Junak Olimpije je bil z 39 obrambami Matija Pintarič. Foto: Iztok Novak
Junak Olimpije je bil z 39 obrambami Matija Pintarič. Foto: Iztok Novak
Jurij Goličič
Olimpija je pred selitvijo serije v Tivoli izid v zmagah izenačila. Foto: Iztok Novak
A. Jesenice - T. Olimpija
Dov Grumet-Morris je moral štirikrat pobrati plošček iz svoje mreže. Foto: Iztok Novak

Ljubljančani so pokazali povsem drug obraz kot v ponedeljek. Hannu Järvenpää je imel na voljo tudi vse tri Kanadčane; Matta Higginsa, Harlana Pratta in Burka Henryja, ki niso nastopili na prvem srečanju. Poznalo se je, da so imeli gostje na voljo več hokejistov v rotaciji. V vratih Olimpije je blestel Matija Pintarič, ki je bil izbran za najboljšega igralca tekme. 20-letni čuvaj mreže je zbral kar 39 obramb.
Že začetek v povsem drugi luči
Prvo tretjino so z 1:0 dobili gostje. Moštvi sta v primerjavi s prvo tekmo veliko bolje delo opravili v obrambi. Prvi del četrtine je pripadel Jeseničanom, ki so imeli več od igre, predvsem zaradi treh zaporednih izključitev Ljubljančanov. V 10. minuti so sicer le dve sekundi imeli gostitelji celo dva igralca več, a je Pintariču, ki je v vratih že sredi prve tekme zamenjal Aleša Silo, uspelo ohraniti mrežo nedotaknjeno. Najlepšo priložnost Olimpije je v 16. minuti imel Aleš Mušič, ki je zadel vratnico. Minuto pozneje je tragični junak ponedeljkovega dvoboja Matej Hočevar izkoristil številčno premoč zmajev in premagal Dova Grumet-Morrisa.
Po polovici tekme že 4:0
Drugih 20 minut je minilo povsem v znamenju Olimpije. Že v drugi minuti druge tretjine je po strelu Igorja Cvetka z modre črte plošček mimo domačega čuvarja mreže spravil Higgins. Štiri minute pozneje je ob igri 4 proti 4 ob izključitvah Henrya in Todda Elika, ki je bil povsem nerazpoložen za igro, z lepim "bekhend" strelom tretji zadetek Olimpije dosegel Tommi Hannus. Po polovici srečanja so gostje vodili že s 4:0. Strel s skoraj polovice igrišča je Grumet-Morrisu uspelo odbiti le do Boštjana Goličiča, ki je streljal, odbito ploščico pa je drugič na tekmi v domači gol pospravil Hočevar.
V zadnjem delu obračuna so železarji prevzeli pobudo, a je Pintarič še naprej odlično branil svojo mrežo. Minuto in pol do konca je Jesenicam le uspelo premagati mladega Mariborčana v golu Olimpije. Post brez zadetka 29 tekem zaporedoma je uspelo prekiniti Američanu Bobbyju Robinsu. Mike Posma je celo poskušal brez vratarja, a Pintariča domači hokejisti niso več ogrozili.

Pintarič: Odlična obramba je bila naša prednost!
"Igrali smo odlično v obrambi in to je bila danes naša prednost. Danes ni bilo igralca, ki bi v obrambi igral povprečno, vsi so bili odlični. Nasprotnika smo nadigrali in prisilili v napake in če bomo tako igrali naprej, imamo možnosti," je po srečanju dejal junak zmajev Pintarič.

Strelec dveh zadetkov Hočevar ostaja na trdnih tleh: "Škoda zamujene priložnosti na prvi tekmi, a takšen je šport. Enkrat gre noter, drugič ne. Danes pa je bila igra disciplinirana vseh 60 minut, izpolnjevali smo trenerjeva navodila in vsak je opravil svoje delo v obrambni tretjini. Zdaj moramo ostati na trdnih tleh, kakršnakoli evforija se nam lahko hitro maščuje."

Rebolj: Igrali so enostaven hokej; napadalen in učinkovit!
"Na takšni tekmi je treba garati vseh 60 minut v obrambi in napadu. Mi tega nismo počeli in smo zasluženo izgubili. Ni bilo prave borbe, ni bilo srca, nismo bili pri stvari, ni bilo nič. Na koncu koncev bi bilo lahko še slabše," je po porazu razmišljal Aleš Remar.

Olimpijo igro pa je pokomentiral Miha Rebolj: "Oni so igrali enostaven hokej. Napadalen in učinkovit. Zdaj je čas za počitek, mi moramo 'naštelati' glave, kot se reče. Znamo igrati bolje, kar smo v tej sezoni že pokazali na nekaj tekmah."

Druga tekma:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA 1:1
1:4 (0:1, 0:3, 1:0)
1.700; Robins 59.; Hočevar 17., 31., Higgins 22., Hannus 26.

Tretja tekma, petek ob 19.00:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

Četrta tekma, pon., 29. 3., ob 19.00:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

Prva tekma:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA
8:7 (3:4, 5:1, 0:2)

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1. Morebitna peta tekma bo 31. marca, šesta pa 2. aprila.