Izkušeni branilec Andrej Tavželj je vedno hvaležen sogovornik, saj odlično analizira igro. Foto: www.alesfevzer.com
Izkušeni branilec Andrej Tavželj je vedno hvaležen sogovornik, saj odlično analizira igro. Foto: www.alesfevzer.com
Gaber Glavič se zaveda, da bo treba pred derbijem še marsikaj popraviti. Foto: www.alesfevzer.com

Za železarji je naporen konec tedna, v treh dneh so odigrali tri tekme. V nedeljo so razočarali proti Crveni zvezdi (1:2 po podaljšku). To je bila najslabša predstava letošnje sezone. Poraz s 6:1 proti gostitelju turnirja Rittnu v petek je usmeril vse stvari na turnirju. V soboto so se nato pobrali in premagali MAC iz Budimpešte s 4:3, a možnosti za napredovanje seveda ni bilo več.

Glavič: Pozitivne stvari lahko črpamo le s tekme proti MAC-u
"Poraz proti Rittnu je bil previsok, da bi ohranili možnosti za napredovanje. Sledil je odličen odgovor proti izjemno močnemu MAC-u iz Budimpešte. To je bila velika zmaga. V nedeljo smo izgubili proti trdemu tekmecu iz Beograda. Crvena zvezda je tudi proti zmagovalcu turnirja Rittnu po dveh tretjinah vodila s 3:2. V podaljšku so nas Beograjčani premagali s srečnim odbitkom v podaljšku," je pojasnil trener Gaber Glavič.

"Pozitivne stvari lahko črpamo le s tekme proti MAC-u. Seveda nisem zadovoljen s tekmo proti Crveni zvezdi. Beograjčani so odlično igrali v obrambi na zadnjih dveh tekmah. Vseskozi so čakali pred svojim golom in težko je prebiti tak obroč. Plošček se ni odbil po naših željah, čeprav smo imeli veliko več strelov (46:18). Prav nič ni šlo v vrata, odbitki niso šli na naše palice," je razlagal Glavič, ki je misli že usmeril k dvema težkima tekmama ta teden: "Čakata nas dve zelo težki tekmi v Alpski ligi. V Salzburgu je vedno težko igrati, res igrajo mladi hokejisti zelo agresivno. To je vedno težko gostovanje, nato pa sledi derbi, ki zahteva ogromno energije in truda."

Olimpiji uspel manjši podvig
V soboto ob 18.00 bo na sporedu prvi letošnji večni derbi v Alpski ligi. Olimpija je nanizala sedem zmag zapored, še posebej pa je navdušila v soboto popoldne v Tivoliju, ko je nadigrala Asiago kar s 6:2. Več kot 1.000 gledalcev je zmaje z ledu pospremilo na nogah. To se ni zgodilo že več sezon zapored.

"Olimpiji je uspel manjši podvig z zmago nad prvakom Alpske lige. Prvak lige Asiago je menjal trenerja. Toma Barrassa zelo dobro poznam in ga cenim. Za njih seveda ni dobro, da je odšel. Novega trenerja ne poznam. Če premagaš Asiago s 6:2, je to vsega spoštovanja vreden dosežek. Olimpija bo imela več premora, tak je razpored. Mi smo morali igrati v celinskem pokalu, tu smo pustili ogromno energije. Računam na veliko podporo navijačev v Podmežakli," je derbi napovedal Glavič.

Tavželj: Crveno zvezdo bi morali premagati
Turnir v Renonu je ocenil tudi kapetan Andrej Tavželj: "Na uvodni tekmi smo imeli preveliko željo. Naredili smo preveč napak in gostitelji so to unovčili. Poraz z 1:6 je res visok, razmerje moči na ledu je bilo precej bolj izenačeno. Mi nismo zadeli iz lepih priložnosti. Rittna nismo podcenjevali po tisti zmagi s 4:1 v Alpski ligi v njihovi dvorani, a proti MAC-u je bil pristop boljši, saj smo mislili, da so Madžari favoriti turnirja. Zelo dobro smo stali na igrišču, ključ je bila igra v obrambi. Odigrali smo zelo borbeno. Ta zmaga vseeno ni pomenila veliko."

"Tekme proti Crveni zvezdi nismo vzeli z levo roko. Dobro so igrali že v soboto proti Rittnu in res so se odlično branili. Težko igramo proti "bunkerju", ki ga postavijo slabše ekipe. Nismo dobri pred vrati. Crveno zvezdo bi morali premagati!"

Tavželj je večino kariere igral v Tivoliju in odlično pozna nosilce igre pri Olimpiji. "Misli smo seveda že usmerili proti derbiju. Vseeno je najprej na vrsti težka tekma v Salzburgu v četrtek zvečer. To bo prava priprava na derbi. Po porazu v finalu Pokala Slovenije se res želimo oddolžiti. Olimpija ima letos dobro ekipo, res so visoko premagali Asiago," je sklenil kapetan železarjev.
Obe slovenski ekipi sta v vrhu Alpske lige in se želita prebiti med najboljše štiri po rednem delu. Moštva med 5. in 12. mestom bodo morala odigrati še dodaten krog končnice.