leve strani, Kuhn je plošček odbil, a naravnost na palico Adama Naglicha, ki ga je potisnil v mrežo. Pritisk "medvedov" se je po drugem golu še stopnjeval. V 52. minuti je Kuhna po strelu Kyla Greentreeja rešila vratnica.

Prvi točki za Olimpijo
V zadnji minuti rednega dela je Medveščak poskušal s šestimi igralci v polju, 18 sekund pred koncem je Alex Levitt sam pridrsal pred Kuhna, a pod rahlim prekrškom Damjana Dervariča streljal mimo vrat. Dervarič je moral na kazensko klop, njegovi soigralci pa so se ob igri 4 proti 6 ubranili za sploh prvi par točk v novi sezoni Lige Ebel.

LIGA EBEL - 3. KROG

MEDVEŠČAK - TELEMACH OLIMPIJA
2:3 (0:1, 0:2, 2:0)
7200; Zanoški 43., Naglich 48.; Ratchuk 14., Freeman 32., Ankerst 39.

DORNBIRN - LINZ
3:5 (2:0, 1:2, 0:3)

VSV BELJAK - DUNAJ
* 3:4 (2:2, 1:0, 0:1)
* - po kazenskih strelih

SALZBURG - INNSBRUCK
9:0 (3:0, 5:0, 1:0)

KAC CELOVEC - GRADEC
4:2 (1:1, 2:0, 1:1)
ORLI ZNOJMO - SAPA FEHERVAR
3:5 (1:1, 1:1, 1:3)

Lestvica:                  *         
DUNAJ                 3  3 0 0  +6  6
VSV BELJAK            3  2 1 0  +6  5
SALZBURG              3  2 0 1  +8  4
ORLI ZNOJMO           3  2 0 1  +5  4
LINZ                  3  2 0 1  +5  4
KAC CELOVEC           3  2 0 1  -2  4
MEDVEŠČAK             3  1 1 1   0  3
GRADEC                3  1 1 1  -2  3
SAPA FEHERVAR         3  1 0 2  -2  2
TELEMACH OLIMPIJA     3  1 0 2  -6  2
DORNBIRN              3  1 0 2  -7  2
INNSBRUCK             3  0 1 2 -11  1
                                     
* - poraz po podaljšku oz. kazenskih 
    strelih prinaša eno točko