Po kolektivnem odhodu večine tujcev je Slovak Lukaš Hvila spretno izigral vodstvo jeseniškega kluba. Najprej si je premislil, prejel plačo za nazaj, nato pa odšel. Foto: Marko Kovič
Po kolektivnem odhodu večine tujcev je Slovak Lukaš Hvila spretno izigral vodstvo jeseniškega kluba. Najprej si je premislil, prejel plačo za nazaj, nato pa odšel. Foto: Marko Kovič
James Sixsmith
Jeseničani so letos ostali že brez 15 tujcev. Nekateri niso niti prišli na Gorenjsko, nekateri so odšli sami, nekaterim pa so se v vodstvu kluba zahvalili. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Petre, ki naj bi na Jesenicah ostal do konca sezone, je privolil v pogoje, ki mu jih je ponudilo klubsko vodstvo. Šved je v rdečem dresu nastopil na dveh tekmah in dosegel en zadetek, po vrnitvi pa bo v petek že lahko zaigral na tekmi proti Dunaju. Med reprezentančnim odmorom se je velika večina tujcev odločila, da zaradi neizplačanih pogodbenih obveznosti in nestabilnosti zapustijo Podmežaklo.

Od legionarjev sta tako ostala le vratar Michal Fikrt in napadalec Antti Pusa. Jesenice so kadrovske luknje pokrile s člani mladinskega moštva, ki je zaradi tega prestavilo že dve tekmi v Slohokej ligi. Slovenski prvaki po polovici prvega dela Lige Ebel zasedajo zadnje, 11., mesto.

Kanalčev ultimat Tumi
Precej "čudna" zgodba se odvija z Martinom Tumo, ki je kljub odpovedi pogodbe še vedno v Sloveniji, kdaj pa se bo poslovil, za zdaj še ni jasno. "Plačilo za Martina Tumo sem zadržal oziroma zaustavil, saj v času njegovega igranja svojega dela ni opravil v skladu s pričakovanji. Poleg tega je bil eden izmed glavnih akterjev pri odhodu tujcev iz kluba. Danes smo zahtevali, naj zapusti stanovanje in vrne avtomobil, tako da naj bi Jesenice zapustil v kratkem času," je status češkega branilca pojasnil predsednik kluba Slavko Kanalec.

Premeteni Hvila vzel denar in odšel
O slovaškem napadalcu Lukašu Hvili je predsednik železarjev dejal: "Lukaš Hvila nas je krepko potegnil, čeprav klub ni kršil pogodbe. V tem trenutku pogodbo krši on, saj je izpustil že nekaj treningov in tekem, s seboj je odpeljal tudi nekaj opreme. Ko in če bo potreboval transferkarto za prestop v drug klub, se bo najbrž oglasil." Slovak je najprej skupaj z drugimi tujci "vrgel puško v koruzo", nato pa si je dan pozneje premislil, a le za toliko, da je dobil plačilo, nato pa hitro pobegnil iz kluba, ki ne more izpolnjevati pogodbenih obveznosti.

"Silenzio stampa" o pomoči navijačev
Na Jesenicah in med ljubitelji hokeja močno odmeva akcija pomoči navijačev, ki zbirajo denarna sredstva za svoje ljubljence. Na prvi tekmi z Medveščakom so rdeči navijači zbrali več kot 1.100 evrov. Zbiranje pomoči za hokejiste, trenerje in tehnično osebje bo trajalo vse do 26. decembra in večnega derbija z Olimpijo. Medtem je vodstvo kluba naročilo igralcem, da ne smejo javno komentirati prizadevanj navijačev, ki z velikim nezaupanjem spremljajo delovanje predsednika Kanalca in uprave.