Izbor šport
Peter Prevc se je letos prvič soočil z daljšo odsotnostjo zaradi poškodbe, po kateri je izgubil celo poletno pripravljalno obdobje. Foto: EPA
Sezona svetovnega pokala se bo začela 17. novembra v Wisli na Poljskem. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija bo na prvi periodi svetovnega pokala imela maksimalno kvoto sedmih skakalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc
Lani je bil na 15. mestu najboljši Slovenec v svetovnem pokalu. Foto: BoBo
VIDEO
Peter Prevc: Upanje za Wi...

Dodaj v

Previdni Peter Prevc v mislih še ni prečrtal uvoda zime v Wisli

Nestrpen, a pripravljen počakati
8. oktober 2018 ob 09:40
Maribor - MMC RTV SLO

V takem obdobju je Peter Prevc po navadi vsako leto odgovarjal na vprašanja glede občutkov na skakalnici in pripravljenosti pred sezono, letos pa so glavna tema težave z gležnjem.

Najboljši slovenski skakalec je moral namreč poleti dvakrat na operacijo gležnja. Po prvi, ki jo je imel aprila, se je z vrnitvijo na skakalnice prenaglil in že po prvih preizkusih je bilo jasno, da bo moral na nov poseg. Po drugi operaciji je bil med rehabilitacijo bolj previden, v zadnjem času, ko je bil tudi v Termah Čatež, pa je potekalo vse po načrtu, brez zapletov in zato upa, da bo kmalu lahko preizkusil stanje gležnja na skakalnici.

Želja je, da bi prve skoke v Beljaku opravil v kratkem: "V glavi imam, da bi lahko skakal že v tem tednu. V nedeljo gremo na priprave, v sredo se vrnemo, lahko pa se načrt spremeni, ker je potem v soboto državno prvenstvo, da ne bomo vsi hoteli na ne vem koliko koncev. Ne vem, upam, da bom lahko skakal že zdaj. Gibljivost je sicer tista, ki bo povedala, kdaj grem lahko na skakalnico. Tudi v Termah Čatež so bili z napredkom zadovoljni in tudi oni so računali, da bi lahko skočil okoli 10. oktobra."

Za takšno odsotnost imitacije uspešne
Zdaj je jasno brez pomena razglabljati o tem, a seveda mu je žal, da že po prvi operaciji rehabilitacija ni bila takšna kot zdaj. Če bi vedel, da se bo tako zakompliciralo, se verjetno sploh ne bi odločil za poseg: "V bistvu je bila to zastarana poškodba in bi enkrat v prihodnjih letih moral iti na operacijo. Če bi vedel, bi seveda reagiral drugače in predvsem ne bi tako hitro silil nazaj. Takšna poškodba se zgodi veliko ljudem. Do zdaj se je vsaka poškodba, ki sem jo imel, zelo hitro zacelila in pričakovali smo, da bo tudi tokrat šlo normalno. Če pride bakterija, pa je ne moreš preprečiti."

Kot pravi, je zdaj potrpežljiv, oziroma mora biti, saj časa za prevelika tveganja ni. Po prvi operaciji mu je gleženj zatekel, zdaj pa je, kot je že omenil, glavna ovira po takšni odsotnosti gibljivost poškodovanega sklepa: "Kar sem delal na treningih, na tleh, te imitacije, je bilo za tako dolgo odsotnost pravzaprav zelo dobro. Na skakalnici se hitro lahko vrne na stare tirnice. Zdaj je treba vse skupaj obremeniti, to prestati in videti, ali je gleženj pripravljen na obremenitve na skakalnici."

Nestrpen, a pripravljen počakati
"Zdaj nisem preskakoval ovir ali skakal v daljino, saj so povsod pristanki trdi. Nismo opravljali takšnih testov glede višine ali hitrosti odskoka. Bolj sem se osredotočal na simetrijo skoka. Ni centimetrov ali sekund, ki bi lahko povedali, kaj in kako. Pri skokih še niso ugotovili testa, ki bi ga lahko naredil na tleh in bi ti potem lahko zagotovil, da boš zaradi tega uspešen na skakalnicah. Fokus je zdaj predvsem v tem, da ugotovim, kaj zmorem in kaj je morda za zdaj preveč. Potem je treba kakšen dan v miru reakcijo, ki je nastala, preučiti,"
je ob tem dodal 26-letni skakalec iz Dolenje vasi, ki priznava, da je pred prvimi preizkusi na napravi nekoliko nervozen.

Hkrati je neučakan, a se – že iz izkušenj – zaveda, da dogodkov ne sme prehitevati: "Mislim si, da bi že kar šlo, ampak bom raje še kakšen teden počakal, da se vse skupaj popolnoma stabilizira. Treba je počakati vse reakcije, ki sledijo naporu, da se vse v glavi zapiše, kaj lahko in česa ne. Seveda sem nestrpen, a sem si po drugi strani rekel, da je zagotovo dobro počakati, če sem že toliko časa čakal. Vseeno je morda bolje, če še kakšen teden dlje ostanem prizemljen, potem pa bo. Vendarle pa je neka pozitivna nervoza pred odhodom na v narekovajih rečeno neznani teren."

Želja Wisla ali pa vsaj novoletna turneja
Zmagovalec svetovnega pokala leta 2016 in v tisti sezoni tudi novoletne turneje ter svetovnega prvenstva v poletih je zaradi imenitnih uspehov v preteklih zimah ves čas pod drobnogledom slovenske javnosti, hkrati pa si tudi sam postavlja visoke cilje. Tudi zdaj si jih je, a so tokrat povezani s časom, kdaj se bo torej lahko pridružil karavani svetovnega pokala: "Seveda bi si želel čim več. Želje so še vedno visoke, je pa dejstvo, da je ogromno skakalcev, ki so vse poletje trdo trenirali. Upam, da bom ujel spodoben priključek s svetovnim pokalom in bom lahko z zadovoljstvom hodil s prizorišča na prizorišče."

"Načrt, kdaj se bom pridružil karavani, še ni narejen. Zdaj je izdelan do vrnitve na skakalnice, potem pa šele vidiš, kako si dober oziroma slab in si lahko začrtaš pot, na katero je treba zaviti. Malce sicer še upam, da bi lahko nastopil že na prvi tekmi v Wisli, ali pa vsaj, da bi bil nazaj nekje do novoletne turneje," je ob tem pristavil Prevc, ki se bo na tedenski ravni odločal, kaj in kako. Odvisno bo glede na dogajanje z gležnjem, počutjem, stanjem telesa in posledično ravnjo skakanja.

Novi član družine daje dodatno energijo
Novost v njegovem življenju je tudi očetovska vloga, s katero se spoznava v zadnjih mesecih. Čeprav je težko, kot priznava, pa novi član družine obenem predstavlja nekakšen dobrodošel odklop od športnega vsakdana in, četudi je naporno, daje dodatno energijo: "Ko prideš domov, nimaš več časa veliko razmišljati o športu. Če kdo pride na obisk, me ne sprašuje več, kako je s treningi in skakanjem, ampak se posveti otroku. Zagotovo predstavlja odklop od vsega, obenem pa je res, da ti, ko se nasmeji, hitro da nove energije. Že z energijo, ki jo ima v očeh, ko te pogleda … Ko hočeš, da zaspi, pa te pogleda in se zasmeji, si rečeš, kako se ti ne bom zdaj nazaj nasmejal."

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Luigi811
# 08.10.2018 ob 10:07
Tudi meni je to normalno. Fant je vsako leto starejsi, prioritete se spreminjajo.
Ce pa se zraven druzinskega zivljenja doda kaksen kristal konec marca pa ne bom cisto nic jezen, obljubim:))
WaZpeX47
# 08.10.2018 ob 10:01
@zmajmun: Žal? Tak premik v glavi je lahko samo pozitivna stvar. Za zabavo ljudi, ki Perotu ne dajemo nič, zahtevamo pa vse, se bo že kak nov junak pojavil. Če je prioriteta družina, naj bo tako! Srečno, Peter.
zmajmun
# 08.10.2018 ob 09:54
eeee moj pero, jaz ti želim uspeha, ampak mislim da ti je žal družinsko življenje naredilo en premik v glavi, in nisi več tisti neustrašni, nedotakljivi šampion kot si nekoč bil..

bom pa zelo vesel če mi dokažeš nasprotno...samo to ne pomeni ena zmaga ala jernej damjan, pač pa boj za globus

srečno
janius
# 08.10.2018 ob 09:58
Vso srečo naprej, če še ostali dosežejo toliko kot si ti bomo še naprej uživali ob prenosih smučarskih skokov. Verjamem da ti bo še uspelo.
henrik.r
# 08.10.2018 ob 10:35
Morda tole ne paše pod ta članek... pa vendarle.
Pogrešam informacije o tekmah, piše da bo državno prvenstvo, pa sploh ne dobim podatka kje, kdaj... človek bi si pogledal kako tako tekmo, pa sploh ni informacij, ni reklame?
Obstaja kak link, kjer je spored vseh tekem? Celinski pokal, državna prvenstva, na plastiki, na snegu...
gerder
# 08.10.2018 ob 10:01
prevc je pomoje zgodovina. skakalec tipa janda, peterka. par sezon v vrhu potem pa tam 15-30 mesta.

skoda, ne bi se branil spet 2 slovencev med top 3 kot sta vcasih znala z bratom
Voly
# 08.10.2018 ob 12:39
henrik.r@
Pojdi na "Smučarska zveza Slovenije", klikni na "smučarski skoki" in potem levo spodaj na "Smusko". Tu boš dobil vse informacije glede skakalnih tekem pri nas v bližnji prihodnosti.
Državno prvenstvo bo 12. 10. 2018 na skakalnici v Kranju. Za moške in ženske.
kolesar666xl
# 08.10.2018 ob 12:02
peter, žal si (lepa) zgodovina.
Simko123
# 08.10.2018 ob 12:37
Kako pa kaj Jernej Damjan s.p.? Roko na srce... trenutno naš najboljši skakalec?
Dejstvo
# 08.10.2018 ob 11:59
Ful cenim Perota, ampak nekam nesorazmerno veliko člankov je o njem, o njegovi formi, o poškodbi, družini...
Kekec27
# 13.10.2018 ob 21:48
V športu je tako, da moraš imeti prvo vse v glavi porihtano, potem pa lahko začneš skakat. Gorimo seveda o profesionalnih športih. Ko ti nekdo reče, da je možnost prva tekma v Wisli, če ne pa Novoletna turneja ti je lahko dovolj hitro jasno, da fantu ni več do skakanja oziroma ni neke želje. Lani je bil kriv Janus, letos pa bo gleženj. Iz teh intervjujev je razvidno da je tale sezona že izgubljena. Ne vem, takšne izjave pokvarijo vse, za kar se je garalo v preteklosti. Če ti ni, pusit vse skupaj pa idi gonit pecikl ko Roglič. Ampak za tisto moreš imeti pa še dosti več kot jajca in glavo in Roglič je samo eden. Bolje prepustit mesto mladim ki si želijo in so lačni uspeha, kot je bil Pero še pred dvema letoma. Ne bi negativiziral ampak tole ni neko vaško skakanje ampak reprezentanca. In takšne izjave če ne bo zdaj pa pozneje oziroma pač nekaj bi na spol, tole ne vodi nikamor. Ne bi pa se posluževal primera Stoch. Ja, bil je v krizi dve, tri leta, sedaj pa je boljši kot kadarkoli prej. No, morda pa se vrne. Upam na najboljše. Kako hitro se v športu stvari obrnejo. Ko smo mislili da imamo tri brate Prevc v vrhu še pred leti, sedaj pa ne vemo kdo bo sploh v ekipi. Škoda....
šešerko
# 08.10.2018 ob 13:59
Pero preveč čustveno dojema otroka in z glavo ni 100% pri skokih.
Kapitan Kljuka
# 08.10.2018 ob 11:46
Želim si, da se vrne v velešampionsko formo kot v starih časih, se pa hkrati bojim, da na tako raven ne bo nikoli več prišel in bo zapadel v neko sivo povprečje...
Semin
# 08.10.2018 ob 13:54
sedem v kvalifikacije,stirje na tekmo,eden dva v finale...
Fleaa
# 08.10.2018 ob 11:22
po moje bo treba trenerja zamenat....
Kazalo