Chris Horner je dobil že drugo etapo na letošnji Vuelti. Na strmih vzponih se odlično počuti in tekmece čaka težko delo v drugem delu Vuelte. Foto: EPA
Chris Horner je dobil že drugo etapo na letošnji Vuelti. Na strmih vzponih se odlično počuti in tekmece čaka težko delo v drugem delu Vuelte. Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali je stisnil zobe v zaključku in ni izgubil preveč časa. Foto: EPA
Chris Horner
Horner bo prosti dan preživel v rdeči majici. V sredo ga čaka vožnja na čas. Foto: EPA
Horner z napadom ubil dve muhi na en mah

Karavana je prevozila najtežjo etapo uvodnega dela Vuelte. Prva selekcija se je naredila že po 160 km, ko je bil na vrsti vzpon prve kategorije na Alto de Monachil, še precej zahtevnejši pa je bil vzpon na Alto Hazallanas. Ciljni klanec je bil dolg kar 15,8 km, povprečni naklon je bil petodstoten, dva odseka pa sta bila kar 18-odstotna.

Tudi Nibali in Valverde nista mogla slediti
4,5 km pred ciljem se je veteran Horner odločil za silovit napad. Vincenzo Nibali ni imel pravega odgovora, v cilj je prišel na drugem mestu, zaostal je 48 sekund. Tretji je bil Alejandro Valverde, ki je izgubil več kot minuto. Daniel Moreno, ki je v nedeljo prevzel rdečo majico, je zaostal skoraj dve minuti in pol.
"Nisem mu mogel slediti, bil je neverjeten. A sem z zelo težko etapo, ki je potekala v veliki vročini, vseeno zelo zadovoljen, čeprav bi si seveda želel zmagati. Dobil sem nekaj sekund v boju s svojimi tekmeci. Jutri se moram ob prostem dnevu spočiti, nato pa nadaljevati dobre vožnje. Mislim, da se mi forma vzpenja," je dejal Nibali.
Brajkovič izgubil pet minut
Jani Brajkovič
, skupaj z Jacobom Fuglsangom glavni Nibalijev pomočnik, je zaostal točno pet minut in zasedel 30. mesto, skupno je Belokranjec na 28. mestu.

Horner, že zmagovalec letošnje tretje etape, bo letos oktobra dopolnil 42 let. V karieri je že imel nekaj lepih uspehov, bil na največjih dirkah vedno kandidat za visoka mesta, toda to, kar mu uspeva letos na Vuelti, je nekaj neverjetnega. V skupnem seštevku ima 43 sekund naskoka pred Nibalijem, Nicolas Roche zaostaja 53 sekund.
V torek bo na Vuelti prost dan, v sredo pa bo na sporedu kronometer v Tarazoni (38,8 km).

Alonso rešuje ekipo Euskaltel Euskadi
Španski zvezdnik formule ena Fernando Alonso naj bi v kratkem postal lastnik baskovske ekipe Euskaltel Euskadi, katere člana sta tudi Slovenca Robert Vrečer in Jure Kocjan. Dvakratni svetovni prvak se je za nakup ekipe, za katero bo s svojimi pokrovitelji plačal šest milijonov evrov, odločil predvsem zaradi prijateljstva s Samuelom Sanchezom.

Alonso in olimpijski prvak iz Pekinga pozimi skupaj trenirata, ko pa so iz kluba sporočili, da bodo zaradi pomanjkanja denarja oziroma umika baskovskega telefonskega operaterja Euskaltel prisiljeni razpustiti ekipo, je voznik Ferrarija izrazil pripravljenost, da pomaga.

Pogodbe sicer še niso podpisali, obe strani pa sta že potrdili, da pogajanja potekajo, končala naj bi se v kratkem. Klub se naj bi tudi preselil v Asturijo, od koder prihajata tako Alonso kot Sanchez. Usoda Vrečerja in Kocjana pri ekipi pa vseeno ni jasna, saj sta lani podpisala le enoletno pogodbo, Alonso pa naj bi zadržal le 14 kolesarjev (skupno jih ekipa šteje 28), ki imajo večletne pogodbe. Tako Slovenca veliko možnosti najbrž nimata. Željo, da bi imel svojo kolesarsko ekipo, je Alonso izražal že v preteklosti - leta 2009 je nameraval ustanoviti ekipo z Albertom Contadorjem, s katerim prav tako prijateljuje.

10. etapa,
Torredelcampo-Alto Hazallanas, 186 km: 
  1. C. HORNER        ZDA      4:30:22 
  2. V. NIBALI        ITA        +0:48 
  3. I. BASSO         ITA         1:02 
  4. A. VALVERDE      ŠPA          vsi 
  5. J. RODRIGUEZ     ŠPA         isti 
  6. T. PINOT         FRA          čas 
  7. N. ROCHE         IRS         1:10 
  8. I. ANTON         ŠPA         1:25 
  9. D. POZZOVIVO     ITA     isti čas 
 10. R. MAJKA         POL         1:52 
 11. M. NIEVE         ŠPA         2:22 
 12. D. MORENO        ŠPA     isti čas 
 ...                                   
 30. J. BRAJKOVIČ     SLO         5:00 
173. G. BOLE          SLO        29:49 

Skupni vrstni red po 10. etapi:                          
  1. C. HORNER        ZDA     40:29:14 
  2. V. NIBALI        ITA        +0:43 
  3. N. ROCHE         IRS         0:53 
  4. A. VALVERDE      ŠPA         1:02 
  5. J. RODRIGUEZ     ŠPA         1:40 
  6. D. MORENO        ŠPA         2:04 
  7. I. BASSO         ITA         2:20 
  8. T. PINOT         FRA         3:11 
  9. R. MAJKA         POL         3:16 
 10. D. POZZOVIVO     ITA         3:28 
 ...                                   
 28. J. BRAJKOVIČ     SLO         9:29 
100. G. BOLE          SLO      1:11:16 
Horner z napadom ubil dve muhi na en mah