Konec dober, vse dobro. Gasilska fotografija po še enem uspešnem prvenstvu. Foto: EPA
Konec dober, vse dobro. Gasilska fotografija po še enem uspešnem prvenstvu. Foto: EPA
Risi
Petje Zdravljice skupaj s polno dvorano Tivoli. Foto: EPA
Žiga Jeglič
Žiga Jeglič je bil z 2 goloma in 9 podajami razglašen za najboljšega napadalca prvenstva. Foto: EPA
Rok Tičar
Rok Tičar, 20-letni Jeseničan, je na prvenstvu zablestel v polnem sijaju. Foto: EPA
Slovenija
Veselje na tivolskem ledu. Slovenija je v tem športnem hramu na svetovnih prvenstvih neporažena že 17 let. Foto: EPA
Tomaž Razingar
Tomaž Razingar v eni od akcij pred vrati Zoltana Hetenyija. Foto: EPA
Risi za konec pohrustali še Madžare

Risi so zasenčili do tega kroga še neporažene vzhodne sosede. Pot do zmage je odprla napaka vratarja Zoltana Hetenyija že v 50. sekundi srečanja, ki jo je izkoristil Rok Tičar. Pozneje so slovensko premoč (končno razmerje strelov 36:15) kronali še Aleš Kranjc, drugič Tičar in Jan Muršak. Slovenija bo tako drugo leto igrala na svetovnem prvenstvu elitne divizije na Slovaškem.


Poškodba Urbasa, gol Tičarja

Tekma se je za rise začela slabo, saj je že po 40 sekundah obležal Jan Urbas in z izpahnjenim ramenom odšel v slačilnico. Že nekaj sekund pozneje pa vodstvo Slovencev. Hetenyi se je nerodno zapletel za vrati, tako da mu je plošček odvzel Urbasova zamenjava v 3. napadu Žiga Pance in ga podal pred vrata, kjer je Tičar zatresel prazno mrežo.

Sille zadel ob igralcu manj
V 7. minuti je bil izključen Gergo Nagy, a Slovenci prednosti niso izkoristili. Nasprotno, prav ob izteku kazni madžarskega branilca je zadel Tamas Sille, ki je po dobljenem sodniškem metu ustrelil z modre črte, plošček pa je med letom ob dotiku palice Martona Vasa spremenil smer in preletel vratarja Andreja Hočevarja. Sledila je nova izključitev na madžarski strani, po kateri se je izjemna priložnost ponudila Tomažu Razingarju, vendar je slovenski kapetan preslabo streljal. Dinamična igra je postregla še z nekaj (pol)priložnostmi na obeh straneh, a se mreži nista zatresli. Razmerje strelov po 1. tretjini je bilo 12:11 za Slovenijo.

Hetenyi dvakrat ustavil Muršaka
Že v uvodnih sekundah nadaljevanja se je Muršak sam znašel pred Hetenyjijem, a se je namesto za strel odločil za preigravanje, kjer pa ni bil uspešen. V 24. minuti je moral na kazensko klop Andras Horvath, čemur je sledilo obleganje madžarskih vrat. Do izjemne priložnosti je znova prišel Muršak, a mu je veselje preprečil izjemni Hetenyi.

Kranjčev izstrelek končal v mreži
V 34. minuti nova številčna prednost za Slovence, ki so pritisnili proti madžarskim vratom. Po eni izmed "vročih" akcij sta se v lažji pretep zapletla David Rodman in Omar Ennaffati in si prislužila kazen. Naslednja, četrta izključitev Madžarov v 2. tretjini je vendarle prinesla slovenski gol. Najprej je Žiga Jeglič izgubil dvoboj na "štiri oči" s Hetenyijem, nato pa je Aleš Kranjc s strelom z desne strani le matiral Hetenyija. Razmerje strelov v 2. delu je bilo kar 14:3 v slovensko korist.

Tičar še drugič kaznoval Madžare
Zadnji del se ne bi mogel začeti bolje. Riso so imeli zaradi izključitve Janosa Vasa v zadnji minuti 2. tretjine igralca več. Strel Žige Pavlina z modre črte je Hetenyi odbil do Jegliča, ta pa je podal v sredino, kjer je osamljeni Tičar poslal plošček pod prečko. Zadetek je dal krila varovancem Johna Harringtona, ki bi kaj lahko dosegli še kakšen gol. Madžari so poskušali zabiti zadetek priključka, a je slovenska obramba zlahka odbijala napade. Vse dvome o potniku v elitno skupino je v 54. minuti razblinil Muršak, ki je potegnil iz slovenske tretjine, nato pa presenetil Hetenyija s strelom za njegovo desno vratnico. Sledilo je le še odštevanje do velikega slavja v Tivoliju ...

Hrvaška v divizijo II
V tekmi za končno 3. mesto je Poljska z 2:1 premagala Veliko Britanijo, medtem ko je Hrvaška s 5:2 izgubila z Južno Korejo, s čimer je izpadla iz divizije I.

Jeglič najboljši napadalec
Za najboljšega vratarja svetovnega prvenstva je bil izbran Britanec Stephen Murphy, najboljši branilec je postal Madžar Andras Horvath, najboljši napadalec pa Slovenec Žiga Jeglič.

SVETOVNO PRVENSTVO DIVIZIJE I
SKUPINA B, Ljubljana, 5. krog

SLOVENIJA
- MADŽARSKA
4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
4.500; Tičar 1., 42., Kranjc 38., Muršak 54.; Sille 7.
Streli: 36; 15
Obrambe: Hočevar 14; Hetenyi 32
Izključitve: 8 min; 36 min
Najboljši igralec: Tičar; Sille

HRVAŠKA - JUŽNA KOREJA
2:5 (1:3, 0:1, 1:1)
Lovrenčić 10., Kanaet 59.; Song 1., 9., Park 12. , Kim KS 23., Kim VJ 58.
VELIKA BRITANIJA - POLJSKA
1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Hill 18.; Rzeszutko 38., Lopuski 54.

Lestvica:                            
SLOVENIJA 5 4 1 0 0 29:10 14
MADŽARSKA 5 4 0 0 1 21:6 12
POLJSKA 5 3 0 0 2 15:12 9
VELIKA BRITANIJA 5 2 0 1 2 10:10 7
JUŽNA KOREJA 5 1 0 0 4 13:21 3
HRVAŠKA 5 0 0 0 5 4:33 0







Risi za konec pohrustali še Madžare