Alexander Kristoff je imel največ moči v šprintu. Foto: EPA
Alexander Kristoff je imel največ moči v šprintu. Foto: EPA
Marko Kump
Marko Kump želi nastopiti tudi na svetovnem prvenstvu. Foto: Goran Badovinac
Kump dobil 8. dirko Hrvaška-Slovenija

Drugo mesto je zasedel Italijan Simone Ponzi, tretje pa Litovec Ramunas Navardauskas. Borut Božič (Astana) je zasedel 25., Kristijan Koren (Cannondale) 39. mesto, oba sta na cilj prišla v času zmagovalca, Luka Pibernik je zaostal 12 sekund in osvojil 78. mesto, Jan Polanc (Lampre) pa je odstopil.

"Dirka je bila zahtevna. Odločal je sprint, toda na zadnjem vzponu nisem bil prepričan, da bom tudi sam sodeloval v njem. Bil sem na koncu z močmi, toda nato je skupina le prišla skupaj, ponudila se mi je priložnost, ki sem jo izkoristil. Nisem se štel med favorite, nisem bil prepričan, da bo zmagovalca odločil šprint. Lani ni bilo tako, letos pa se je vendarle izšlo," je bil po dirki na prizorišču svetovnega prvenstva leta 2000 zadovoljen Norvežan, ki je dosegel že 20. zmago v sezoni, po številu zmag je najuspešnejši v kolesarski karavani.

"Dvajseta zmaga je zelo velika. Vedno je lepo zmagati na dirki svetovne serije, toda jaz že gledam proti 21. zmagi. Presrečen bi bil, če bi ta prišla na svetovnem prvenstvu, ki je moj veliki cilj," je dejal Kristoff.

Kumpu dirka Hrvaška - Slovenija
Kolesar Adrie Mobila Marko Kump nadaljuje tradicijo zmag na dirkah, ki se končujejo v njegovem Novem mestu. Po letošnjih zmagah na VN-ju Adrie Mobila in zadnji etapi dirke Po Sloveniji je bil najboljši tudi v šprintu letošnje dirke Hrvaška - Slovenija. To je njegova druga zmaga na tej dirki, prvič je bil najboljši leta 2012. Takrat se je dirka še imenovala Zagreb - Ljubljana. Kump - prislužil si je 1.500 evrov nagrade - je tako postal drugi kolesar, ki je dvakrat dobil to dirko, pred tem je isto uspelo Robertu Vrečerju.

V šprintu je prepričljivo premagal Italijana Filippa Fortina in Mattio Gavazzija. Slovenski uspeh sta s četrtim in petim mestom dopolnila Robert Jenko (Radenska As) in Andi Bajc (Amplatz) - ta je še utrdil vodstvo v avstrijskem pokalu, za katerega je dirka štela.

Velika vročina ni zmotila kolesarjev iz 19 ekip (kar deset avstrijskih in le tri slovenske), da se ne bi zavzeto lotili 177,8 kilometra dolge proge od Zagreba do Novega mesta. Za take razmere visoka povprečna hitrost je tudi onemogočila prave bege. Poskusi so sicer bili, a sta bili potrebni kar dve uri za resnejši pobeg. V njem je sodelovalo sedem kolesarjev, od Slovencev so bili v skupini Matej Mugerli (Sinergy Baku), Žiga Krošelj (Sava Kranj), Dejan Bajt (Amplatz) in Kristjan Fajt (Adria Mobil).

Ta je po drugem in zadnjem letečem cilju, ki ga je dobil, poskušal še s samostojnim pobegom, nabral si je 40 sekund prednosti, a po pričakovanjih mu beg ni uspel, glavnina je najprej ujela šesterico, nato pa še Fajta. S tem pa se niso obremenjevali kolesarji Adrie Mobila, ki so imeli močnega aduta v Kumpu. Novomeščani so v zaključku storili vse tako, kot so morali, njihov prvi adut v skupinskem sprintu pa je opravil svoje.

"Moje zmage so mogoče videti gladke, ampak še zdaleč niso dosežene na lahek način. Mogoče je res, da ta sprint odlično poznam, da točno vem, kaj moram storiti, kam se postaviti pred zaključkom. Pravzaprav refleksno opravim vse potrebno v boju za položaj pred zaključkom. Vedeli smo, da imamo veliko možnosti ob skupinskem sprintu, a ta je loterija, tako da se nanj nismo mogli zanašati. Imeli smo tudi druge scenarije, imeli svojega predstavnika v begu, privarčevali moči pri lovljenju. Ko pa so bili ubežniki ujeti, pa smo se postavili v ospredje, nadzorovali položaj, nato pa so fantje opravili tisto, kar odlično delajo vso sezono, sam pa sem opravil svojo nalogo," je bil po zmagi zadovoljen Kump.

"Dirka je bila druge kategorije, takšna je bila tudi konkurenca. A na slabših dirkah je najbrž težje voziti in zmagovati kot na dirkah najvišje ravni, na katerih je določen red. Na največjih dirkah pride tako do pobega po pol ure, glavnina ima tudi čas za počitek, danes tega ni bilo," je dejal Novomeščan, ki je z zmago poslal sporočilo reprezentančnemu selektorju Gorazdu Štanglju, da nanj za septembrsko svetovno prvenstvo lahko računa.

"Izbira reprezentance ni moje delo, to je delo Štanglja. Moje delo je, da vzdržujem svojo formo, da bom pripravljen, če me bo Gorazd potreboval. Ne vem pa, ali je trasa v Richmondu zame. Glede na mojo formo in to, da mi tudi klanci ne delajo težav, bi mogoče lahko nastopil, po drugi strani pa je res, da nisem imel letos veliko dirk na visoki ravni, kar je še kako pomembno. Bo pa Štangelj povedal, kako in kaj, sam se s tem ne obremenjujem, kajti vem, da bo selektor na svetovno prvenstvo peljal najboljše oziroma najkoristnejše kolesarje," pošteno razmišlja Kump.

VN Plouaya, 229,1 km:                 
  1. A. KRISTOFF        NOR   5:31:32 
  2. S. PONZI           ITA       vsi 
  3. R. NAVARDAUSKAS    LIT           
  4. G. BOLE            SLO           
  5. J. ROELANDTS       BEL           
  6. A. ROUS            FRA           
  7. A. FONSECA         FRA      isti 
  8. W. POELS           NIZ           
  9. R. GULDHAMMER      DAN           
 10. M. CORT            DAN           
 ...                                  
 25. B. BOŽIČ           SLO           
 39. K. KOREN           SLO       čas 
 78. L. PIBERNIK        SLO     +0:28 
Kump dobil 8. dirko Hrvaška-Slovenija