Jeseniški navijači so prevzeli pobudo in želijo močno oslabljenemu moštvu pokazati, da stojijo za njimi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jeseniški navijači so prevzeli pobudo in želijo močno oslabljenemu moštvu pokazati, da stojijo za njimi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Kristan
Po porazu z Jesenicami doma je Medveščak nanizal sedem zmag, nato pa v nedeljo izgubil v Gradcu s 3:5. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Igor Cvetek
Zadnje srečanje "zmajev" in "orlov" je na Češkem s svojim edinim letošnjim golom odločil branilec Igor Cvetek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Igralcem plače, navijačem zmage" je stališče navijačev iz Gorenjske, ki dihajo za železarki hokejski klub. Odhod skoraj vseh tujcev in trije porazi po reprezentančnem odmoru, zadnji med njimi v nedeljo na večnem derbiju z Olimpijo (2:5), s čimer so Jeseničani padli na zadnje mesto v Ligi Ebel.

Vzrok? Plačilna nedisciplina, gromozanski dolg in popolno nezaupanje med igralci ter upravo, ki ne zmore izpolniti in plačati pogodb. Da bodo igralci zanesljivo dobili vsaj nekaj, bodo zdaj poskrbeli kar navijači Jesenic sami, ki so začeli enomesečno akcijo zbiranja denarja za enkratno pomoč igralcem, trenerjem in tehničnemu osebju.

V temeljih zamajan hokej na Jesenicah
Kako katastrofalen položaj vlada v Podmežakli pričata uvodna odstavka navijaškega poziva:

"Da je jeseniški hokejski klub v velikih finančnih težavah, ni potrebno posebej poudarjati. Leta in leta je finančni dolg neka stalnica, ki spremlja in omejuje delovanje kluba. A takih težav s takimi razsežnostmi, kot smo jim priča danes, jeseniški hokejski velikan in športni ponos Gorenjske še ni imel.

Vse skupaj je močno zamajalo hokej na Jesenicah. In to v njegovih temeljih. Vse skupaj je že tako blizu svojemu koncu, da marsikdo ne vidi, niti ne verjame v ozdravitev te finančne bolezni. Igralci ostajajo ponos tega kluba, svetla točka in vzpodbuda navijačem da sploh še upajo in verjamejo v HK Jesenice, v železarja, ki krasi rdeč dres, najlepši dres tega sveta. Navijači pa ostajajo zvesti svojim junakom ledenih ploskev. Do konca."

Zbrana sredstva bodo navijači izročili "železarjem" na tekmi z Olimpijo, ki bo 26. decembra na Jesenicah.

Bo Fikrt na voljo za srečanje z "Lixom"?
A močno oslabljene Jesenice čaka že nocoj nov preizkus. V Podmežakli gostuje Medveščak z "izgubljenim sinom" Robertom Kristanom, ki redno skrbi za točke Zagrebčanov proti slovenskima kluboma. Za nameček po jeseniških ulicah krožijo nove govorice o odhodih: blizu slovesa je češki vratar Michal Fikrt. Na tekmi konec oktobra v Zagrebu je bilo 0:1 za Jesenice, pred šestimi dnevi na Jesenicah pa 0:2 za "medvede".

Ljubljančani po tretjo zmago nad Čehi
Tilia Olimpija
medtem pluje v veliko bolj mirnih vodah in se ob rednih izplačilih bori za vrh razširjenega avstrijskega prvenstva. "Zeleno-beli" so po dveh porazih na derbiju prišli do pomembnih dveh točk, zdaj pa si želijo še tretje letošnje zmage nad Znojmom. "Zmaji" ne ležijo Orlom, ki so ljubljansko obrambo premagali le enkrat (4:1 v Ljubljani, 0:1 v Znojmu).

24. KROG

Danes ob 19.15:
TILIA OLIMPIJA - ORLI ZNOJMO

ACRONI JESENICE - MEDVEŠČAK

SAPA FEHERVAR - LINZ

KAC CELOVEC - SALZBURG

GRADEC - DUNAJ

Beljak je prost.

Lestvica:                 *          
LINZ                21 17 1  3 +22 35
KAC CELOVEC         20 13 1  6 +15 27
TILIA OLIMPIJA      21 12 2  7 +10 26
SALZBURG            20 12 2  6  +3 26
MEDVEŠČAK           21 11 2  8 +11 24
SAPA FEHERVAR       21 10 3  8  +2 23
DUNAJ               21  9 3  9  -3 21
ORLI ZNOJMO         20  8 3  9 -17 19
GRADEC              21  9 0 12 -10 18
VSV BELJAK          21  8 0 13 -10 16
ACRONI JESENICE     21  5 5 11 -23 15

* - poraz po podaljšku oz. kazenskih strelih prinaša eno točko.