Matjaž Kopitar je zelo zadovoljen s potekom priprav. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kopitar je zelo zadovoljen s potekom priprav. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Leber in Anže Kuralt
Rok Leber in Anže Kuralt sta odpadla s seznama za SP. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Kristan
Robert Kristan je branil prvo polovico tekme proti Avstriji. Foto: www.alesfevzer.com
Risi v Tivoliju opravili z Avstrijci

Selektor Matjaž Kopitar je po nedeljski tekmi naredil še en rez v ekipi, odpovedal se je Anžetu Kuraltu in Roku Leberju. "Upam, da ne bo nobene poškodbe, nekaj rezerve pa je treba imeti. A to je treba narediti in to je bila odločitev," je skrajšani seznam pospremil Kopitar, ki sina Anžeta pričakuje v torek.

"Veliko je bilo dobrega, tako da bomo gledali s pozitivne strani. Prevladovali smo večino tekme, štiri minute kazni so nam malo vzele ritem. Takrat smo dobili gol, a napaka je tudi to, da ne daš gola, če imaš toliko priložnosti. Malo moramo poenostaviti, za to se trudimo in se bomo še trudili, upam, da bo šlo potem tudi več v gol," je dvoboj s severnimi sosedi ocenil selektor.

V nedeljo je bilo na klopi kar 26 igralcev, tako da je lahko ena peterka v vsaki tretjini tudi počivala. A širša baza je v tem delu priprav še razumljiva, selektor pa ima tako še nekaj rezerve, če bi se kaj zalomilo pri poškodbah. Čaka še na Andreja Tavžlja, ki še igra v ruski drugi ligi, vratar Luka Gračnar pa je imel po naslovu še nekaj obveznosti pri prvakih iz Salzburga. Kopitar je napovedal, da bo na SP zelo verjetno odpeljal devet branilcev.

Ta teden še devet treningov
Program reprezentance predvideva še devet treningov, zadnji bo v ponedeljek, 27. aprila, potem pa bo ekipa odpotovala v Nemčijo in od tam na Češko. "Ko delamo videoanalize, fantom predstavimo, na kaj bo treba biti pozoren. Napake se med elito kaznujejo. Začeli bomo uigravati tri peterke, ki bodo zdaj že kar stalne, če ne kar vse štiri. Detajle bomo zdaj začeli trenirati, tako kot igro z igralcem več in manj," je o zadnjih izzivih dejal selektor.

Priprave so letos opravili delno na Jesenicah, delno pa v Ljubljani. "Naučili smo se, da moraš poskrbeti, da ni monotono. Fantje morajo biti ves čas na visoki moralni ravni, tudi prosti dnevi so koristni. Če pelješ utrujeno ekipo na SP, si že na startu hendikepiran. Tekmece že spremljamo, sploh te prve nasprotnike. Dobili bomo nekaj gradiva, še posebej je pomembno, ker so menjali trenerje in potem se zamenja sistem. A te velike ekipe se bodo spreminjale do konca. Razen prvih dveh bomo druge preučevali, ko bomo tam," je še dodal Kopitar.

Muršak: Kopitar je velika oseba, veliko pomeni tej ekipi
Jan Muršak
je v Tivoliju dokazal, da je pravi velemojster hokeja. Dosegel je tretji zadetek za rise. "Odigrali smo zelo dobro tekmo, bili smo veliko boljši od Avstrijcev. Z igro smo lahko zadovoljni, Avstrijci pa so iz malo priložnosti zadeli trikrat, zato je bila zmaga bolj tesna. Delamo preveč napak v obrambi in srednji tretjini. Proti bolj kakovostnim ekipam bo zelo nevarno pred vrati, če bomo delali take napake. Viden je napredek v primerjavi s tekmama proti Japoncem. Zelo dobro je, da imamo še nekaj časa za uigravanje. Kmalu se nam bo pridružil še Anže Kopitar, peterke se bodo še malce spremenile. Vedno rad igra za reprezentanco. On je velika oseba, velik igralec in tej ekipi res veliko pomeni. Imamo še nekaj rezerv. Vsi se poznamo med seboj," je poudaril sijajni napadalec.

SKA ima najboljšo in najdražjo ekipo v KHL-u
Hitro je pozabil veliko razočaranje iz Lige KHL, ko je z moskovskim CSKA-jem vodil že s 3:0 v zmagah nad SKA-jem iz St. Peterburga, potem pa so Moskovčani izgubili štirikrat zapored. SKA je na krilih Ilje Kovaljčuka v nedeljo zanesljivo osvojil Gagarinov pokal.
"Po klubski sezoni sem si vzel sedem dni počitka. Zdaj sem že ujel pravi ritem. Nisem presenečen, da je SKA iz St. Peterburga osvojil Ligo KHL. Imajo najboljšo ekipo, največ so zapravili za igralce. Že nekaj let so se borili za ta uspeh," je dodal Muršak.
"Raza": Privilegij je, da lahko še igram na vrhunski ravni
Pred tekmo se je predsednik hokejske zveze Matjaž Rakovec z dresoma s številkami zahvalil Tomažu Razingarju za 200. in Žigi Pavlinu za 100. nastop v izbrani vrsti.

"Avstrija je bila naš najboljši nasprotnik na pripravljalnih tekmah. Imeli smo tudi nihanja v igri, odigrali pa smo dobro tekmo. Čaka nas še naporen teden treningov, nato pa sledi še tekma z Nemci v Berlinu," je poudaril Razingar, ki bo v soboto dopolnil 36 let. "Privilegij je, da lahko pri svojih letih še igram na tej vrhunski ravni. K sreči so se me poškodbe izognile. Nikogar več ne lovim, še kakšno tekmo bom dodal."

Risi v Tivoliju opravili z Avstrijci