Risi so na prvenstvu na Slovaškem dosegli zmago nad Latvijo, poraz po kazenskih strelih z Nemčijo in štiri poraze (Slovaška, Rusija, Avstrija in Belorusija). Foto: EPA
Risi so na prvenstvu na Slovaškem dosegli zmago nad Latvijo, poraz po kazenskih strelih z Nemčijo in štiri poraze (Slovaška, Rusija, Avstrija in Belorusija). Foto: EPA
Matjaž Kopitar na klopi Slovenije
Selektor Kopitar je priznal, da risi na Slovaškem niso dosegli zastavljenega cilja. Foto: Reuters
Robert Kristan
Težkega poraza risov proti Belorusiji ni mogel preprečiti niti sicer odlični Kristan. Foto: Reuters
Grenko slovo risov

Po dobrih predstavah v uvodnem delu svetovnega prvenstva elitne divizije na Slovaškem, ki so sicer obrodile le eno točko (za poraz po kazenskih strelih proti Nemčiji) ter po prvi zmagi nad Latvijo, so bili apetiti veliki. Prva hladna prha je sledila proti Avstriji, ki je na prvenstvu premagala le Slovence, druga pa proti sicer močnim Belorusom, ki jih Slovenija na uradnih tekmah doslej še ni premagala.

Kopitar ne išče izgovorov
"Izpadlo je kot najslabša predstava na SP, a če smo iskreni, je bila Belorusija boljša v vseh elementih. Bili so hitrejši, močnejši, vse jim je delovalo. Mi smo se zavedali, s kakšnim nasprotnikom bomo igrali. Skušali smo dali maksimum, vsi so se trudili. A treba se je pogledati v ogledalo, realnost pa je takšna, kot je. Vsi so so se zavedali, da tudi tekma z Avstrijo, če bi jo dobili, ne bi določala. Skupina za obstanek je bila spet izredno močna in nekako potrebuješ tudi nekaj sreče. Ne moremo iskati izgovorov, cilja nismo dosegli, smo pa postavili mejnike in načela za naprej," je po najhujšem porazu (1:7) na tem prvenstvu misli strnil Kopitar, oče prvega Slovenca, ki je zaigral v Ligi NHL Anžeta Kopitarja.

Razočaranje po porazu je bilo veliko, a kapetan Tomaž Razingar prvenstva ne zapušča s sklonjeno glavo. "Ponosen sem na fante, ponosen sem, da smo Slovenci. Dali smo vse od sebe. Bilo je premalo, ampak nikomur ne moremo ničesar očitati. Belorusija je bila premočna. Pripravljali smo se od 15. marca, da bi ostali v tej skupini, na koncu je bilo to premalo. Premagali smo Latvijo z igro, ki je bila res dobra. Še vedno smo bili v igri do zadnje tekme, ampak Belorusi so bili boljši v vseh elementih igre," je priznal Razingar.

Risi napovedujejo vrnitev
S kapetanom risov se strinja tudi Robert Sabolič. "Ne smemo tiščati glave dol. Drugo leto je novo svetovno prvenstvo, na žalost v skupini B. Ampak naredili bomo vse, da pridemo nazaj. Mogoče bi si zaslužili obstanek, a to je naša realnost. Skušali se bomo vrniti čez dve leti. Mogoče nam je tudi malo zmanjkalo moči, mogoče smo bili malo utrujeni. Proti Belorusiji je bila še najslabša tekma, ker smo premalo drsali in delali prekrške," je napadalec, ki je dosegel edini zadetek proti zadnjim slovenskim tekmecem, iskal vzroke za poraz.

"Pustili smo jim, da so zgodaj prišli do zadetka. Naš načrt je bil, da ohranimo izid 0:0 čim dlje in čakamo na njihove napake," je razkril Žiga Jeglič. "Skupina za obstanek je psihično zahtevna, saj je veliko vzponov in padcev, še posebej za mlade igralce. Zdaj moramo zmagati prvenstvo v diviziji I," je dodal 23-letni krilni napadalec.

"Na tem testu smo padli"
"Zelo smo razočarani, še posebej, ker smo odigrali nekaj zelo dobrih tekem. V preteklosti v uvodnih delih prvenstev nismo igrali pomembne vloge, letos pa smo proti Slovaški in Rusiji odigrali dobro. Zato smo ob izpadu še toliko bolj razočarani," je po najhujšem porazu proti reprezentanci, ki jo Slovenija na uradnih tekmah še ni premagala, povedal pomočnik kapetana Mitja Robar. "Vrniti se moramo čim prej. Imamo nekaj mladih igralcev, ki so pokazali, da lahko reprezentanca računa na njih in da lahko v nekaj letih postanejo nosilci igre. Naslednjič moramo igrati bolje. Na tem testu smo padli," je dodal Štajerec.

Grenko slovo risov