Matjaž Kopitar si je v nedeljo ogledal drugo tekmo finala državnega prvenstva. Z videnim pa seveda ni mogel biti zadovoljen. Foto: Iztok Novak
Matjaž Kopitar si je v nedeljo ogledal drugo tekmo finala državnega prvenstva. Z videnim pa seveda ni mogel biti zadovoljen. Foto: Iztok Novak
Marcel Rodman
Marcelu Rodmanu se znova ni uspelo prebiti v finale Lige Ebel. Na Slovaškem bo nedvomno zelo motiviran. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Robert Kristan in Andrej Hočevar
Robert Kristan nikakor ni našel skupnega jezika s selektorko navezo John Harrington-Dany Gelinas. Matjaž Kopitar še kako računa na vratarja Medveščaka. Foto: Iztok Novak
Kopitar objavil spisek za uvodni prijateljski tekmi

Razlog za tako zasedbo selektorja Matjaža Kopitarja so predvsem poškodbe in finale, v katerem nastopajo številni reprezentančni kandidati. Slovenska ekipa se že od srede marca pripravlja na Bledu, toda na začetku je bilo na treningih le malo igralcev, prišli so tisti, ki niso več imeli svojih klubskih obveznosti. Zdaj ima Kopitar na voljo že precej številnejšo zasedbo, na Madžarsko pa bo konec tedna popeljal jedro reprezentance do 20 let in nekatere izkušene nosilce igre. Danes sta se pripravam pridružila še brata Marcel in David Rodman, ki sta z Dunajčani izpadla v polfinalu Lige Ebel.

Poškodbe izločile veliko kandidatov
Slovenski selektor tudi zaradi poškodb ne more računati na kar nekaj hokejistov, ki bi nedvomno dobili mesto v ekipi za Slovaško. Anže Kopitar je po prvi resnejši poškodbi v karieri že končal sezono, a njegov nastop na SP-ju bi bil zaradi zelo verjetne uvrstitve njegove ekipe v končnico Lige NHL vprašljiv. Ne bo poškodovanega Eda Terglava, poškodovan je Jan Urbas, prav tako Žiga Svete, ki bo izpustil uvodni tekmi z Madžarsko in se bo pozneje pridružil pripravam. Nejasna je usoda Jana Muršaka, ki mu z ekipo Rapids dobro kaže v Ligi AHL, morda pa ga bodo v Detroitu uvrstili tudi na seznam za končnico v NHL. Rok Pajič še igra v kvalifikacijah za češko ekstra ligo.

Na Madžarskem ne bo nobenega pritiska
Slovenija bo z Madžarsko, ki se pripravlja na domače svetovno prvenstvo divizije I, igrala dve tekmi, prvo v petek v Budimpešti, drugo pa v soboto v Szekesfehervarju. "Za Madžare bosta ti tekmi generalka. Iskal sem tekme za razbijanje monotonije priprav. Ne čutim nobenega pritiska. Tja grem s fanti, ki so igrali za ekipo do 20 let, zraven imamo določene, če lahko tako rečem, veterane, ki bodo to breme sprejeli. Pričakujem dober test, tako za vratarja kot za te mlajše fante. In glede na število poškodb si bo mogoče kakšen od teh mladih že letos priboril mesto v ekipi. O imenih ne bi govoril, a nad nekaterimi sem prijetno presenečen," je dejal selektor Kopitar in dodal: "Z zagnanostjo ni nobenih težav. Dejstvo pa je, da so treningi eno, tekme pa bodo nekaj drugega. Vsi skupaj že komaj čakamo."

Na Madžarsko bodo odpotovali tudi vratarja Robert Kristan in Andrej Hočevar, Andrej Tavželj, Tomaž Razingar, Marcel in David Rodman, povratnik po poškodbi Mitja Šivic. Ob njih pa je na seznamu Kopitarja precej mladih igralcev (Žiga Pešut, Luka Bašič, Ken Ograjenšek ...).

Selektor nezadovoljen z ravnjo hokeja v DP-ju
Kopitar si je v nedeljo ogledal tudi drugo finalno tekmo državnega prvenstva, kjer so Jeseničani na pol poti do naslova. "S tem ne moreš biti zadovoljen. To ni raven Lige Ebel, kaj šele raven skupine A. In zelo malo bo časa, da bodo ti fantje preklopili v glavah in da bodo tudi fizično sposobni težkih tekem. Vsekakor ni v redu," je poudaril Kopitar.

Prihodnji torek s Kazahstanom v Tivoliju
Selektor računa, da bo imel za zadnji test pred odhodom na SP za tekmi v Franciji (15. in 16. aprila) na voljo vse najboljše slovenske igralce. Vmes bo 12. aprila še domača tekma s Kazahstanom.

"Motivacije je za reprezentanco dovolj. Skupina A je poseben motiv, tudi jaz se še čutim sposobnega, da pomagam tej ekipi. Pozna se, da je precej novih obrazov. Vsi pa so zelo pridni, zavzeti. Same pozitivne stvari," je pred svojim začetkom priprav dejal Marcel Rodman.

"Rad bi izpostavil, da je HZS naredil res dobro delo za nas. Tudi Matjaž Kopitar je prišel predčasno domov, zato da smo imeli že tri tedne treningov. Lahko povem, da so bili treningi zelo težki, delali smo trdo in v garderobi vsakdo že razmišlja o prihajajočih tekmah. Zelo se že veselimo tekem na Madžarskem, prav vsak izmed nas pa bi rad dokazal, da sodi v to reprezentanco," je razmišljal branilec Andrej Tavželj.

Reprezentanca Slovenije za prijateljski tekmi z Madžarsko:

Vratarji: Robert Kristan (Medveščak), Andrej Hočevar (Pontebba), Aleš Sila (Gradec)

Branilci: Greg Kužnik (Beljak), Aleš Kranjc (Sapa Fehervar), Andrej Tavželj (Pontebba), Sabahudin Kovačevič (Alleghe), Jakob Milovanovič (Žilina), Luka Tošič (Briancin), Dejan Rakovič (Jesenice mladi), Luka Ščap (Liptovsky Mikulaš)

Napadalci: Tomaž Razingar (Beljak), Mitja Šivic (Briancon), Jaka Ankrst (Briancon), Marcel Rodman (Dunaj), David Rodman (Dunaj), Rok Leber (Lidingö), Miha Verlič (Opava), Žiga Pešut (Opava), Luka Bašič (HK Olimpija), Ken Ograjenšek (HK Olimpija), Sašo Rajsar (Odense), Anže Florjančič (HK Olimpija)

Kopitar objavil spisek za uvodni prijateljski tekmi