Masahito Haruna je že po 59 sekundah pobral plošček iz mreže. Na koncu pa je imel več kot dovolj razlogov za veselje. Foto: EPA
Masahito Haruna je že po 59 sekundah pobral plošček iz mreže. Na koncu pa je imel več kot dovolj razlogov za veselje. Foto: EPA
John Harrington
John Harrington - leta 1980 je bil del čudeža na ledu, 29 let pozneje čudeža ob ledu ni skreiral. Foto: MMC RTV SLO
Risi bodo OI spremljali od doma
Haruna razblinil slovenske sanje

Risi so dvakrat vodili z dvema zadetkoma razlike (2:0, 4:2), a so se Azijci s pogumno igro vseeno rešili v podaljške in nato kazenske strele, kjer pa je Masahito Haruna ustavil poskusa Iva Jana in Tomaža Razingarja. Na drugi strani je moral Robert Kristan iz vrat pobrati dva ploščka in Slovenija je prvič izgubila uradno tekmo proti Japonski. Vse je odločeno že po dveh krogih, saj so Nemci z 2:1 ugnali Avstrijce in se že uvrstili v Vancouver. .

Drugič zapored izgubili dobljeno tekmo
Slovenija je že drugič izgubila dobljeno tekmo (podobno je bilo v četrtek proti Avstriji), tako si je povsem sama kriva, da je ostala brez tako želene vstopnice za OI. Ste od ekipe, ki je dobila selektorja le nekaj dni pred kvalifikacijami, pričakovali kaj več?

Spodbuden začetek
Tekma se je začela povsem drugače, saj je Tomaž Razingar zadel že vsega po 59 sekundah. V 12. minuti je Razingar lepo zaposlil Iva Jana, ki je od daleč razparal mrežo Harune. Kazalo je, da si bodo risi hitro nabrali neulovljivo prednost, a izkazalo se je drugače.

Japonci presenetljivo, a zasluženo izenačili
Kmalu po vodstvu z 2:0 je moral na kazensko klop Josuke Kon, ko se je ta igralec vrnil na ledeno ploskev, je s podajo našel Masata Domekija, ki je znižal na 2:1. Na začetku druge tretjine so imeli risi igralca več, a spet niso izkoristili priložnosti. V 26. minuti se je podobna priložnost ponudila Japoncem, saj je moral Matej Hočevar zaradi prekrška na klop za kaznovane. Risi so v obrambi puščali preveč prostora, tako je Rjuči Kavai tik ob koncu kazni izenačil.

Prvi gol Mušiča, prvi gol ob "power playu"
Izenačenje je očitno prebudilo rise, ki so v razmiku dveh minut dosegli dva zadetka. V 29. minuti je od daleč streljal Anže Terlikar, odbitek pa je mojstrsko v gol pospravil Aleš Mušič, ki je tako dosegel svoj prvi zadetek v reprezentanci. Dobro minuto pozneje je od daleč zadel še Aleš Kranjc, kar je bil sploh prvi zadetek risov v Hannovru ob igri z igralcem več.

Katastrofalna zadnja tretjina
Japonce je spet v igro vrnil Bin Išioka, ki je v 47. minuti uprizoril pravi slalom mimo anemičnih slovenskih igralcev in znižal na 4:3. Ob koncu tretjine je slovenska igra povsem razpadla. Risi so delali nespametne prekrške, tako je Go Tanaka v 57. minuti ob igri 5:3 zadel za 4:4 in izsilil podaljšek.

Kvalifikacije za OI, 2. krog:

SLOVENIJA - JAPONSKA
4:5 (2:1, 2:1, 0:2) - kazenski streli
Razingar 1., Jan 12., Mušič 29., Kranjc 31.; Domeki 17., Kavai 28., Išioka 47., Tanaka 57.

NEMČIJA - AVSTRIJA
2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Seidenberg 24., Tripp 34.; Kalt 31.

Lestvica: NEMČIJA *           2  2 0 0 0  9:2  6  AVSTRIJA            2  0 1 0 1  5:5  2  SLOVENIJA           2  0 0 2 0  7:9  2  JAPONSKA            2  0 1 0 1  6:11 2                                                * - že uvrščeni na OI 2010

S. J.

Risi bodo OI spremljali od doma
Haruna razblinil slovenske sanje