Bojan Zajc je bil v nedeljo zvečer zelo slabe volje. Veliko je vložil v delo s hokejisti, ostal pa je brez tako želene končnice. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Zajc je bil v nedeljo zvečer zelo slabe volje. Veliko je vložil v delo s hokejisti, ostal pa je brez tako želene končnice. Foto: MMC RTV SLO
Brock McBride
Brock McBride bo v prihodnji sezoni po vsej verjetnosti igral za Beljak. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Muršak
Jan Muršak je na 30 tekmah dosegel 19 golov in 29 podaj za zmaje. Enega izmed najboljših igralcev Lige Ebel je bilo nemogoče nadomestiti. Foto: Aleš Fevžer
Orli v Tivoliju boljši od zmajev

Zmaji so v 8. krogu drugega dela izgubili proti orlom iz Znojma z 1:2 in imajo le še teoretične možnosti za preboj na osmo mesto. Čehi so se po koncu tekme zasluženo veselili preboja v končnico, v garderobi so odmevale pesmi. Trener Martin Stloukal ni mogel najti besed za vse pohvale svojim varovancem. Na drugi strani tivolskega hodnika pa je bila slika popolnoma drugačna ...
Izjemni Muršak izboljšal sivo povprečje
Zajc, ki je konec septembra postal glavni trener, je bil zares razočaran, saj je vse do nedelje zvečer upal na preboj v končnico. Ekipo je prevzel v težkem trenutku, saj je Heikki Mälkiä zelo slabo začel sezono, dobil je le eno izmed šestih tekem. Ko je na začetku oktobra v Tivoli prišel Jan Muršak, se je vse spremenilo na bolje. 6. januarja je Muršak odigral zadnjo tekmo na stadionu za Bežigradom, nato pa odšel v Detroit, ker se je po "lockoutu" začela Liga NHL. Vodstvo kluba ni pripeljalo nobenega novega igralca in po treh letih ljubitelji hokeja v Ljubljani ne bodo uživali v tekmah končnice, ki so vedno nekaj posebnega.
Zajc se ne predaja vse do konca
"Ta poraz morda ni bil usoden, bolj me jezi petkov poraz v Dornbirnu. Če bi za Salzburgom zaostajali dve točki, bi bilo pred obračunom v torek še vse odprto. Teorija še vedno obstaja, a vse ni več odvisno od nas. Dornbirn je zelo dobra ekipa in lahko premaga Salzburg doma. V torek moramo vsekakor zmagati, čeprav nismo na Solnograškem slavili že štiri leta," je vtise strnil 47-letni Zajc.
"Razočaran sem nad izidom, fantom pa ničesar ne zamerim, saj so se borili. Pet sekund pred koncem smo imeli še izjemno priložnost za izenačenje, a nikakor nismo zadeli. Znojmo je odlična ekipa, zasluženo se se prebili v končnico," je pojasnil nekdanji robustni branilec.
Težave na branilskem položaju
Zdaj bo treba poiskati vzroke za neuspeh. Olimpija je bila šibka na branilskih položajih. Mike Ratchuk jo je januarja popihal v ZDA, Patrick Coulombe se je poškodoval v ključnem delu sezone. Ostalo je le še šest branilcev, med njimi pa nobenega pravega strelca z modre črte.
Nekateri tujci z mislimi že pri drugih ekipah
Že po prvih tekmah v septembru je bilo jasno, da vsi tujci niso na najvišji ravni. S prihodom Muršaka so se te pomanjkljivosti pozabile, v odločilnem delu sezone pa so znova privrele na površje. Brock McBride ima že sklenjen dogovor z Beljakom, Hannu Järvenpää se namreč drži preverjenega načrta - okrepitve za prihodnjo sezono bo iskal v Ljubljani. McBride je v nedeljo proti orlom igral zelo slabo, naredil je ogromno napak, zapravil kazenski strel, z mislimi je bil verjetno že kje drugje. Vratar Jerry Kuhn ima ogromno ponudb, najbolj so se zanj ogreli na Dunaju.

"Ne bom iskal izgovorov, imamo pa prekratko klop, na vseh položajih smo kratki. 'Power play' je slab že skozi celotno sezono, tokrat smo celo zadeli z igralcem več. Igralci sami odločajo v teh trenutkih, postavitve so znane, izvedba pa je pri nas slaba. Zavedamo se, da smo med sezono izgubili nekaj ključnih igralcev, konkurenti pa so se okrepili," je še dodal Zajc.
Glavni konkurent za preboj v končnico je bogati Salzburg, ki se je v zadnjem mesecu znova zelo okrepil. Pierre Page z milijoni Red Bulla kupuje že vso sezono, pa se še vedno trese za končnico. Z zmago nad Olimpijo (ta je na Solnograškem zadnjič zmagala 28. decembra 2008) v torek zvečer bi si lahko končno oddahnil, saj je težko pričakovati, da bi Dornbirn zmagal na Češkem in v zadnjem krogu še proti Salzburgu doma.
Končnica državnega prvenstva šele aprila
Zajc bo imel zdaj težko nalogo, saj bo treba motivirati igralce za državno prvenstvo, ki naj bi se s četrtfinalom začelo šele aprila, Olimpija pa bo začela tekmovati v polfinalu. Sezona v Ligi Ebel se bo končala v petek z domačo tekmo proti Sapi, marca torej ne bo nobene tekme.
"V Ligi INL se tekmovanje še nadaljuje, Triglav in Slavija bosta igrala v končnici. Nihče točno ne ve, kdaj se bo začelo državno prvenstvo. Verjetno bomo morali čakati zelo dolgo," je dejal Zajc.
Kakšna bo usoda klubskega hokeja v Sloveniji?
V četrtek bo v sejni sobi v Tivoliju zanimivo omizje. Generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec je sklical sestanek vodstva HZS-ja in slovenskih klubov. Na sestanku bodo razpravljali o prihodnji klubski sezoni in razvoju hokeja.
A. G.

Drugi del, 9. krog, torek ob 19.15

Za uvrstitev od 1. do 6. mesta:
KAC CELOVEC - MEDVEŠČAK

VSV BELJAK - LINZ

GRADEC - DUNAJ

Lestvica:                *             
DUNAJ               8  5 0 3  +4 14 (4)
LINZ                8  6 1 1  +9 13 (0)
KAC CELOVEC         8  4 2 2  +1 10 (0)
MEDVEŠČAK           8  3 1 4  -3 10 (3)
GRADEC              8  3 0 5  -4  8 (2)
VSV BELJAK          8  3 1 4  -7  8 (1)



Za uvrstitev od 7. do 12. mesta:
SALZBURG - TELEMACH OLIMPIJA

ORLI ZNOJMO - DORNBIRN

SAPA FEHERVAR - INNSBRUCK

Lestvica:                *             
ORLI ZNOJMO       * 8  6 0 2 +17 16 (4)
SALZBURG            8  5 0 3  +6 13 (3)
DORNBIRN            8  5 1 2  -3 11 (0)
TELEMACH OLIMPIJA   8  4 1 3  +2 10 (1)
SAPA FEHERVAR       8  2 0 6  -8  6 (2)
INNSBRUCK           8  2 0 6 -13  4 (0)
* - poraz po podaljšku oz. kazenskih   
    strelih prinaša eno točko          
( ) - točke iz rednega dela sezone     
Orli v Tivoliju boljši od zmajev