Po vrsti bodic in neposrečenih sestankov z enostranskimi predlogi, zdaj molk nakazuje, da so se v NHL-u končno začeli pogajati o novi kolektivni pogodbi. Foto: Reuters
Po vrsti bodic in neposrečenih sestankov z enostranskimi predlogi, zdaj molk nakazuje, da so se v NHL-u končno začeli pogajati o novi kolektivni pogodbi. Foto: Reuters
Gary Bettman, komisar Lige NHL
Komisar lige NHL je pobudo v pogajanjih prepustil namestniku Billu Dalyju, na drugi strani pa je izpostavljeni pogajalec postal Steve Fehr, brat vodje sindikata Donalda Fehra. Foto: Reuters

Številni spremljevalci najboljše hokejske lige na svetu so mnenje, da torek dan odločitve ali bo v prihodnjih tednih le prišlo do novega dogovora o delitvi "hokejske pogače" ali pa bo sezona 2012/13 res postavljena pod vprašanje.

V New Yorku se pričakuje sestanek vodstva lige s predstavniki lastnikov, katerim bodo v goste prišli vodilni možje sindikata NHLPA. Tokratna redkobesednost obeh strani, predvsem igralske opazovalce navdaja z upanjem, da bo tokratni sestanek utrl pot k novemu sporazumu, ki bi omogočil začetek sezone.

Previdno optimističen tudi Crosby
V soboto sta se na skrivni in nevtralni lokaciji srečala druga moža lige in sindikata: Bill Daly in Steve Fehr sta se pogovarjala skoraj ves dan, razšla pa sta se šele ob enih zjutraj. Po soočenju noben ni hotel kaj veliko povedati novinarjem. "Oprostite, zdaj bom tiho vse do konca teh srečanj," je bil jasen Daly, desna roka komisarja Garyja Bettmana.

"Zdaj sem bolj prepričan v možnost dogovora, ker gre za dialog, kar je dobro. Mislim, da konec tedna ni bilo razrešeno še nič, vsaj kar se tiče najbolj občutljivih zadev," je v napredek prepričan tudi najboljši hokejist sveta Sidney Crosby, ki v pogajanjih igra eno pomembnejših vlog.

Kako na najmanj boleč način do 50-50?
Obe strani se načeloma strinjati, da se bodo v prihodnje s hokejem povezani prihodki, ki so lani znašali rekordnih 3,3 milijarde dolarjev, delili po načelu 50 odstotkov za lastnike in 50 odstotkov za igralce. Glavna ovira se skriva v tem, da so hokejisti po preteklem dogovoru prejeli 57 odstotkov prihodkov, kar otežuje takojšen prehod na 50-50.

Zdaj je liga sindikatu navrgla, da bi šel breme prehoda, pri katerem bi spoštovali vse podpisane pogodbe v celoti, na pleča lasntikov in ne igralcev, kot je bilo po principi "make whole" mišljeno v zadnjem pisnem predlogu Bettmana in druščine.

V najboljšem primeru sezona s 64 tekmami na moštvo
Če pride v torek res do preboja v pogajanjih in bi NHL - NHLPA v dveh tednih sklenila novo kolektivno pogodbo, bi se lahko skrajšana sezona 2012/13 začela že s 1. decembrom. Po tem scenariju bi vsak klub v rednem delu odigral po 64 tekem, "lockout" pa bi tako odnesel le 18 tekem oz. dobro petino sezone.