Afera Armstrong vsak dan prinese nove podrobnosti. Foto: Reuters
Afera Armstrong vsak dan prinese nove podrobnosti. Foto: Reuters
Aleksander Vinokurov
Kolesarska kariera Vinokurova še zdaleč ni brezmadežna. Foto: MMC RTV SLO

Ameriška protidopinška agencija (Usada) je Georgeju Hincapieju, Michaelu Barryju, Davidu Zabriskieju, Tomu Danielsonu, Leviju Leipheimerju in Christianu Vande Veldeju izrekla kazen le šestih mesecev zaradi lastnih izpovedi proti Lanceu Armstrongu v dopinški aferi iz časov kolesarske ekipe US Postal. Prepovedi so že začele teči. Barry in Hincapie sta posredno že namignila na upokojitev, vsi drugi "skesanci" pa bi bili znova lahko na kolesu že prihajajočo pomlad. Vande Velde, Zabriskie in Danielson bodo najbrž ostali pri Garminu, 38-letni Leipheimer pa je za zdaj brez moštva.

Wada je sicer sinoči tudi uradno potrdila, da se strinja z odločitvama ameriške protidopinške agencije Usade in Mednarodne kolesarske zveze (UCI), ki sta nekdanjemu kolesarskemu zvezdniku Armstrongu odvzela vse dosežke po letu 1999.

"Boj proti dopingu pomeni tudi, da se moramo opreti na prostovoljna pričanja športnikov, ki so pripravljeni razkriti zarote in skrivnosti, povezane s tem početjem. Naš kodeks v takšnem primeru podpira izrekanje znižanih kazni," je sporočila krovna svetovna protidopinška organizacija.

Njen direktor David Howman je poudaril, da želijo tudi na takšen način spodbuditi tekmovalce, ki vedo za nepravilnosti iz preteklosti, da o njih spregovorijo in s tem prekinejo tradicijo t. i. omerte. "Spodbuditi moramo te športnike, da razkrijejo informacije. Te so pogosto ključnega pomena pri odkrivanju dopinških kršitev," je dejal Howman.

"Vino" mastno plačal za pot do zmage?
Odmeva pa tudi že nova kolesarska afera, v katero je vpleten kazahstanski zvezdnik Aleksander Vinokurov, po poročanju novinarjev italijanske Corriere della Serra naj bi olimpijski kolesarski prvak v cestni vožnji leta 2010 na dirki Liege-Bastogne-Liege soubežniku Rusu Aleksandru Kolobnjevu za prepustitev zmage plačal 150.000 evrov. To je bila njegova prva pomembnejša zmaga po vrnitvi po dopinški kazni, zaradi katere je počival dve leti. Do tega sklepa so novinarji prišli po pregledu dokumentacije italijanskih dopinških preiskovalcev in bančnih transakcij. Vse dokumente so Italijani že posredovali Mednarodni kolesarski zvezi in tudi belgijskim oblastem.