Lady Byng nagrado prejme igralec, ki najbolj ponazarja športni duh ter gentlemansko vedenje ob visoki ravni hokejske igre. Foto: Reuters
Lady Byng nagrado prejme igralec, ki najbolj ponazarja športni duh ter gentlemansko vedenje ob visoki ravni hokejske igre. Foto: Reuters

Poleg kapetana Los Angelesa sta za nagrado nominirana še Jack Hughes (New Jersey Devils) in Brayden Point (Tampa Bay Lightning). Oba se bosta za nagrado potegovala prvič. Podelili jo bodo v noči s 26. na 27. junij v Nashvillu na tradicionalni zaključni slovesnosti sezone v NHL-u.

Za 35-letnega Hrušičana je to tretja nominacija za to nagrado. Leta 2015 je bil med finalisti, sezono pozneje pa je nagrado tudi prejel. Najboljši slovenski hokejist bi se lahko z zmago v glasovanju pridružil Waynu Gretzkyju, ki je nagrado v dresu kraljev prejel več kot enkrat. To je legendarnemu Kanadčanu uspelo v letih 1991, 1992 in 1994. Poleg obeh sta v tej kategoriji slavila še Butch Goring (1978) in Marcel Dionne (1977).

Kopitar, ki ga zdaj čaka počitek in sanacija manjših poškodb, zaradi česar ne bo igral za Slovenijo na prihajajočem svetovnem prvenstvu, je to sezono v rednem delu tekmovanja dosegel 74 točk oz. 28 golov ter 46 podaj. S tem je bil še 15. najboljši po doseženih točkah svojega moštva. Večkrat je to uspelo le Gordieju Howu (17) v dresu ekipe Detroit Red Wings.

Obenem je imel med Kralji najboljši odstotek pri sodniških metih (55,9 %), bil je drugi po številu golov, podaj ter razvrstitvi +/- s +20. V sezoni, v kateri je odigral vseh 82 tekem rednega dela, je na klopi za kaznovane hokejiste preživel le štiri minute. Bil je eden izmed 28 hokejistov, ki so odigrali vse tekme v sezoni in ob tem na ledu v povprečju preživeli več kot 20 minut (20:18). Ob tem je edini, ki je dosegel več kot 70 točk in zbral manj kot 10 kazenskih minut.