SŽ Olimpija ostaja pri štirih zmagah v sezoni, vse je dosegla v gosteh. Foto: www.alesfevzer.com
SŽ Olimpija ostaja pri štirih zmagah v sezoni, vse je dosegla v gosteh. Foto: www.alesfevzer.com

Potem ko je SŽ Olimpija lansko sezono sklenila z nizom dvanajstih domačih porazov, je novo sezono v Ligi IceHL odprla s šestimi zaporednimi tivolskimi porazi. Obramba je bila preslaba, igra pa predvsem v drugi tretjini preveč anemična, da bi lahko zmaji upali na uspeh. Razmerje v strelih je bilo 27:33. Dvoboj je spremljalo 1300 gledalcev, med njimi številni navijači finske nogometne reprezentance, ki so bili zelo razigrani in so očitno dobro ogreti pred sobotnim kvalifikacijskim obračunom proti Sloveniji v Stožicah.

V prvi tretjini enakovreden boj
Oba gola za Olimpijo je dosegel Aljaž Predan, prvega že na začetku tretje minute. Žiga Pance je odložil plošček, Predan pa je za svoj drugi zadetek v sezoni po lepem prodoru premagal nekdanjega vratarja Olimpije Jeana Philippa Lamoureuxa. Nadaljevanje je prineslo še nekaj zrelih priložnosti za še kakšen Olimpijin gol, vendar so Beljačani stopnjevali pritisk in pet minut pred koncem izenačili, zadel je Benjamin Lanzinger.

Aljaž Predan je dosegel oba Olimpijina zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
Aljaž Predan je dosegel oba Olimpijina zadetka. Foto: www.alesfevzer.com

Trije goli Beljaka v drugi tretjini
Druga tretjina je prinesla veliko premoč Beljaka in številne napake domačih. Ti so nekajkrat pustili tekmece pred svoj gol v razmerju 2-1, kar se je končalo z dvema zadetkoma v mreži Horaka. V 26. minuti je Kevin Hancock preigral kapetana Žigo Pavlina, ki je zadrsal popolnoma v prazno in podal pred vrata, kjer je Andrew Desjardins zatresel mrežo. Po pol ure igre je Horak še uspel odbiti prvi strel, a je Maximilian Rebernig plošček iz bližine potisnil v mrežo za 1:3.

Morda bi se dvoboj še lahko obrnil drugače, če bi Marcel Mahkovec izkoristil kazenski strel v 37. minuti. A njegov poskus je vratar Lamoureux ubranil, namesto znižanja pa so domači dobili še četrti gol (zadel je stari tivolski znanec John Hughes) po še eni napaki v obrambi.

Naslednja tekma že v nedeljo
Gostje niso popuščali, v 45. minuti je zadel še Andrew Desjardins. Zeleno-belim ni stekla niti igra z igralcem več, tako da so do konca dvoboja dosegli le še gol za znižanje na 2:5, ko je Predan spretno izkoristil napako vratarja Beljaka, ki je izpustil plošček. Tretja tekma v tem tednu Olimpijo čaka že v nedeljo, ko bo gostovala pri Asiagu.

Predan: Nismo imeli pravega značaja
"Vse nam je dol padlo po koncu druge tretjine. V garderobi se je čutilo, da ni neke motivacije in želje. Nismo verjeli v preobrat. Prejeli smo še peti zadetek in vsega je bilo konec. Res ne razumem, zakaj je bilo tako vzdušje, saj bi lahko znižali na 2:4, potem pa bi bilo še zelo napeto. Nismo imeli pravega značaja," je po tekmi razlagal najboljši posameznik pri zmajih Predan, ki se je v letošnji sezoni že večkrat izkazal.

Navijači nimajo nobenega razloga, da sploh pridejo na tekmo
Gledalci se že težko spomnijo zadnje zmage v Tivoliju v Ligi IceHL. 2. decembra lani so zmaji ugnali Pustertal z 2:1, pred tem pa so 27. novembra premagali Beljak z odlično predstavo s 4:2.

"Razumem gledalce in navijače. Seveda jih bo vedno manj, če ne bomo začeli zmagovati na domačem ledu. Nekaj jim moramo dati, da začnejo verjeti v nas. Zdaj nimajo nobenega razloga, da sploh pridejo na tekmo. Zadnji dve tekmi smo izgubili brez značaja. Trener nam dovoli, da igramo, tudi mladi dobimo veliko priložnosti. Dal nam je prst, mi pa smo vzeli celo roko. Delamo velike napake na modri črti, čeprav vedno znova ponavlja, da je treba plošček izbiti. Tekmec izkoristi naše napake in potem je popoln kaos," je še dodal Predan.

Karhula: V nekaj minutah druge tretjine smo razpadli
"Zadovoljen sem z igro v prvi tretjini. Ko smo se znašli v zaostanku z 1:2, se je vse podrlo. V nekaj minutah druge tretjine smo razpadli, izgubljali smo ploščke na lahek način. Beljak je dobil zalet, povedel je s 4:1 in tekma je bila odločena. Vsak dan se pogovarjamo iste stvari in nič se ne spremeni. Zelo sem razočaran in morali se bomo pogovoriti pred gostovanjem v Asiagu," je pojasnil trener Antti Karhula.

Marcel Rodman je znova zadovoljen zapuščal Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Rodman je znova zadovoljen zapuščal Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com

Tomaževič: Olimpije nismo podcenjevali
Precej boljše volje je bil seveda Blaž Tomaževič: "Hitro smo prejeli prvi zadetek. Že pred tekmo smo se zmenili, da bomo igrali naprej enako tudi v primeru, da zaostanemo. Verjeli smo, da smo boljša ekipa. V drugi tretjini smo dosegli tri zadetke, ki so prelomili srečanje. Olimpija si zares želi zmago na domačem ledu, fantje so bili motivirani. Na lestvici niso na zadnjem mestu, zbrali so kar nekaj točk na gostovanjih. Niti slučajno jih nismo podcenjevali."

Derbiji med Jesenicami in Olimpijo se v zadnjih letih ne morejo primerjati s koroškim derbijem
Zelo dobro se je znašel v Beljaku, kjer je trener Rob Daum, njegov pomočnik pa je Marcel Rodman. Največja zmaga v letošnji sezoni je bila seveda nad večnim tekemcem KAC-em s 4:2.

"Tujec mora garati v tej ligi, nikoli ni lahko. Imamo zelo dobro "klapo" v garderobi. Veliko igram, ko imamo igralca manj. Moram se dokazati, saj bi rad še kakšno sezono ostal v Beljaku. Prav poseben občutek je vsekakor koroški derbi. Ko sem se pripeljal na tekmo, so navijači dve uri in 15 minut pred začetkom čakali na vstop. Na ogrevanju je bila dvorana nabito polna. Res je bilo užitek igrati pred tako množico. Derbiji med Jesenicami in Olimpijo se v zadnjih letih ne morejo primerjati s tem," je še dodal Tomaževič.


11. krog:
SŽ OLIMPIJA - BELJAK
2:5 (1:1, 0:3, 1:1)
1372; Predan 3., 54.; Lanzinger 16., Desjardins 26., 45., Rebernig 30., Hugnes 39.

DUNAJ - PUSTERTAL
1:3 (1:1, 0:0, 0:2)

KAC CELOVEC - VORARLBERG
4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

BOLZANO - GRADEC
3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

LINZ - SALZBURG
3:4 (0:0, 1:1, 2:2)
* - po kazenskih strelih

Lestvica:                     * x      
PUSTERTAL               11  7 1 1 2 24 
SALZBURG                 9  6 2 1 0 23 
BELJAK                  10  5 2 1 2 20 
FEHERVAR                10  6 1 0 3 20 
LINZ                    11  4 2 2 3 18 
INNSBRUCK               10  4 2 2 3 18 
-------------------------------------- 
KAC CELOVEC             10  5 1 0 4 17 
VORARLBERG              10  5 0 0 5 15 
SŽ OLIMPIJA             11  3 1 1 6 12 
DUNAJ                    9  2 1 1 5  9 
-------------------------------------- 
ASIAGO                   9  2 0 1 6  7 
BOLZANO                  9  2 0 0 7  6 
GRADEC                   9  0 0 3 6  3 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih