Žiga Pešut je zadel za vodstvo Slovenije po četrt ure igre. Foto: BoBo
Žiga Pešut je zadel za vodstvo Slovenije po četrt ure igre. Foto: BoBo
Tičar v podaljšku priigral zmago risom
Terglav hitro sprejel povabilo Zupančiča

.

Vse reprezentance, ki nastopajo na Bledu, bodo v letošnji sezoni igrale v elitni skupini svetovnega hokeja, Francija in Belorusija bosta tudi tekmici Slovenije v prvem delu prvenstva v Parizu.

Pešut zadel po napaki vratarja Jucersa
Že začetek srečanja je napovedal trdo in borbeno tekmo. Za Slovenijo je imel v prvi tretjini prvo priložnost Tičar po podaji Davida Rodmana, potem pa je v 15. minuti udaril četrti napad. Po podaji Aleša Mušiča je zadel Žiga Pešut, potem ko je latvijski vratar Maris Jucers slabo posredoval in mu je plošček ušel čez golovo črto.

Muršak z izpahnjenim ramenom
V nadaljevanju so Latvijci pritisnili, Slovenci pa so se dobro branili, občasno pa tudi sami zapretili. A v 26. minuti so po nekaznovanem naletu tekmecev ostali brez kapetana Jana Muršaka, ki je s poškodovano ramo oddrsal z ledu. Prvi zdravniški pregled je pokazal izpahnjeno ramo. V 37. minuti je za vrati odstopilo pleksisteklo, zato so zadnje tri minute druge tretjine odigrali naknadno, nato le zamenjali strani in začeli zadnjih 20 minut.

Latvijci v dveh minutah do preobrata
Pritisk Latvijcev je obrodil sadove na začetku zadnje tretjine, ko so hitro premagali Luko Gračnarja. Že v 47. sekundi je izenačil Nikolajs Jelisejevs. Slovenci so imeli veliko težav pri organizaciji napada, po napaki v obrambi in izletu Gračnarja iz vrat pa je zadel še Edgars Kulda v 43. minuti.

Rodman izenačil osem desetink pred piskom sirene
Šele v 49. minuti je prvi strel v tej tretjini sprožil Boštjan Goličič, a je bil vratar Latvije zbran, minuto pozneje pa je Tičar zadel vratnico. Slovenci so imeli sredi tretjine kar dve minuti prednost dveh igralcev, ki pa je ostala neizkoriščena, tudi Sabolič je zadel vratnico, Rodman pa je zgrešil iz bližine.

Ko je že vse kazalo na latvijsko zmago, je selektor Nik Zupančič ob novi številčni prednosti v zadnji minuti iz vrat potegnil še Gračnarja, le osem desetink pred koncem pa je Rodman izsilil podaljšek.

Tičar preprečil kazenske strele
V podaljšku so bili na ledu na vsaki strani po trije hokejisti, igra je bila hitra, priložnosti pa so se vrstile. Risi so imeli tudi v dodatnih petih minutah prednost igralca več, tik po izteku kazni pa je Tičar 20 sekund pred koncem odločil zmagovalca.

Slovenija bo v petek igrala ob 19.30 proti Franciji, v soboto pa ob 16.30 proti Belorusiji.

1. krog:
LATVIJA - SLOVENIJA
* 2:3 (0:1, 0:0, 2:1)
500; Jelisejevs 41., Kulda 43.; Pešut 15., D. Rodman 60., Tičar 65.
* - po podaljšku

FRANCIJA - BELORUSIJA
0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Lopačuk 33., Drozd 40., Graborenko 48.


2. krog, petek ob 16.00:
BELORUSIJA - LATVIJA

Ob 19.30:
SLOVENIJA - FRANCIJA


3. krog, sobota ob 16.30:
BELORUSIJA - SLOVENIJA

Ob 20.00:
LATVIJA - FRANCIJA

Tičar v podaljšku priigral zmago risom
Terglav hitro sprejel povabilo Zupančiča