Zdi se, da zmaga Slovenije na domačem turnirju ne bi bila popolna, če se med strelce ne bi vpisal še Anže Kopitar. To mu je uspelo sredi druge tretjine. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Zdi se, da zmaga Slovenije na domačem turnirju ne bi bila popolna, če se med strelce ne bi vpisal še Anže Kopitar. To mu je uspelo sredi druge tretjine. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Slovenija, okrepljena z NHL-igralcema Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom, je v četrtek premagala Italijo, v petek Francijo in za konec turnirja še Avstrijo. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Rok Tičar
Prva slovenska napadalna trojka (na fotografiji Rok Tičar) je bila zelo opazna v prvi tretjini, ko je edini zadetek dosegel Žiga Jeglič. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Pod naleti risov klonili tudi Avstrijci

Slovenija je prevladovala, bila razpoložena v napadu in si le sredi zadnje tretjine privoščila nekaj zmede v obrambi. Med strelci je bil tudi Anže Kopitar: "Vedno je lepo doseči gol, še slajše pa je, če ti to uspe na domačem ledu. Tega sem čakal že kar nekaj časa. Mislim, da je od zadnjega minilo že štiri leta in pol. Zelo dober občutek!"

Kranjc najboljši igralec turnirja
Aleš Kranjc je z močnim strelom z razdalje v 48. minuti povišal vodstvo na 4:1. S tremi goli in dvema podajama je bil odlični branilec izbran za najboljšega igralca turnirja. "To mi nekaj pomeni, še več pa skupna zmaga Slovenije in da smo odigrali tri zelo dobre tekme."

V prvi tretjini v polno Žiga Jeglič
V prvi tretjini je Slovenija izkoristila enega od štirih "power playev", ko se je odlično znašel Žiga Jeglič, ušel branilcema in premagal vratarja Bernharda Starkbauma. Avstrija je imela lepo priložnost za izenačenje, ko je bil Matthias Trattnig sam pred Andrejem Hočevarjem, ki ga je rešila vratnica.

Velika napaka Hočevarja
V drugi tretjini je vodstvo s silovitim udarcem pod prečko s sedmih metrov povišal odlični Jan Muršak. Avstrijci so nepričakovano znižali zaostanek, ko je Markus Schlacher izkoristil veliko napako vratarja Hočevarja, ki je menil, da je pokril plošček, a mu je ušel.

Mojstrovina Anžeta Kopitarja
4.500 gledalcev v Tivoliju je nato dočakalo zadetek Anžeta Kopitarja. Podal mu je Robert Sabolič, Kopitar pa je v slogu NHL-mojstra obšel Starkbauma in zanesljivo zadel. V 34. minuti je imel priložnost Sabolič (ob igralcu manj), ko je sam pridrsal pred avstrijski gol.

Kranjc natančen z modre črte
Po drugi tretjini je bilo 3:1, slovensko premoč pa je dobro ponazorilo tudi razmerje v strelih (22:11). V zadnji tretjini je padlo kar pet zadetkov. Slovenija je še četrtič zadela z igralcem več, ko je z modre črte udaril Aleš Kranjc.

Nekaj zmede pred slovenskimi vrati
Avstrijci se niso predali, sredi zadnje tretjine so bili zelo nevarni. Najprej je zadel Michael Raffl, na katerega je obramba pozabila, v naslednji akciji pa je bil blizu Thomas Koch. Toda nevarnosti, da bi Slovenci zapravili zmago, ni bilo.

Kapetan odločil tekmo
Na 5:2 je po odlični podaji Anžeta Kopitarja povišal kapetan Marcel Rodman in tekma je bila odločena. V slovenski izbrani vrsti se je v predzadnji minuti med strelce vpisal še Jan Urbas, ki je zadel prazno mrežo. Razmerje v strelih je bilo na koncu 33:19.

Organizatorji Sporto konference v sodelovanju z Anžetom Kopitarjem z dražbo palice, s katero je Hrušičan ekipo Los Angeles Kings popeljal do naslova najboljše ekipe v Ligi NHL, zbirajo sredstva za nakup invalidskega vozička za dečka Maja. Več tukaj.

TURNIR EVROPSKI IZZIV LJUBLJANA 2012

3. KROG
:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
6:3 (1:0, 2:1, 3:2)
4.500; Jeglič 7., Muršak 25., A. Kopitar 31., Kranjc 48., M. Rodman 53., Urbas 59.; Schlacher 30., Raffl 51., Geier 55.

FRANCIJA - ITALIJA 6:3 (4:0, 1:1, 1:2)

Slovenija 9, Francija 6, Avstrija 3, Italija brez točke.

Pod naleti risov klonili tudi Avstrijci