Boštjan Groznik in Guillaume Desbiens sta poskrbela za šov na Trgu republike. Foto: www.alesfevzer.com
Boštjan Groznik in Guillaume Desbiens sta poskrbela za šov na Trgu republike. Foto: www.alesfevzer.com

30-letni krilni napadalec Desbiens je v pretekli sezoni, njegovi prvi evropski, nastopal za Dornbirn v Ligi Ebel. 23. decembra lani je dokazal, da mu vihtenje pesti ni tuje. Na Trgu republike se je pomeril z Boštjanom Groznikom.

Leta 2003 ga je na naboru Lige NHL izbrala Atlanta Trashers. Po kaljenju v mladinskih ligah QMAAA in QMJHL se je v sezoni 2007/08 s Chicagom veselil tudi osvojitve naslova prvaka Lige AHL. Pred sezono 2009/10 je podpisal pogodbo z Vancouvrom. Za Canuckse je 11. oktobra 2009 debitiral v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Sezono 2010/11 je začel v postavi Vancouvra, po poškodbi pa se je preselil nazaj k njihovi podružnici v Manitobi.

"Desbiens je fizični napadalec, ki veliko igra na telo. Zna se tudi potegniti za soigralce in ekipo. Ima dober strel in se zna postaviti pred vrati, od koder ga je težko zriniti. V našo mlado ekipo bo prinesel potrebne izkušnje. Pričakujem, da bo vzornik mlajšim hokejistom”, je pojasnil trener Fabian Dahlem.

Vratar Roy prvič v Evropi
24-letni Roy se bo prvič preizkusil na stari celini. Leta 2009 so ga na naboru izbrali pri ekipi Edmonton Oilers. Na treh tekmah sezone 2009/10 so mu ponudili priložnost branjenja pri njihovi AHL-podružnici, Springfield Falcons. Bil je tudi član kanadske mladinske izbrane vrste, s katero je osvojil srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu. Pred sezono 2011/12 je Roy podpisal triletno pogodbo z Edmontonom, vendar pa priložnosti v Ligi NHL ni dobil. Ves čas je branil med ligama AHL in ECHL. Z Alasko je v sezoni 2013/14 osvojil Kellyjev pokal za zmagovalca Lige ECHL.

"Roy je izredno hiter vratar z odličnimi refleksi. Je zelo atletski tip igralca. Ko ima svoj večer, se lahko kosa z vsemi najboljšimi. Ima veliko talenta in je izredno spreten,” je dodal nemški strateg.

Oba hokejista bosta v Ljubljano pripotovala prihodnji teden. V ponedeljek bodo zmaji začeli priprave.