Izjemna fotografija izjemnega gola. Kopitar je preigral in zaobšel vratarja Elliotta, pri tem ga je s hrbta porinil McDonald, a je Slovenec vseeno zabil za 2:0.. Foto: Reuters
Izjemna fotografija izjemnega gola. Kopitar je preigral in zaobšel vratarja Elliotta, pri tem ga je s hrbta porinil McDonald, a je Slovenec vseeno zabil za 2:0.. Foto: Reuters
Anže Kopitar (Los Angeles Kings)
Anže Kopitar ima po 7 tekmah letošnje končnice 6 točk za 3 gole in 3 podaje, tokrat pa je poskrbel za vrhunec večera v Ligi NHL. Foto: Reuters
Dwight King - BJ Crombeen
Dwight King se je odzval in sprejel pretep z BJ Crombeenom. King je na 1. tekmi poškodoval 1. branilca "not" Alexa Pietrangela, ki tokrat zaradi tega ni igral. Foto: Reuters
Aleksander Ovečkin (Washington Capitals)
Aleksander Ovečkin se kljub silovitim kritikam in tudi zmanjšanju igralnega časa ne da (tokrat je igral le dobrih 13 minut!) in ostaja gonilna sila Washingtona. Foto: Reuters
Kopitar blestel v St. Louisu

Osmopostavljeni Kralji še naprej blestijo in so tako kot po seriji s prvopostavljenim Vancouvrom tudi pri drugopostavljenem St. Louisu dobili uvodni dve tekmi serije. Tokrat tekma ni bilo izenačena, saj so gostje zabili že po 31 sekundah (Mike Richards), do konca 1. tretjine pa so Kingsi zadeli še trikrat, od tega "Kopi" dvakrat.

Prehitel obrambo in zavrtel vratarja
Prvega je 24-letni Hrušičan dosegel v 15. minuti, ko so gostje naredili napako ob menjavi in imeli na ledu igralca več. Kapetan Dustin Brown (3 podaje!) je ukradel plošček v napadalni tretjini in podal Slovencu, ki je nato z izjemnim preigravanjem "slekel" vratarja Briana Elliotta (16 obramb) in zadel za 2:0. V 19. minuti je sledil še prvi gol Jeffa Carterja v letošnji končnici, nato pa je 1. center Kraljev z bekhandom iz bližine zadel še 17 sekund pred koncem uvodne tretjine.

Po 18 sekundah 2. tretjine je upanje gostiteljem vlival prekaljeni Andy McDonald, a je nato že čez minuto znova odgovoril izjemni prvi napad LA-ja - zadel je Justin Williams. Tekma je bila ob znova razpoloženem vratarju Jonathanu Quicku (27 obramb) bolj ali manj odločena, vse več je bilo prekrškov in predvsem pretepanja. Los Angeles je v 1. tretjini nadstreljal St. Louis 16:5, v preostalih 40 minutah pa so Kralji sprožili le še 5 strelov v okvir vrat, Bluesi pa kar 24.

110 minut kazni dokaz frustracij St. Louisa
V 46. minuti je Matt D'Agostini znižal na 2:5, a to je bilo od "not" vse, saj so zapravile kar 9 "power playjev", za kar ima največ zaslug izredna igra Kraljev z igralcem manj. Do konca vse bolj raztrgane tekme je bilo skupaj podeljenih kar 110 minut kazni: 53 minut gostom in 57 minut gostiteljem. Ravno med enim "penalty killom" je imel Kopitar celo priložnost za "hat-trik", a je ustrelil le za las prek vrat, vseeno pa je bil na koncu najboljši slovenski hokejist zasluženo izbran za prvo zvezdo tekme.

"Ustvarjava dober pritisk na njihovo obrambo. To je bila mešanica branje igre in pripravljenosti, da greva naprej. Vključil se je nagon. Način, kako je šlo notri ... Zelo sem vesel s tem, sa je bila kar precej pomemben gol," je Kopitar opisal vrhunec tekme, ko sta z Brownom poskrbela že za četrti "shorthanded" gol Kraljev v letošnji končnici. Zdaj se serija seli v Los Angeles. 3. tekma bo v noči iz četrtka na petek.

Prvih pet "playoff" tekem v gosteh sta nazadnje dobila Tampa Bay leta 2004 in Edmonton leta 1987, obe moštvi sta na koncu tudi osvojili Stanleyjev pokal.
St. Louis je po zaostanku z 0:2 dobil le eno od 17 serij in še to leta 1969 proti Montrealu, medtem ko je Los Angeles le dvakrat v svoji zgodovini vodil z 2:0. Letos v 1. krogu proti Vancouvru in daljnega leta 1968, ko je izgubil po sedmih tekmah z Minnesoto.

Ovečkin utišal Madison Square Garden
Na prvi tekmi večera je Washington izenačil serijo proti NY Rangersom. Capitalsi so povedli z 2:0, a se "modrosrajčniki" niso dali in Ryan Callahan je v 47. minuti ob igralcu več poskrbel za izenačenje. Šest minut zatem so imeli gostje "power play", kar je izkoristil Aleksander Ovečkin, ki je s strelom od daleč ukanil Henrika Lundqvista in s tem dosegel odločilni gol. Kapetan Prestolnikov je s tem tudi odgovoril navijačem v Madison Square Gardnu, ki osem minut pred koncem vsake tretjine skupaj zakričijo "Ovie sucks". Zdaj je Rus zadel le pol minute po zadnji takšni "spodbudi".

ZAHOD, konferenčni polfinale
ST. LOUIS (2) - LOS ANGELES (8) - 0:2
2:5 (0:4, 1:1, 1:0)
McDonald 21., D'Agostini 46.; Richards 1., Kopitar 15., 20., Carter 19., Williams 22.
Obrambe: Elliott 16, Allen 0; Quick 27.

Mojstrovina Kopitarja ob igralcu manj

Vrhunci tekme St. Louis - Los Angeles

Sreda:
NASHVILLE (4) - PHOENIX (3) - 0:2

VZHOD, konferenčni polfinale
NY RANGERS (1) - WASHINGTON (7) - 1:1
2:3 (1:2, 0:0, 1:1)
Richards 20., Callahan 47.; Knuble 13., Chimera, 18., Ovečkin 53.
Obrambe: Lundqvist 22; Holtby 26.

Odločilni gol Ovečkina v New Yorku

Torek:
PHILADELPHIA (5) - NEW JERSEY (6) - 1:0

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.


Kopitar blestel v St. Louisu