Edini cilj, ki ga ima Slovenija na domačem svetovnem prvenstvu, je zmaga, za kar pa bo v petek treba premagati neugodne Madžare, ki imajo po štirih krogih točko več. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Edini cilj, ki ga ima Slovenija na domačem svetovnem prvenstvu, je zmaga, za kar pa bo v petek treba premagati neugodne Madžare, ki imajo po štirih krogih točko več. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Ted Sator
Ted Sator je kot selektor Slovenije gladko slavil na prvenstvu pred tremi leti, tokrat lovi zlato z Madžarsko. Na vprašanje, koga ne pogreša v Sloveniji, je gladko odgovoril, da 'Anžeta Kopitarja', ki je bil takrat najboljši igralec turnirja. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
David Rodma
David Rodman je med tistimi izkušenimi igralci, od katerih selektor Harrington na odločilni tekmi pričakuje največ tako v napadu kot v obrambi. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Zoltan Hetenyi
Zoltan Hetenyi je navdušil s predstavami v Ljubljani, a zrelostni izpit ga čaka na tekmi s Slovenijo, kjer bi znala priti do izraza njegova mladost. Foto: Iztok Novak
Harrington in Sator pred odločilno tekmo
V petek čaka rise odločilni obračun

Tekmeca, ki se zaradi dolgoletnih klubskih srečanj poznata do obisti, sta prišla na SP divizije I, skupine B z enim samim ciljem - zmaga in napredovanje ter vrnitev med 16 najboljših hokejskih reprezentanc na svetu. Nasproti si tako stojita bolj napadalno navdahnjena Slovenija Johna Harringtona in obrambno trdna Madžarska Teda Satorja.

Sator zvest obrambni igri
"Ko pride do odločilne tekme, ne iščeš slabosti nasprotnika, temveč želiš unovčiti svoje prednosti. Slovence moramo držati stran od ploščka, s čimer se bodo naše možnosti za uspeh izredno povečale. Smo optimistični, ker imamo velike možnosti za uspeh, in to je vse, kar potrebujemo," je optimistično razpoložen Sator, ki je pred tremi leti v Hali Tivoli popeljal rise do zadnje zmage v drugem razredu svetovnega hokeja. Pristop ameriškega strokovnjaka je znan: "V vseh športih zmaguje obramba, od tu naprej se gradi vsako šampionsko moštvo." Da je uglajeni trener povsem predan zastavljenemu cilju, pričajo naslednje besede: "Pet tekem v sedmih dneh, to ni družabni obisk Slovenije."

"Motivacija ne sme biti vprašanje"
"Potem ko mediji že vse od začetka govorijo le o tekmi z Madžarsko, se lahko temu zdaj posvetim še jaz," je Harrington po zmagi nad Južno Korejo naznanil, da je čas še za zadnji, peti korak na poti k zmagi na turnirju. "Madžari so izredni v obrambi. Imajo obrambno taktiko, so pa tudi dobri napadalci. To bo prava bitka. Moramo biti potrpežljivi," je pričakovanja pred "finalom" razkril slovenski selektor, ki se tudi veseli razpoloženja na tekmi, ki ga bodo pripravili slovenski in madžarski navijači.

"Naši mladi igralci so naša moč. Igrajo z veliko zanosa, zabavajo se v igri, to bo zanje samo še ena tekma, polna dvorana bo zanje spodbuda, ne pa pritisk. Starejši igralci ne bi smeli imeti težav z motivacijo. V takih položajih so že bili v preteklosti. Zdaj se morajo izkazati kot vodje moštva, brez tega ne moremo biti uspešni," je Harrington na eni strani znova pohvalil mlade hokejiste iz tretje in četrte peterice, hkrati pa izrazil visoka pričakovanja glede starejših igralcev, ki bodo morali na odločilni tekmi bolj stopiti v ospredje.

D. Rodman: "Imamo več talenta"
"Mislim, da imamo kakovostnejšo ekipo, več talenta, in na tej tekmi bi morali zmagati. Daljšo klop imamo, naši mladi so pokazali, da znajo igrati zelo dobro. V tretjem in četrtem napadu se lahko na takih tekmah naredi velika razlika," meni izkušeni David Rodman, ki priznava, da si je privoščil preveč izključitev, kar pa se v petek ne bo smelo zgoditi. "V petek bo odločala obramba, naš napad bo poskrbel, da bomo dosegli nekaj zadetkov, moramo pa igrati bolje v obrambi kot oni," je ključ za uspeh po mnenju Jana Muršaka, ki igra v napadu skupaj z bratoma Rodman.

Javnost je nabolj navdušila trojka Jan Urbas-Rok Tičar-Žiga Jeglič. "Madžarska igra zelo defenzivno, zmeraj ima spredaj samo enega napadalca. A ko začutijo priložnost, vsi kar nekako skočijo, tako da je treba biti zelo pazljiv. Predvsem pri oddaji ploščka v srednjo tretjino," razmišlja Jeglič, z devetimi točkami najučinkovitejši igralec turnirja. Center njegovega napada Tičar: "Njihova prednost sta obrambna igra in pa vratar, ki je doslej prejel zelo malo zadetkov."

Prvi madžarski adut je vratar
Prvo ime Madžarske na turnirju je 22-letni vratar Zoltan Hetenyi: "Pred prvenstvom smo se zavedali, da nas pred zadnjo tekmo s Slovenijo čakajo štirje pomembni koraki, zdaj smo s tem opravili. Slovenija je najboljše moštvo na turnirju, mi pa smo prvi izzivali. Odigrati bomo morali pametno in potrpežljivo ter dati vse od sebe vseh 60 minut." Vratar Albe je na štirih tekmah prejel le dva gola na prvi tekmi, nato pa je vpisal tri zaporedne "shutoute".

Palkovics se hrani za "finale"
Močan adut vzhodnih sosedov bo prekaljeni napadalec Krisztian Palkovics, ki pa je prvi gol dosegel šele v sredo: "Hranil sem se za zadnji dve tekmi. Treba bo veliko drsati in streljati. Vratar in obramba sta trdna, proti Slovencem pa bo treba dati tudi kakšen gol več." Najučinkovitejši Madžar je s šestimi točkami (2+4) Balasz Ladanyi, ki je prepričan, da sta reprezentanci resnično izenačeni: "Ni pomembno, koliko tekem smo zmagali, gremo korak za korakom in na koncu bo pričakovano ter zasluženo odločala peta tekma s Slovenijo. Na koncu bo odločila tudi sreča."

5. krog, petek ob 13.00:
HRVAŠKA - JUŽNA KOREJA

Ob 16.30:

VELIKA BRITANIJA - POLJSKA

Ob 20.00 (prenos na TVS 2):
SLOVENIJA - MADŽARSKA


Lestvica:

MADŽARSKA 4 4 0 0 0 20:2 12
SLOVENIJA 4 3 1 0 0 25:9 11
VELIKA BRITANIJA 4 2 0 1 1 9:8 7
POLJSKA 4 2 0 0 2 13:11 6
JUŽNA KOREJA 4 0 0 0 4 8:19 0
HRVAŠKA 4 0 0 0 4 2:28 0

Harrington in Sator pred odločilno tekmo
V petek čaka rise odločilni obračun