Jure Vnuk je bil v zadnjih mesecih večkrat nasmejan. Zaveda se, da odlični izidi v rednem delu ne štejejo, če jih v končnici ne bodo nadgradili. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Vnuk je bil v zadnjih mesecih večkrat nasmejan. Zaveda se, da odlični izidi v rednem delu ne štejejo, če jih v končnici ne bodo nadgradili. Foto: www.alesfevzer.com

Prejšnjo soboto so zmaji ugnali drugo ekipo KAC-a s 5:1 in glavna tema po tekmi v Tivoliju je bila seveda izbira tekmeca za četrtfinale, ki je potekala v petek prek videokonference.

Za veliko presenečenje na začetku končnice je poskrbela Cortina, ki je izločila Feldkirch (4:2 in 4:1) in s tem precej premešala karte. Vodilni Pustertal je pričakovano izbral Cortino in Ljubljančani se se nato odločili za Ritten. V rednem delu so izbrance Rikuja Lehtonena ugnali dvakrat s 5:1.

Derbiji bodo aprila vsekakor na sporedu
"Z Jeseničani se bomo srečali že v finalu državnega prvenstva. Morda tudi v polfinalu ali pa v finalu Alpske lige, v četrtfinalu pa je še prezgodaj za serijo derbijev," je že pred tednom dni razmišljal generalni sekretar Dušan Lepša.

Kapetan Jeseničanov Andrej Tavželj si je želel že v četrtfinalu igrati z Olimpijo. Tudi v polfinalu se slovenska kluba ne moreta srečati. Če železarji izločijo Asiago, se bodo zelo verjetno srečali s Pustertalom. Po končanem četrtfinalu se najboljša ekipa iz rednega dela sreča z najslabšo preostalo, železarji pa imajo vlogo osmega nosilca.

Lustenau ima sijajnega vratarja
Možna izbira je bil tudi Lustenau, kjer pa brani sijajni Mathieu Corbeil, ki je zaklenil vrata pred mesecem dni v Podmežakli, izkazal pa se je tudi v Tivoliju, kjer je bilo še pet minut pred koncem 2:2. Lustenau je 17. novembra ugnal Olimpijo s 3:0, nato pa so zmaji doživeli le še dva poraza do konca rednega dela (2:3 po kazenskih strelih proti Pustertalu doma in 0:3 v Vipitenu).

Butara: Cilje v Alpski ligi lahko celo presežemo
Olimpija je v drugi sezoni nastopanja v Alpski ligi naredila velik korak naprej. Prihodi Žige Pešuta, Luke Vidmarja, Nika Simšiča in Marka Čepona so nadaljevanje strategije kluba, ki stavi le na slovenske igralce.

"Za nami je odličen redni del sezone, dosegli smo že kar nekaj zastavljenih ciljev, druge zasledujemo v končnici. Cilj je polfinale in osvojitev naslova državnega prvaka. Verjamem, da lahko cilje v Alpski ligi celo presežemo. Večkrat smo že povedali, da v naši ekipi ostajajo izključno slovenski igralci. Veseli nas, da imamo v Ljubljani spet močan hokejski klub, da igramo dober hokej in da to prepoznavajo tudi obiskovalci v dvorani. Prepričan sem, da bo tudi v končnici obisk tekem najmanj tako dober, kot je bil v celotnem rednem delu sezone," je pojasnil predsednik Miha Butara.

Veterana Aleš Mušič in Aleš Kranjc sta se odlično ujela s številnimi mladimi hokejisti. Foto: www.alesfevzer.com
Veterana Aleš Mušič in Aleš Kranjc sta se odlično ujela s številnimi mladimi hokejisti. Foto: www.alesfevzer.com

Mušič: Tekme končnice želimo vsi igrati
Aleš Mušič je najboljši strelec zmajev v tej sezoni. Prispeval je 20 golov in 26 podaj. "V ekipi smo pripravljeni na končnico in katerega koli nasprotnika. Končnica so tekme, ki si jih vsi hokejisti želimo igrati. Zdaj so karte premešane, zdaj gre zares in vsakega nasprotnika moramo premagati. Vzdušje v ekipi je odlično," je poudaril kapetan zmajev, ki je doživel številne vzpone in padce kluba.

Vnuk poudaril boljšo fizično pripravo in mentalno stabilnost
Jure Vnuk je sredi januarja lani nasledil Andreja Brodnika na klopi Olimpije. Železarji so bili v lanski sezoni premočan tekmec, v četrtfinalu Alpske lige so zmagali s 4:0 v zmagah, v finalu državnega prvenstva pa s 3:1 v zmagah. V letošnji sezoni ima na voljo precej boljši igralski kader.

44-letni Vnuk po odlični seriji v zadnjih štirih mesecih ni evforičen, saj se dobro zaveda, da se v ponedeljek sezona šele začenja zares. Junak finala aprila 1995, ko je Olimpija osvojila prvi naslov prvaka v samostojni Sloveniji, je strnil misli po koncu rednega dela in pred začetkom četrtfinala.


Kako bi ocenili redni del Alpske lige?
Zelo sem zadovoljen. Na začetku sezone nisem pričakoval, da bomo tik pod vrhom. Odigrali smo dobri tekmi tudi proti Pustertalu, ki je končal na prvem mestu. Igralci uživajo na treningih, zelo so motivirani na tekmah.

Privoščili ste si malo spodrsljajev. Le v Gardeni in doma proti Kitzbühelu ste odigrali precej pod svojimi zmožnostmi.
Sezona je dolga. Težko je vse tekme odigrati na najvišji ravni. Imamo zmagovalni duh. Osvojili smo tudi Pokal Slovenije in seveda pogledujemo tudi k novim lovorikam.

Ob koncu rednega dela sta bila poškodovana Luka Vidmar in Žiga Pešut. Se bosta vrnila do tekem končnice?
Raje smo jih pustili zunaj kadra, da se poškodbe sanirajo, niso pa prehude. Imamo zelo široko klop in veliko sposobnih hokejistov. Ne vidim nobenih težav.

Kaj je bilo glavno merilo pri izbiri tekmeca?
Vedno pogledam vratarja tekmecev. Razdalja je vedno pomemben dejavnik, vendar ne odločilen. Gledal sem, da bi morda šli po daljši poti. Vozili bi se po avtocestah, da nas ne bi toliko premetavalo v avtobusu.

Razpored tekem bo zelo naporen. Od ponedeljka naprej bodo tekme končnice na sporedu vsaka dva dneva. Je to lahko težava?
Navajeni smo takega ritma tekem. Tudi tekmeci bodo imeli podobne težave. Predvsem ta dodatni krog res podaljša končnico. Prvič vidim, da lahko 12. ekipa po rednem delu še osvoji naslov prvaka. To se mi zdi pretirano.

Kaj je glavni razlog za velik napredek Olimpije v Alpski ligi v primerjavi z lansko sezono? Lani ste prišli šele sredi januarja in sezona se nato ni odvila po načrtih.
Mislim, da smo že lani močno dvignili raven igre. Če bi celotno sezono tako delali, bi dosegli precej boljši izid v Alpski ligi. Letošnje drugo mesto je uspeh, a v končnici se karte na novo premešajo. Osnova za naše dobre igre je fizična priprava, mentalno smo postali stabilnejši. Imamo zmagovalno miselnost v garderobi. To se pozna tudi zunaj ledu. Ko igramo mali nogomet za ogrevanje, vsi želijo zmagati.

Četrtfinale, prve tekme, ponedeljek ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA (2) - RITTEN (5)

SALZBURG MLADI (3) - LUSTENAU (6)

Ob 20.00:
PUSTERTAL (1) - CORTINA (10)

Ob 20.30:
ASIAGO (4) - SIJ ACRONI JESENICE (8)

Igrajo na štiri zmage.