Jan Muršak se znova odpravlja v Soči, kjer je pred letom dni blestel z
Jan Muršak se znova odpravlja v Soči, kjer je pred letom dni blestel z "risi", zdaj pa mora s CSKA-jem potrditi vlogo prvega favorita za osvojitev Gagarinovega pokala. Foto: MMC RTV SLO
Žiga Jeglič in Rok Tičar (Slovan Bratislava)
Žiga Jeglič in Rok Tičar sta potrdila pričakovanja slovenskih ljubiteljev hokeja in dokazala, da zmoreta igrati na najvišjem nivoju v Evropi. Kljub najverjetnejšemu slovesu Slovana od KHL-a, se za njuno prihodnost ni treba bati. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Navijač Medveščaka
Medveščak je bil v krstni sezoni hit lige, a to mu je zdaj prevzel veliko tradicionalnejši, bogatejši in predvsem konkurenčnejši Jokerit Helsinki. V Zagrebu res imajo še enoletno pogodbo z vodstvom KHL-a, a v novih razmerah je vprašanje, ali se lahko na Hrvaškem najdejo milijoni evrov za hokej. Foto: MMC RTV SLO

Nekoč je rdeči stroj iz Moskve vladal Sovjetski zvezi in je kot dvojnik sovjetske reprezentance med letoma 1977 in 1989 nanizal kar 13 naslovov. A v četrt stoletja po razpadu komunističnega sistema, v katerem je hokejski CSKA sodil med ikone*, niso rdečearmejci osvojili niti ene same lovorike. Zdaj so prvi favoriti, da postanejo prvaki KHL-a.

Na vrhu dva vojaška kluba
Sezona 2014/15 je to končno spremenila in moštvo Jana Muršaka je bilo z naskokom najboljše v rednem delu sezone: po 60 tekmah so zbrali kar 139 točk oz. 16 več od SKA Sankt Peterburga, najbogatejšega evropskega hokejskega kluba, katerega kapetan je Ilja Kovaljčuk.

Prva ovira: novinci iz olimpijskega mesta
CSKA sicer ima svojega zvezdniškega kapetana Aleksandra Radulova, ki je bil z vsega 46 odigranimi tekmami najučinkovitejši igralec lige z 71 točkami (26+47/46). Sam Muršak je po odlični sezoni redni del končal kot četrti strelec CSKA-ja s 17 goli in 26 podajami na 53 odigranih tekmah. A prvi adut Dmitrija Kvartalnova ni zvezdniški napad, temveč disciplinirana obramba, ki je na 60 tekmah prejela vsega 98 golov!

Gagarinov pokal brani "Magnitka"
Rdeče obarvane Moskovčane zdaj čaka soočenje s popolnim hokejskim novincem Sočijem, ki se je v končnico prebil ravno na zadnji dan rednega dela. Naslov prvaka brani Metalurg Magnitogorsk, najprijetnejše presenečenje je pripravil Sibir Novosibirsk z zmago v diviziji Černišev. V izločilne boje so se uvrstili trije neruski klubi: kazahstanski Barys na Vzhodu, na Zahodu pa se bosta med seboj pomerila novinec Jokerit Helsinki in Dinamo Minsk.

Slovenca svetli izjemi v Bratislavi
Preostala dva Slovenca v KHL-u Rok Tičar in Žiga Jeglič sta bila s Slovanom daleč od končnice, na koncu je slovaški klub pristal prav na zadnjem, 14. mestu Zahoda. Porazno sezono v Bratislavi je treba pripisati predvsem finančnim težavam lastnikov, medtem ko sta bila Slovenca redki svetli izjemi. Tičar je na koncu končal kot drugi strelec moštva s 30 točkami (11 golov in 19 podaj na 59 tekmah) in tudi prevzel vlogo 1. centra, medtem ko je bil Jeglič peti najučinkovitejši "orel" s 23 točkami (8+15/57).

Liga ob dvojni krizi na razpotju
Sam KHL se sicer spoprijema z velikimi težavami in izzivi. Na eni strani so gospodarski vzroki, predvsem padec cen nafte, saj je ruska naftna industrija dobičke izdatno preusmerjala v rast KHL-a. Drugi del težav izvira iz geopolitike - Rusija zaradi krize v Ukrajini ni več zaželena partnerica evropskih držav, s čimer se je zaprla tudi pipica ruskih pokroviteljev za klube iz neruskih dežel.

Konec s KHL-om v Zagrebu in Bratislavi?
28-članska liga je prisiljena v boljše gospodarjenje in s tem krčenje: po menjavah v vodstvu lige so neruskim klubom sporočili, da se morajo preživeti sami. Po pisanju ruskih medijev v novi sezoni KHL-a tako naj ne bi bilo več Dinama Rige, Slovana Bratislave in tudi Medveščaka. A v Zagrebu še najbolj vztrajajo, da se to ne bo zgodilo, in obljubljajo za september začetek tretje sezone v KHL-u.


Pari 1. kroga končnice Lige KHL:
Zahod:
CSKA (1) - SOČI (8)
SKA (2) - TORPEDO (7)
DINAMO MOSKVA (3) - LOKOMOTIV (6)
JOKERIT (4) - DINAMO MINSK (5)

Vzhod:
AK BARS (1) - AVTOMOBILIST (8)
SIBIR (2) - TRAKTOR (7)
METALURG MAGNITOGORSK (3) - SALAVAT JULAJEV (6)
AVANGARD (4) - BARYS (5)

* - poglejte napovednik za izvrstni dokumentarni film Rdeča armada (Red Army).