Pierre Racicot je skoraj tri desetletja sodil na tekmah Lige NHL. Foto: AP
Pierre Racicot je skoraj tri desetletja sodil na tekmah Lige NHL. Foto: AP

Od 1. decembra bo nadzornik sodnikov v Ligi NHL, do takrat pa bo linijski sodnik tudi v Ligi IceHL. Obiskal je tudi Tivoli, kjer je sodil na tekmi med Olimpijo in Orli iz Znojma.

Racicot je debitiral na tekmi med Philadelphio in Buffalom pred 28 leti, zadnjič pa je v najmočnejši ligi na svetu sodil 8. maja letos na tekmi med Florido in Tampo Bay.

54-letnik je že sedem let pomagal na zborih sodnikov razširjenega avstrijskega prvenstva. Kariero linijskega sodnika je želel končati v Avstriji in na začetku letošnje sezone je v vsakem krogu linijski sodnik na eni tekmi.

V Ligi IceHL je od sezone 2012/13 za razvoj sodnikov odgovoren Lyle Seitz, ki je med letoma 1992 in 2010 sodil v Ligi NHL. Zelo dobro se poznata z Racicotom.


Kakšni so vaši spomini na 12. oktober 1993?
To je bila moja prva tekma v Ligi NHL. Izpolnile so se mi sanje, ko sem oblekel uradno sodniško majico z logotipom Lige NHL. To je bilo prav posebno doživetje. Takrat res nisem mislil, da bom to delo opravljal kar 28 let.

Ste igrali hokej v mladih letih ali ste se takoj odločili za sodniško kariero?
Hokej sem igral do 19. leta. Igral sem na mestu branilca. To je bilo zadnje leto v mladinski kategoriji. Nisem bil med boljšimi hokejisti. Sodnik sem bil prvič že pri 14 letih, ko sem sodil otroške tekme. Res sem bil vedno najraje na ledeni ploskvi. Če že nisem imel prihodnosti kot hokejist, sem vseeno bil zelo pogosto v ledenih dvoranah v vlogi sodnika.

Velikokrat je moral posredovati pri pretepih, ki pa so bili v devetdesetih letih precej pogostejši. Foto: EPA
Velikokrat je moral posredovati pri pretepih, ki pa so bili v devetdesetih letih precej pogostejši. Foto: EPA

Katera je bila vaša prva tekma?
Zelo dobro se spomnim, da sem sodil tekme šestletnikov v nedeljo zgodaj zjutraj. Zelo zanimivo je bilo. Neizmerno sem užival, čeprav so nekateri menili, da sploh ne vem, kaj delam.

V Ligi NHL je bilo v devetdesetih letih veliko pretepačev. V zadnjih letih se je to precej spremenilo in pesti ne pojejo več tako pogosto. Kako ste se pripravili na te tekme?
Hokej se je neverjetno razvil. Vsaki dve leti se mi zdi, da je igra postala naprednejša. Današnji hokej je nemogoče primerjati s tistim iz leta 1993, ko sem prvič sodil na tekmi Lige NHL. Že v zadnjih petih letih so bile številne spremembe. Še vedno so prisotna čustva, a vse skupaj je precej drugače. Pred 28 leti je ekipa, ki ni bila dovolj dobra na ledu, dejala, da bo pač dokazala, da je vsaj s pestmi boljša od tekmeca. Tega zdaj v Ligi NHL ni več.

Je zdaj delo za sodnike lažje? Imate tudi veliko pomoč videoposnetkov.
Ne bi rekel, da je naše delo postalo lažje, saj se moramo takoj odločiti. Zdaj imamo res pomoč sodobne tehnologije, da na koncu pravilno odločimo. Navijači in predstavniki medijev želijo, da so naše odločitve pravilne v tistem trenutku. Ne pozabijo, da smo naredili napako, čeprav jo nato s pomočjo posnetka popravimo. Na koncu je najpomembnejše, da je odločitev pravilna in da s tem nismo oškodovali nobene ekipe. Igra je s tem postala precej bolj poštena.

Ljubitelji Lige NHL redno ugotavljamo, da je vsako sezono igra hitrejša.
Da. Imate prav. Na ledu so vse mlajši igralci, ki so zares hitri. Pred nekaj desetletji so bili 18-letniki dečki, zdaj pa so že pravi atleti. Razvoj pri prehrani in atletski pripravi je šel res zelo naprej. Najstniki so pripravljeni za igro na najvišji ravni. Vsi so zares hitri.

Kako lahko napredujejo sodniki v Ligi NHL?
Za tekme končnice potrebuješ precej izkušenj. Če imaš dovolj izkušenj, se igra upočasni. V rednem delu moraš soditi pet sezon, potem pa imaš dovoljenje za sojenje tekem končnice. Igralci velikokrat poudarijo, da se vse spremeni, ko se začnejo končnice. To je popolnoma nova sezona. Zadnji dan rednega dela in prvi dan končnice – to sta dve popolnoma različni sezoni.

Najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar je v pogovoru pred sezono poudaril, da vas ima v zelo lepem spominu. Kako se ga vi spominjate?
V treh desetletjih sem spoznal več tisoč hokejistov. Anže je med trojico najprijaznejših igralcev. Igra zelo intenzivno, a je vseeno pošten. Če se bom kdaj zmotil, me bo vprašal in se bova pogovorila. Pošten in prijazen človek je.

V medijih ste se veliko pojavljali prav leta 2012, ko so LA Kingsi prvič osvojili Stanleyjev pokal. Na odločilni šesti tekmi v Staples Centru ste nenamerno ustavili branilca New Jerseyja Antona Volčenkova, Dustin Brown je imel prosto pot in nekaj trenutkov zatem je Jeff Carter zadel za 4:0. Se vam je to večkrat zgodilo?
Ja, seveda sem se večkrat zaletel s hokejisti. Preprosto sem se znašel na napačnem mestu in Volčenkovu se ni uspelo umakniti. Vse se je zgodilo zelo hitro, na posnetku pa vse skupaj deluje še bolj hudo. Z Volčenkovom sva se takoj pogovorila. Izgubil sem dva zoba, kar nekaj krvi je bilo. To se pač zgodi.

Ste že imeli kakšen primer igralca, ki je želel na nepošten način pridobiti prednost pri sodniškem metu?
Vedno se najdejo taki igralci. Sodniki jih seveda dobro poznamo. Igralci želijo na vsak način priti do zmage. Mi so na njihovi poti do zmage. Tu ne gre za osebno raven. Sodniki smo na ledu, da prepričamo njihovo morebitno goljufanje.

Preizkusili ste se tudi na olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu. Je bilo to nekaj posebnega?
To je bilo neverjetno doživetje. Nikoli nisem bil na mednarodnem reprezentančnem turnirju do takrat. Sodniki ne zastopamo svoje države, hokejisti pa se borijo za svojo državo. Bilo je zelo zabavno in seveda tudi odgovorno delo. Prav posebna izkušnja.

Ste privrženec zimskih klasik?
To so veliki spektakli. Celotna produkcija je velik projekt za vse vpletene. Velikokrat je zelo mrzlo, zato naj bodo te tekme na sporedu bolj redko.

Zakaj ste se po koncu sodniške kariere v Ligi NHL odločili za prihod v razširjeno avstrijsko prvenstvo? To je popolnoma drugačna liga na drugem koncu sveta.
Že zadnjih sedem let prihajam v Avstrijo na priprave sodnikov. Želel sem končati kariero linijskega sodnika v Ligi IceHL. Še vedno uživam v tem poklicu. Odlično se razumem z vsemi v sodniški organizaciji.

Na tekmi med Bolzanom in Innsbruckom je bil glavni sodnik Boštjan Groznik, ki je bil dolga leta hokejist Olimpije. Vi ste bili na tisti tekmi linijski sodnik. Groznik je poudaril, da je bil neverjeten občutek, ko sta skupaj sodila.
Groznik ima odličen občutek za igro. Mislim, da bo dobil veliko priložnosti v naslednjih letih. Velja za zelo obetavnega sodnika v Ligi IceHL.