43-letna finska legenda Teemu Selanne se poslavlja od NHL-a, a pri tem
43-letna finska legenda Teemu Selanne se poslavlja od NHL-a, a pri tem "finski blisk" še vedno zabija, tokrat je utrl pot k nujno potrebni zmagi Anaheima v seriji z Los Angelesom. Foto: Reuters
Frederik Andersen (Anaheim Ducks)
V golu Racmanov je tokrat začel Danec Frederik Andersen (22 obramb), a se je poškodoval, tako da je delo moral dokončati Švicar Jonas Hiller (7 obramb), ki je branil na uvodnih dveh tekmah. Foto: Reuters
Matt Fraser (Boston Bruins)
23-letni Kanadčan Matt Fraser je zaigral na prvi tekmi končnice in jo v podaljšku odločil z edinim golom večera, s čimer je Boston izenačil serijo z Montrealom na 1:1. Foto: Reuters

Po šestih zaporednih zmagah v končnici so Kingsi vendarle klonili, Ducksi pa so se po ogorčenem boju zasluženo vrnili v igro za preboj v finale Zahodne konference Lige NHL.

Dva identična PP-gola na obeh straneh
Prva tretjina je zasluženo pripadla podjetnejšemu Anaheimu, ki je zadel v 5. minuti ob igralcu več. Ob izključitvi Trevorja Lewisa sta Patrick Maroon in Ryan Getzlaf lepo pripravila strel za Coreyja Perryja, ki je tako dosegel prvi gol v seriji. Los Angeles je izenačil v 5. minuti druge tretjine, in to na popolnoma enak način: ob igralcu več in izvrstni pripravi strela v režiji Anžeta Kopitarja in Mariana Gaborika, strelec neubranljivega gola iz prostora med krogoma pa je bil Jeff Carter.

AK11 utrdil vodstvo na lestvici strelcev
Kopitar je tako tudi na deseti tekmi letošnje končnice prispeval vsaj točko - 11. podajo za skupno 15. točko, s čimer je 26-letni Hrušičan utrdil vodstvo na lestvici najučinkovitejših igralcev končnice za Stanleyjev pokal. Na drugem mestu je krilni napadalec Minnesote Zach Parise s 13 točkami, na tretjem pa center Pittsburgha Jevgenij Malkin z 12.

zimzeleni "finski blisk"
Ducksi so znova povedli v 36. minuti ob power-playju. Najprej so zapravili 4 na 3 in ko se je že zdelo, da tudi s 5 na 4 ne bo nič, sta se na sredini zaletela Slava Vojnov in Kopitar, gostje pa prišli do napada treh na enega in Nick Bonino je izvrstno podal na drugo vratnico, kjer je 43-letni veteran Teemu Selanne plošček potisnil v gol za 2:1 samo dve sekundi pred iztekom kazni Drewu Doughtyju.

Poškodba vratarja ni iztirila Ducksov
V zadnji tretjini so Kingsi močno pritisnili. V 50. minuti je branilec Vojnov zgrešil nemogoče, ob koncu iste akcije pa se je poškodoval gostujoči vratar Frederik Andersen, ki ga je moral zamenjati Jonas Hiller. Vratar Ducksov na prvih dveh tekmah je bil hitro ogret, a se ni dal premagati. Po spregledanem udarcu v obraz Justina Williamsa je Drew Doughty preigraval, a izgubil plošček proti nasprotnemu branilcu Benu Lovejoyju, ki je v protinapadu z natančnim strelom pod prečko matiral Jonathana Quicka (19 obramb).

Richards vlil upanje 30 s pred koncem
Na koncu je bil gol iz 58. minuti odločilen, saj je samo pol minute pred koncem Mike Richards s pravim bejzbolskim udarcem znižal na 2:3, a za izenačenje je Kraljem zmanjkalo časa. Četrta tekma kalifornijskega obračuna bo v nedeljo ob 3.30 po slovenskem času, prav tako v Staples Centru v Los Angelesu.

Ko ob debiju v končnici odločiš podaljšek
Na 4. tekmi med Montrealom in Bostonom je padel en sam gol, in to v 62. minuti. Na prvi tekmi kariere v končnici Lige NHL je nepričakovani veliki junak postal Matt Fraser, ki je v 79. sekundi podaljška iz bližine v mrežo Careyja Pricea (34 obramb) poslal odbitek po strelu Carla Soderberga. Drugi junak Kosmatincev je bil s "shutoutom" vratar Tuukka Rask (33 obramb). Bruinsi so tako izenačili serijo na 2:2, naslednja peta tekma pa bo v soboto v Bostonu.

"Še včeraj sem za kosilo jedel v Chipotlu in se spraševal, kaj bom počel danes," je pripovedoval 23-letni Fraser, ki je bil nagrajen za dobre predstave v končnici Lige AHL, kjer je v korist podružničnega moštva Providence Bruins prav tako odločil eno tekmo v podaljšku.


LIGA NHL - KONČNICA, 2. KROG

VZHOD

ATLANTSKA SKUPINA
MONTREAL - BOSTON - 2:2
* 0:1 (0:0, 0:0, 0:0) - v podaljšku
Fraser 62.
Obrambe: Price 34; Rask 33.

Fraser v podaljšku za izenačenje serije

METROPOLITANSKA SKUPINA
Sobota ob 1.00:
PITTSBURGH - NY RANGERS - 3:1

ZAHOD
CENTRALNA SKUPINA
Sobota ob 3.30:
MINNESOTA - CHICAGO - 1:2

PACIFIŠKA SKUPINA
LOS ANGELES - ANAHEIM - 2:1
2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Carter 25., Richards 60.; Perry 5., Selanne 36., Lovejoy 58.
Obrambe:
Quick 19; Andersen 22, Hiller 7.

Podaja AK11 za izenačenje Carterja

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.