Zmajem se je uspelo izogniti Salzburgu, ki se bo v ponovitvi lanskega finala srečal s KAC-em. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmajem se je uspelo izogniti Salzburgu, ki se bo v ponovitvi lanskega finala srečal s KAC-em. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
John Hughes
John Hughes se ni prav nič obremenjeval s tekmecem v četrtfinalu, po tekmi se je raje slikal z navijači. Foto: Gašper Repina
Matija Pintarič
Matija Pintarič je dobil eno izmed redkih priložnosti v vratih. Izkazal se je s 56 obrambami, pri kazenskih strelih pa se je odzval zelo čustveno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žiga Pance in Ken Ograjenšek
Žiga Pance je v odlični formi, v Salzburgu je bil najboljši igralec tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää bi se najraje srečal s Celovčani, zadovoljen pa je, da so se izognili Salzburgu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmaji na Madžarsko, železarji brez končnice

Ves večer smo z avstrijskimi novinarji pod stropom dvorane v Ljudskem vrtu preračunavali vse mogoče scenarije za četrtfinalne pare. Med tekmo so se dogajali izjemni preobrati, izidi so se menjavali tudi v Linzu, kjer je KAC senzacionalno zmagal, čeprav je igral brez 12 standardnih igralcev! Zmaji so odigrali zelo dobro tekmo in vseskozi vodili, Salzburg ni bil v prednosti niti enkrat v 65 minutah, na koncu pa je slavil po najbolj nenavadnih kazenskih strelih v zgodovini Lige Ebel.
Zmaga v rednem delu bi prinesla KAC
Tekma med Linzem in KAC-em (2:3) je bila končana že vsaj pol ure. Ljubljančani so si želeli na vsak način zmagati po rednem delu. Ko je John Hughes v 50. minuti matiral Martyja Turca za 5:6, je vse kazalo na idealen scenarij. Celovčani bi v nedeljo prišli v Tivoli, predstavniki Salzburga pa so zavijali z očmi, ko so izvedeli, da bi morali iti na Madžarsko. V 53. minuti je Thomas Raffl izenačil na 6:6, Salzburg pa nato ni unovčil dveh prednosti igralca več do konca rednega dela.
Pintarič naj ne bi slišal žvižga
Pred začetkom dodatnih petih minut je bilo jasno, da bi zeleno-beli v primeru zmage gostili Salzburg, v primeru poraza pa bi morali na Madžarsko. V podaljšku je blestel Matija Pintarič, rdeči biki so dobesedno oblegali vrata, a zadetka niso dosegli. Odločali so kazenski streli. V prvi seriji je strel Damjana Dervariča odbil Turco, Pintarič pa je ustavil poskus Matthiasa Trattniga. V drugi seriji je Žiga Pance mojstrsko matiral Turca in vse je kazalo na zmago Olimpije. Sledil je pravi šok na tribunah, kjer se je zbralo 2.290 gledalcev. Pintarič je zapustil vrata pred strelom, ko je proti vratom štartal Robert Earl. Vratar zmajev se je jezil na sodnika Rolanda Kellnerja, da še ni bil pripravljen, a gol je obveljal (1:1 v kazenskih strelih). Hughes je streljal mimo vrat v tretji seriji, Brent Aubin pa je zatresel prazno mrežo, saj je "Pinta" znova zadrsal iz vrat.
Res neverjeten razplet sijajne hokejske predstave v Salzburgu, ki je seveda ponujal odprta številna vprašanja. Predvsem je čudno, da je prišlo do take farse pri kazenskih strelih, če bi lahko zmaji prejeli gol v podaljšku (streli 10:0 za domače). Gledalci so po koncu tekme žvižgali zmajem, igralci Olimpije pa so vsi po vrsti zatrjevali, da nič ni bilo dogovorjeno.
Trener Salzburga Pierre Page je besno zapustil ledeno ploskev, sploh mu ni bilo jasno, zakaj je prišlo do takega konca tekme. Najprej smo srečali trenerja Hannuja Järvenpääja, ki je bil še precej pod vtisom dogodkov. "Pintarič pri drugem kazenskem strelu ni slišal žvižga sodnika. Mislil je, da bodo razveljavili gol in da se bo kazenski strel ponavljal, a se to ni zgodilo. Zadetek je obveljal. Hoteli smo dobiti tekmo in imeti prednost domačega ledu, a se nam ni izšlo, zdaj gremo pač na Madžarsko," je pojasnil finski strateg.
Sapa je v letošnji sezoni trn v peti zmajev
Madžari so v letošnji sezoni kar petkrat premagali Olimpijo, dobili so tudi vse tri tekme v Tivoliju, nazadnje prejšnji petek (3:5). Veliko vprašanje je, če so res toliko lažji tekmec od Salzburga, ki je daleč od prave forme. "V končnici ni slabih ekip. Treba bo igrati precej bolje v obrambni tretjini, kjer smo izgubili vsa srečanja proti njim," je dodal Järvenpää, ki si je odkrito želel igrati s Celovčani, na Madžarsko si seveda ni želel preveč, saj so dolga potovanja, tu so še stroški s hotelom, klubska blagajna pa ni ravno polna. Finec računa, da se bo lista poškodovanih zmanjšala. V nedeljo je predvidena vrnitev Brocka McBrida, Aleš Mušič pa naj bi se vrnil enkrat v četrtfinalni seriji.
Hughes: Pintarič se je odzval zelo čustveno
Iz garderobe je nato prišel najboljši strelec Lige Ebel Hughes. "Zelo blizu zmage smo bili že v rednem delu, zares škoda, da nam ni uspelo. Pri kazenskih strelih v drugi seriji Pinatrič ni slišal piska sodnika. V tretji seriji je bil še vedno jezen na sodnika in zato ni hotel braniti. Odzval se je zelo čustveno. Zdaj se ne počuti dobro, a mi še vedno stojimo za njim. Zdaj gremo v nedeljo na Madžarsko. Mislim, da imamo odlične možnosti za zmago. Res so nas premagali petkrat v letošnji sezoni, vendar smo bili na večini tekem boljši v polju. V končnici se karte premešajo na novo, vsi smo prepričani, da nam lahko uspe. Zame ni nobenih razlik, lahko bi igrali tudi s Salzburgom ali Linzem," je povedal Hughes.
Ž. Pance: Nobenega dogovora ni bilo
Boštjan Goličič se je strinjal s Hughesom: "Pinta je bil jezen na sodnike. Ne sme se zgoditi, da vratar ne sliši piska, potem pa je v tretji seriji še enkrat zapustil vrata zaradi protesta. Naredil je napako, a mi stojimo njemu ob strani. Med tekmo nismo razmišljali o možnih razpletih. Zanimala nas je samo zmaga."
Najboljši igralec tekme je bil Žiga Pance, ki je dosegel dva zadetka, prispeval dve podaji in še zadel iz kazenskega strela. "Občutek ob dveh zadetkih proti nekdanjemu vratarju iz Lige NHL je fenomenalen. Ekipa je igrala odlično, to je prava forma za končnico. V nedeljo se vse začne na novo. Nobenega dogovora ni bilo, zato sem tudi dosegel zadetek pri kazenskih strelih," je pojasnil nekdanji kapetan.
Madžari niso zaščiteni pri sodnikih
V četrtfinalu si lahko Olimpija obeta precej bolj pošteno sojenje in manj pritiska z vseh strani. Salzburg je že leta 2008 za zeleno mizo dobil finale, potem ko so Ljubljančani vodili s 3:1 v zmagah. Lani v četrtfinalu so rdeči biki slavili s 4:1 v zmagah, na četrto tekmo v Tivoli pa sploh niso prišli. Znova se je več dogajalo v pisarnah kot na ledu. V zadnjih petih letih je Salzburg osvojil štiri naslove in ne glede na prednost domačega igrišča bi zmaji zelo težko prišli do polfinala. Sapa se zdi na papirju še kako premagljiva in res škoda bi bilo, če zeleno-beli odličnih predstav z večine tekem rednega dela ne bi kronali s polfinalom.
ČETRTFINALE, prve tekme, nedelja ob 17.30:
LINZ - DUNAJ
MEDVEŠČAK - ORLI ZNOJMO
SAPA FEHERVAR - TILIA OLIMPIJA
SALZBURG - KAC CELOVEC
Igra se na štiri dobljene tekme. Preostali termini tekem so 21. 2., 23. 2., 26. 2. Če bo potrebno, pa še 28. 2., 1. 3. in 4. 3.

Iz Salzburga

Zmaji na Madžarsko, železarji brez končnice